poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9106 .



Peste Prut de casa noastră…
articol [ Evenimente ]
Cronica Festivalului Național de Epigramă și Fabulă „Donici, cuib de-nțelepciune” Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorinacostea ]

2016-12-30  |     | 



În perioada 10-11 decembrie 2016, orașul Chișinău a fost gazda celei de-a XII-a ediții a Festivalului Național de Epigramă și Fabulă „Donici, cuib de-nțelepciune”, organizat de Asociația Epigramiștilor din Moldova, Primăria municipiului Chișinău, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Asociația Oamenilor de Creație, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.
Dat fiind că meleagurile și oamenii de peste Prut mă atrag ca un magnet, invitația confratelui Gheorghe Bâlici,de a participa la festival, m-a bucurat foarte mult. Și cum spectacolul de gală începea sâmbătă, la ora 12.00, a trebuit să plec de vineri seara, să înnoptez la Iași, la rude, pentru ca dimineață să plec cu primul microbuz spre capitala Moldovei. Din Iași, l-am avut companion pe mai noul nostru confrate, buzoianul Liviu Gogu, venit cu un tren de noapte, alături de care am avut o călătorie agreabilă, discutând tot drumul pe diverse teme, inclusiv cele de la concursuri.
O vreme extrem de plăcută ne-a întâmpinat la Chișinău, unde am „aterizat” în jurul orei 10.30. Apoi, mai din amintiri, mai întrebând, am nimerit la Teatrul „Satiricus I.L.Caragiale”, locul desfășurării spectacolului, mai mult pustiu la acea oră. Important este faptul că am găsit pe cine trebuia: la etaj, Gh. Bâlici și Ion Diviza trebăluiau de zor cu diplomele și banii de premii pentru laureații festivalului. L-am întâlnit aici și pe bunul meu prieten, Mihai Moleșag, atât de nerăbdător să ia premiul, încât a venit cu o zi mai devreme!

 photo IMG_0189_zpsk17huugu.jpg

Spectacolul s-a desfășurat în cochetul hol al teatrului, unde au fost aduse toate scaunele mobile din incintă.

 photo IMG_0153_zpsq0de0gxw.jpg

Moderatorul întregii activități a fost neobositul Gheorghe Bâlici, organizatorul-cheie al festivalului, care a renunțat la desfășurător, pentru a se putea… desfășura în voie!

 photo IMG_0229_zpsxptnz7fj.jpg

Tocmai acest lucru a făcut ca să nu fiu invitat să-mi citesc porția de patru epigrame. Omisiunea s-a remediat printr-o ridicare discretă de mână, gest făcut sub impulsul jenei de a fi ridicat premiul fără nicio… explicație!

 photo IMG_0177_zpss5aiarmg.jpg

 photo IMG_0206_zpsf5kqxoai.jpg

Pe parcursul manifestării, s-au derulat momente muzicale (folclor, muzică ușoară, folk), lansări de carte, divertisment, recitaluri epigramatice. Ne-au încântat privirea și auzul: Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, Mariana Tudoreanu, Nicolae Hodină, Igor Grosu, dar și alți artiști cărora nu le-am reținut numele, drept pentru care îmi fac mea culpa.

 photo IMG_0168_zpsidkpiplu.jpg

 photo IMG_0190_zps63nr9nsr.jpg

De asemenea, au cuvântat și ne-au captat atenția academicienii Mihai Cimpoi și Valeriu Matei, dl. George Corbu, președintele U.E.R., dl. Alexandru Țiclea, d-na Elis Râpeanu.

 photo IMG_0228_zpsufk5nvwk.jpg

Dintre cărțile lansate, cea mai importantă mi s-a părut antologia „EPIGRAMIADA ROMÂNEASCÔ, alcătuită de regretatul scriitor satiric Efim Tarlapan, lucrare de mare amploare, despre care toți vorbitorii au avut cuvinte de laudă.
Juriul a fost format din acad. Mihai Cimpoi (președinte), Gheorghe Bâlici și Ion Diviza, clasamentul final arătând astfel:

Secțiunea „Epigramă”:
Premiul I – Elis Râpeanu (București)
Premiul II – Liviu Gogu (Buzău)
Premiul III – Mihai Moleșag (Tulcea)
Mențiuni: Constanța Apostol (Galați), Valentin David (Orăștie), Laurențiu Ghiță (București), Daniel Bratu (Iași)

Secțiunea „Fabulă”:
Premiul I – Vasile Vajoga (Iași)
Premiul II – Petru Ioan Gârda (Cluj Napoca)
Premiul III – Vali Slavu (Aninoasa)
Mențiuni: Gheorghe Șchiop (Porumbacu de Jos), Nicolae Bunduri (Brașov), Florian Abel (Grindu, Ialomița), Pavel Lică (București)

Au fost acordate, de asemenea, premii speciale și diplome de excelență:
Premiul Asociației Oamenilor de Creație din Moldova (Mihai Cimpoi) – George Corbu (București)
Premiul Institutului Cultural Român, filiala Chișinău (V. Matei) – George Petrone (Iași)
Premiul USM „Aurel Scobioală” – Ioan Toderașcu (Costești, Vaslui)
Premiul Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale” – Dorel Gaftoneanu (Botoșani)
Premiul Asociației Epigramiștilor din Moldova – Sorin Cotlarciuc (Iași)
Premiul „Efim Tarlapan” – Vasile Larco (Iași)
Diplome de Excelență: Adrian Grăjdeanu (Iași), Adelina Duțu (București), Alexandru Țiclea (București)


 photo IMG_0274_zpsrlrjvdma.jpg

După spectacol, pe la orele 15.00,ne-am îmbarcat într-un microbuz, plecând spre „Institutul Muncii”, unde au fost cazați toți invitații din România.

 photo IMG_0292_zpsswtftc08.jpg

Ne-am reunit la sala de mese, seara, unde am servit mâncăruri alese, ciocnind și câte un pahar de vin, pe durata a 3-4 ore, într-o atmosferă deosebit de plăcută, cum numai frații noștri basarabeni știu să o creeze.

 photo IMG_0301_zpsimu2ljrd.jpg

Vedeta serii a fost academicianul Mihai Cimpoi, om de mare spirit și hâtru de nu se poate, care ne-a amuzat copios prin replicile sale scurte și atât de inteligente.
Dimineață, după micul dejun, ne-am luat rămas bun de la minunatele noastre gazde și am plecat spre România, forțând trei puncte de frontieră: Albița, Sculeni, Giurgiulești.
Vă mulțumim pentru tot, Gheorghe Bâlici și Ion Diviza!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!