poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6135 .



A doua Carte a întâlnirilor de Eugen Evu
articol [ Cultura ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Djamal ]

2009-10-19  |     | 



Poetul Eugen Evu își continuă povestea operei sale în A două Carte A întâlnirilor, pe care a pus-o în circulație în seria Corvina-2008, o serie familiară autorului, pe care a promovat-o și a susținut-o ca element de valoare în Hunedoara și în această zonă din țară numită Transilvania.
Cartea continuă expriențele anterioare cu prima carte a întâlnirilor, o saga despre scriitor, despre operele lor care fecundează epoca, despre viața de artist sau de poet într-o vreme în care consumismul a luat locul terapiei împotriva stresului și a insuccesului spiritual personal al individului.
Cartea este una masivă, aproximativ 900 de pagini și condesează un fragment de istorie literară romănească într-o vreme când îndivizii par preocupați de fenomenul politic, de aportul a firmă sau de șmecherie de Carpați. Eugen Evu, însă, insistă și demonstrează că există o viață profundă în zone uitate de autorități, de ziariști, de politicieni, o viață care are o valoare importantă pentru sufletul românesc de pretutindeni și care rămâne. Deci existăm prin poemele noastre, prin eseurile cu ieșire la marea literatură, prin obsesiile care ne împing spre Europa cea cu adevărat civilizată, prin ezitările noastre, prin drama tranziției eterne, prin drama spirituală care a marcat generația din anii 70-80, prin bucuria de a scrie și de citi, de a sclupta sau de a picta...
Cu răbdare și multă atenție, dar cu un simț deosebit al valorii autorul surprinde viața de zi cu zi a multor scriitori români și străini, dar și viața sa, laborătorul său otrăvit de existență și purificat de poem.
Autorul definește întâlnirile ca o antologie jucăușă cu invitații săi empatici la o cină de cuvinte, sub presiunea Mâinii lui Dumnezeu care stă pe capul poetului neascultător.
Întâlnirea începe cu o invitație la castel, o metaforă pentru Cetatea lui Dumnezeu în versiunea modernă și concretă totodată pentru autor, un loc în care se petrec marile ceremonii ale scribului.
Autorul își provoacă învitații la dialog, le așteaptă revelațiile, ori versul, ticăloșia sau revelația, pune întrebări ca aceasta:" ce anume distruge în om și ce anume înalță prin sentimentul puterii?" Întrebare se adresează politicianului Iliu Winkler din județul Hunedoara, dar merge și la președintele SUA, ori Rusia...
Eugen Evu le propune invitaților săi poeme inedite scrise sub presiunea timpului și a informației zilnice, poemul ca știre de serviciu în contradictoriu cu televiziunile de orice fel care ne oferă gumă de mestecat pentru ochi.
Eugen Evu are bucuria de a se întâlni cu poeți tineri, cu cei care își caută destinul ascuns în poemele nescrise încă, le dă șansa să vorbească în cetate, să aducă idei, să propună legea versului care aduce revigorarea sufletului, le este prieten: Elena Raluca Weber, Ada Ionescu, Ioana Cosmina Bolba...începe cu cei care vor veni, e întâlnirea cu viitorul, într-un fel...
Apoi, autorul, ca scrib la Castel, atrage atenția asupra operelor unor oameni importanți pentru Transilvania:Liuca Bolchiș-Tătaru, Elena Daniela Sgondea, Rodica Chirețiu, Gellu Dorian, Eugen Dorcescu, Adrian Botez, Angela Furtuna, Giuseppe Manitta, Maria Diana Popescu Paulina Popa, Lucian Hetco, Dumitru Hurubă, Maria Hetco, Radu Igna, Raul Constantinescu, Ioan Evu, nu uită pe cei care au lăsat amintiri: Valeriu Bâgău sau Iv Martinovici, pictori ca Radu Roșian, Tibor Fazakas, Mircea Bâtca, Ioan Șeu, și mulți- mulți alții.
Nu lipsesc de la apel nici oamenii de cultură din Străinătate care au fost disponibil la scrierile românilor:Maria Tereza Liuzzo, Linda Bastide, Santiago Montobbio, Maria Rosa Gelli, Gabriella Meloni și Mahmoud Djamal deși Mahmoud Djamal scrie direct în limbă română și nu se consideră străin acestei țări chiar neavând un certificat de naștere românesc.
Cu fiecare pagină descoperim noi scriitori care au ceva de propus lumii, care au o poveste importantă ca fenomen al memoriei ce zguduie nepăsarea.
Acest Volum a ajuns la toți cei cuprinși în paginile sale, dar și în biblioteci din țară și din două continente. Volumul a cucerit Premiul unu academic internațional pentru eseuri-sagistica- în Italia, devansând sute de alte cărți din întreaga lume.






PS:

Eugen Evu, din opera sa editată:

Poezie:
-Toate iubirile-Editura Facla (debut șapte poeți )
-Caietele Editurii Eminescu-Editura Eminescu
-Dragă omule-Deva
-Umbra norilor-Deva
-Cu fața spre stea-Editura Facla
-Ram cu oglinzi-Editura Facla
-La lumina mâinilor-Editura facla
-Þara poemului meu-Editura Cartea Românească
-Aur Heraldic-Editura Cartea Românească
-Soarele de Andezit-Editura militară
-Omul de zăpadă și omul de cărbune-Editura Ion Creangă
-Amarul mierii-Editura Călăuza
-Cartea de sub brad-Editura Emia
-Elegiile Corvine-Editura Emia
-Evroze-Editura Emia
-Grădinile semantice-Editura Emia
-Mierea sălbatică-Editura Helicon et Signata
-Plângea să nu se nască-Editura Signata
-Strugurii întunericului-Editura Signata
-Sărutul cu privirea-Editura Signata
-Port și rănile tale-Editura Cogito
-Port și rănile tale-ediția adoua revizuită
-Rezerve de duioșie-Ed.Viața Arădeană-două ediții
-Mic manual de recitări-desene de Radu Roșian
-Transilvanian poems, în english by Mariana Zavati Gardner and John Eduard Gardner-Ed.Aplisoft
-Empatia Divina-Editura Polidava
-Purpura,iarna-Editura Eubeea
-Castelul Prichindel, tandem cu Ion Urda-Editura Polidava
-Neauzit de lumină poeme- Editura Polidava
-Oglinda Verde/Le miroir vert,româmo-franceză, Editura Poetes a vous plumes,Paris
-Poeme din Transilvania-Editura Polidava
-Vânătorul de Curcubee-Editura Hestia

proză:

-Încursiuni în fantastica realitate, reportaje-Editura Eminescu
-Aventurile lui Paparuda(proză pentru copii)/Editura călăuză
-Tresărirea Focului-Jurnale de idei,vol doi-Editura Corvina (500 pagini)
-Cartea întâlnirilor, vol 1,Editura Polidava,(500 pagini)
-A doua carte a întâlnirilor(Biblioteca Corvina) vol doi,Tipografia Astra, (900 pagini), etc.



PS: Sursa; A treia Carte A întâlnirilor de Eugen Evu- Editura AStra.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!