Comentariile membrilor:

 =  Mda
Andu Moldovean
[04.Nov.04 14:04]
Intai imi place ideea, as vrea sa o continui, cred ca aceasta haina de ganditor si poate, de ce nu, eseist, te prinde mult mai bine decat cea de poet (te rog sa tu simti jignit, nu este o judecata de valoare, nu ma consider la nivelul de a emite asemenea judecati, este o simpla opinie). Faptul ca aici incerci o definitie a poeziei este nu numai laudabil, dar si incitant (cel putin pentru mine :-). Imprevizibilul din noi... da, dar de ce concretizarea apoi intr-o geografie? De ce nu si intr-o istorie? Sau in alte lucruri care pot fi descrise prin previzibil, daca asta este ceea ce ai vrut sa spui. Chiar si surpinzatoare, aceasta "geografie" nu-mi place. Imi place "surprinzatoare" - frumoasa metamorfoza imprevizibilului in surpinzator, dar de ce geografie? Eu poate as fi spus "geometrie a disperarii" sau in orice caz, ceva mai putin concret ca geografia.
Scuza-ma daca m-am lungit, asta inseamna ca "mi-a placut dom'le!"
Numai bine,
Bobadil.

 =  Bobadil și definiția "geografică" a poeziei
Virgil Titarenco
[05.Nov.04 08:17]
Andu,
mă faci să zîmbesc. Desigur nu mă simt jignit. Nu am de ce. Deși fiecare din aceste haine sînt cu siguranță mult prea mari pentru mine. Aș fi vrut să fie altfel dar viața nu e așa cum ne-o dorim, de cele mai multe ori.
De ce geografie și nu istorie? De ce prefer eu relieful în locul procesului temporal?
Poezia nu o văd ca pe un proces ci ca pe ceva mai degrabă static, un fel de pictură sau sculptură. Nu o văd nici ca pe o piesă muzicală și nici ca pe un traseu epic.
În același timp nu sînt platonician și deci nu detest materia. Relieful, geografia, materia nu le văd ca pe niște închisori ale spiritului, ci dimpotrivă, ca pe niște haine ale lui, manifestări ale lui. Aici, bineînțeles, termenul geografie este folosit metaforic dar a vrut să transmită puterea de "concretizare" a poeziei atunci cînd este bine scrisă, puterea de a te "răpi" pe un tărîm, un relief, un "spațiu" în care să uiți de realitatea imediată. Mă mir că nu ai spus nimic sau nu m-ai întrebat despre "disperare" dar despre asta poate altă dată că văd că tot m-ai provocat să continui pe o linie eseistică ideile astea.
Și mă bucur că ți-a plăcut cu adevărat.
La recomandarea cuiva am introdus și o imagine care să sugereze oarecum "definiția".

 =  Virgil sau profetia disperarii
Andu Moldovean
[05.Nov.04 11:12]
Da, imaginea este faina... desi eu tot nu vad poezie in ea. Nu te lua dupa mine, eu sunt imbatranit in idei putine dar fixe :-). Mi-a placut argumentatia, o inteleg, adica inteleg ca asta gandesti tu si accept ca poate fi si asa. Despre disperare n-am spus nimic pentru ca spune ea totul. Astept continuari, s-ar preta si la dezbateri mai largi... parerea mea.
Numai bine!
Bobadil.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !