poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6870 .



Chișinău 2015 – sub semnul lui Tarlapan
articol [ Evenimente ]
Cronică întârziată și înzăpezită

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Laurone ]

2016-02-06  |     | 












Ca să ajungi la Chișinău e mai ușor decât ca să pleci. Ne-am convins de asta și în ediția aceasta, transferată din 2015 în 2016, din cauza dispariției confratelui Efim Tarlapan cu două zile înaintea gongului inaugural al celei de-a XI-a ediții a Festivalului Național de Epigramă și Fabulă „Donici, cuib de-nțelepciune”. Dar și pentru că sosirea delegațiilor din toate colțurile patriei-mamă s-a produs organizat și motorizat, conform indicațiilor capelmaistrului Gheorghe Bâlici și ale contraindicațiilor babel-maistrului Ion Diviza, menite să compenseze lipsa indicatoarelor către Ialoveni și Stațiunea Piscicolă și de Agrement Costești, amabilele și constantele noastre gazde.



De ajuns am ajuns noi, mai greu a fost cu plecatul, pentru că,... dar să nu anticipăm. Să lăudăm întâi minunatul pește de Costești, sublimul vin roșu moldovenesc care iau cu mâna orice urmă de oboseală și bucuria sinceră a gazdelor de a ne revedea.
Ca punct obligatoriu în program, am considerat trebuie să aducem omagiul nostru, al epigramiștilor din UER, dar și al revistei EPIGRAMA, la mormântul lui Efim Tarlapan, atât de brusc plecat dintre noi.


Înainte de a pleca, ne-am optit și la mormântul altui titan, Grigore Vieru:



De aceea, la prima oră din dimineața de sâmbătă, am depus o coroană de flori, am recitat epigrame, poezii, impresii, ne-am luat rămas bun de la jovialul Efim, după care ne-am îndreptat spre Teatrul de Comedie SATIRICUS I.L. Caragiale unde, la comanda prezentatorilor Gheorghe Bâlici și Diana Enache, s-au aliniat epigramiști de pe ambele maluri ale Prutului, pentru un spumos recital: Grigore Puică, Zaharia Triboi, Vasile Larco, Ion Diviza, Sergiu Cojocaru, Vlad Sărătilă, Mihai Sălcuțan, Condrat Pleșca, Ion Cuzuioc, Laurențiu Ghiță, Titus Știrbu, Sorin Cotlarciuc, Constantin Moldovan, Ioan Toderașcu, Grigore Drăgan, Nicolae Mereacre, Gheorghe Bâlici, Diana Enache, Elis Râpeanu, Ștefan Agachi, Ion Diordiev, Ion Moraru, Emil Ianuș, Petru-Ioan Gârda, Gheorghe Postolache, Ion Vascan. Bonus: o trecere prin creația epigramistică românească efectuată de amfitironul Gheorghe Bâlici.


Între reprizele de epigramă, ne-au încântat soliștii: Igor Grosu, Nicolae Hodină (și în duet de strigături cu Victor Celan) și Viorel Mahu, iar cireașa de pe tort a pus-o video-proiecția moristică a caricaturistului brăilean Costel Pătrășcan.


N-au lipsit replicile din sală, care au adăugat sare și piper evenimentului, ceea ce a făcut ca durata sa să se dubleze, abia pe la ora 15.00 convingând publicul să plece, în sfârșit, spre casă.


Dar cum, la urma urmei, a fost un concurs, au fost aplaudați și laureații acestei a XI-a ediții:

Ion Moraru, premiul I:
Promoție
S-a zvonit prin lunci și văi
Cum să-s mărfuri ieftinite…
E-mbulzeală la tigăi
Și e ceartă… la cuțite!

Piața din Chișinău
Azi Moldova e-o grădină
Chiar și-aicea, la oraș,
Piața e de roșii pllină…
Doamne, ce mai… arde-i-aș!

Nicolae Bunduri, premiul II:
Sinucigașul pe muchie de cuțit
Mă sinucid – că am curaj
Și șansă dublă – bunăoară,
Să mă arunc de la etaj…
Or să rămân la noi în țară.

Urmărind „Horoscopul” la TV
Zodiile prind să-mi placă
Și le-am urmărit cu-n rost,
Căci amu mă simt oleacă…
Mai „berbec” decât am fost.

Elis Râpeanu, premiul III:
Poanta epigramei
Pe muche de cuțit concepe
În epigramă pritocitul:
Săgeata poantei să înțepe,
Dar nu să-junghii cu cuțitul!

Simetrie
Cum azi politica o cere,
Constați că domnii barosani
Vor bani să cumpere putere,
Putere, să adune bani.

Emil Ianuș, mențiune:
Dragoste cu sila (Ribentrop – Molotov)
De când cu dragostea impusă
Și târguită la tarabă,
Avem o țară Moldo-Rusă
Și-o sărăcie basarabă!
Petru-Ioan Gârda, mențiune:
Egalitate la bucătărie
Nevasta din start a voit
Ca treburi egal împărțite
S-avem cel puțin la gătit…
De-atuncea suntem… la cuțite.


La secțiunea FABULÃ: Premiul III: Vasile Larco; Premiul II: Laurențiu Ghiță, Premiul I: Vasile Vajoga.
Seara s-a încheiat apoteotic, cu comasarea prânzului jertfit pe altarul SATIRICUS-ului, cu cina. Aceasta a permis ca premiul concursului ad-hoc (AD-HÓC adv. =Anume pentru acest scop, de circumstanță –DEX 2009) să se împrăștie în cele patru zări, sau, mai bine spus, în trei: premul III la București-Elis Râpeanu, premiul II la Cluj Napoca: Petru-Ioan Gârda și premiul I la Horodnic, în Suceava: Emil Ianuș.


Ei, dragii moșului, dar odată terminate festivitățile, trebuie să te întorci și acasă. Dacă poți. Dacă squadra ardeleano-ieșeană a răzbit fără probleme, traseul de întoarcere pe ruta sudică a suferit o pălitură de osândă din partea codului portocaliu de viscol și ninsoare care, după lăsarea la vatră a lui Ioan Toderașcu și Ion Moraru, a împotmolit duetul bucureștean Laurențiu Ghiță-Elis Râpeanu, în Brăila lui Costel Pătrășcan, așteptând o nouă primăvară. Care a venit sub forma unui echipaj de poliție și antemergător de deszăpezire, după 24 de ore de viscol.




A consemnat: Laurențiu GHIȚÃ

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!