poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3208 .



Ediție aniversară Nora Iuga
articol [ Evenimente ]
– retrospectivă 83

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Editor ]

2014-01-15  |     | 



Joi, 16 ianuarie 2014, ora 19:00, la Andalivia Art Club (Str. 11 iunie nr. 62, București) va avea loc o ediție aniversară dedicată poetei, prozatoarei și traducătoarei Nora Iuga. Cu ocazia împlinirii vârstei de 83 de ani, la 4 ianuarie 2014, scriitori și traducători aduc un omagiu “marii doamne a poeziei românești”, denumire dată de presa literară din Germania. În cadrul evenimentului, Nora Iuga va susține o lectură inedită din poezia sa. Invitați: Gabriela Adameșteanu, Carmen Mușat, Constantin Abăluță, Valeriu Mircea Popa, Teodor Dună, Corina Sabău, Bianca Burța-Cernat. Moderator: Daniel Cristea-Enache. Selecțiile muzicale ale evenimentului au fost realizate de Nora Iuga: de la chansonete la compoziții muzicale de balet pentru orchestră, de la Maria Tănase la Marlene Dietrich, de la Igor Stravinski la Frédéric Chopin. Cu această ocazie, vor fi prezentate și fragmente din filmul documentar “Aici Nora Iuga”, în regia lui Vlad Rotaru, scenariu și producție: un cristian, film realizat cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România. Partener al evenimentului: Editura Polirom & Cartea Românească. PR event: Andra Rotaru.
„Nora Iuga este o personalitate a literaturii române contemporane și un om admirabil din toate punctele de vedere, căci, fără urmă de vanitate, nu-și arogă statut de vedetă și nu vrea să fie nici mai mult (dar nici mai puțin) decât ceea ce este: un scriitor de vocație, pentru care literatura și viața se confundă, se nutresc reciproc.” (Adriana Bittel)
 
Nora Iuga este o cunoscută poetă, romancieră, eseistă și traducătoare din limba germană. Licențiată a Facultății de Filologie, specializarea Germanistică, Universitatea din București (1953). I-a avut ca profesori pe Tudor Vianu și George Călinescu. Profesoară de limba germană între 1954 și 1955, lucrează ca bibliograf la Biblioteca Centrală de stat, în perioada 1955-1969. Din 1969 până în1977, a fost redactor la Editura Enciclopedică. Jurnalistă la ziarele de limbă germană “Neuer Weg” și “Volk und Kultur” (1977-1986). Din 1971 este membră a Uniunii Scriitorilor din România și membră PEN-Club. Susține lecturi publice în străinătate și primește numeroase burse de creație.
 
La 79 de ani, Nora Iuga a devenit cel mai vârstnic blogger literar (www.noraiuga.wordpress.com). În 2009 a câștigat cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD). De asemenea, i-au fost acordate Premiul ,,Friedrich Gundolf” de către Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, cinci premii ale Uniunii Scriitorilor în anii 1981, 1994, 1998, 2001, 2006 și numeroase alte premii ale unor orașe și reviste din țară.
A publicat de-a lungul anilor peste 20 de volume de poezie și proză, a tradus peste 15 volume din literatura germană și volumele ei au fost traduse în  peste 10 limbi străine. Dintre volumele de poezii, menționăm  “Vina nu e a mea”, “Opinii despre durere”, “Inima ca un pumn de boxeur”, “Piața cerului”, “Dactilografa de noapte”, “Fetița cu o mie de riduri”, “Petrecere la Montrouge”, “Câinele ud e o salcie”, romane și memorialistică, printre care “Săpunul lui Leopold Bloom”, “Lebăda cu două intrări”, “Sexagenara și tânărul”, “Hai să furăm pepeni”, “Berlinul meu e un monolog”.
Mai multe detalii la pagina de Face Book: https://www.facebook.com/events/461746540598516/

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!