Comentariile membrilor:

+ a se lua aminte
Motoc Lavinia
[16.Feb.04 22:41]
Aprind o stea pentru luare aminte. Informatii despre haiku se mai gasesc si in scrieri anterioare care iti apartin, iar un articol interesant a scris si Tudor Negoescu, constat insa ca pe site sunt autori care isi doresc sa incerce acest gen si consider scrierea ta binevenita!

 =  magule,
ioan ravel
[16.Feb.04 22:59]
excelent articol! felicitări!

 =  multumesc

In sfarsit, lamuriri argumentate, era si cazul. Mie mi-a placut cum a sezizat cineva de pe site: se scriu mai multe haihuiuri decat haiku.

Rimele, sunt admise?

 =  oho
LOG
[16.Feb.04 23:24]
dacă până acum nu puteam scrie haiku-uri din lipsă de informatii acum cred că nu pot scrie de câte am aflat...:)

 =  A SE LUA AMINTE!
Daniel Dinescu
[16.Feb.04 23:48]
Multumesc si eu, cam uitasem definitia, cu toate ca mai imi amintea filosofia budhista facuta in faculatate...oricum, luat la cunostinta! Si...foarte folositor!
D.D.

 =  haiku - magul
Luminita Suse
[17.Feb.04 03:48]
Excelent! Aveam cu toții nevoie de o astfel de prezentare! De ce nu l-ai trecut ca tehnică literară? Ioana, rima nu e permisă, vezi regula nr. 11

+ satori
Alina Manole
[17.Feb.04 08:00]

Un articol fundamental pentru toți cei care tind spre arta haiku! Mulțumim, Magule!
Felicitări și din partea mea!

 =  Multumesc!
Aniela Ungureanu
[17.Feb.04 09:34]
Foarte interesant articolul!L-am citit pe nerasuflate.Aveam mare nevoie de el.
Multumesc si felicitari!

 =  despre limitele occidentului
Tudor Negoescu
[17.Feb.04 10:34]
Magule, te felicit pentru entuziasmul tău și pentru referințele culturale și metodologice inserate!
Nu am răspuns la provocarea (invitația) ta de mai înainte, eu plasîndu-mă în rîndul pesimiștilor, în ceea ce privește posibilitatea abordării haiku-ului în adevăratul spirit al orientului. Cred că eliminarea acelor bariere mentale, de care aminteai, este marea noastră problemă, a europenilor.
Mai sînt deosebirile de cultură, de religie.
Cred că ar trebui să studiem enorm, să asimilăm filozofia orientului și apoi să încercăm o abordare cu succes a speciei.
Dar, din păcate, avem limitele și inhibițiile noastre.

 =  semn de carte
Dorina Damian
[17.Feb.04 13:57]
Mai mult pentru a pastra adresa catre articolul tau, profit de ocazie si te rog sa-mi spui ce parere ai despre "Vis de iarna" scris de mine.
As vrea sa te mai intreb si despre titlu. Legatura dintre titlu si text la haiku de ce natura este? Adica, este titlul optional, este obilgatoriu, se pune ca subtitlu? Am vazut multe haiku-uri aici pe site in care ultimul vers este ca o "cheie" care indica subiectul haiku-ului, este o regula sau este optiunea autorului?
Multumesc.

 =  magule
Stoian G.Bogdan
[17.Feb.04 20:49]
am trecut pe la pagina ta si am observat ca esti din bacau, ca si mine. cred ca ar trebui sa ne intalnim cumva, ca sa discutam literatura, ca avem pareri destul de diferite. recunosc, cu articolul asta m-ai luminat mai tare, in ceea ce priveste hai ku-ul, pentru ca eu cunosteam doar tehnica primordiala din unele lecturi despre niponi.

 =  intrebare
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Bravos pentru articol!
Am si eu o intrebare daca ma poti lamuri.
Am intalnit la Nichita Stanescu "In spirit de haiku", "haiku", "O doina a haikuurilor" s.a.m.d
Multe nu se incadreaza in cele mentionate de tine mai sus.Pana la urma sunt sau nu sunt haiku-uri ?
In rest numai bine si multumesc pentru articol, mi-a lamurit multe neclaritati in privinta stilului.

Cu stima,

clau

 =  Claudiu si Bogdan
Dan Mitrut
[18.Feb.04 08:40]
daca respectam cu rigiditate forma, e adevarat, unele creatii nu se pot incadra in stilul haiku. si atunci ne uitam ce mai ramane. daca sunt scrise in profund spirit haiku, atunci exprimarea lor e inconfundabila.

unii mai desptupati, chiar dintre japonezi, au recunoscut ca fiind haiku si creatii care nu corespundeau formei fixe, dar reclamau un demers spiritual stralucitor.

aceasta derogare e relativa si poti spune despre acele versuri din Stanescu ce crezi tu cu adevarat. daca tii neaparat la forma le excluzi din clasifiacre, iar daca poti patrunde in intimitatea transmisiei sa constati nota dominanta de haiku cu atat mai bine.

parerea mea e ca Stanescu nu a intentionat sa scrie haiku clasic, ci a experimentat forta limbii romane pe lirismul oriental.

pentru Bogdan: oricand iti stau la dispozitie.

cu respect, Dan

 =  Dan
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Dane iti multumesc pentru raspuns.M-am lamurit si eu cu mai multe lucruri in ceea ce priveste stilul.Cat despre Nichita cu riscul de-a parea subiectiv conformandu-ma parerii tale zic si eu la fel ca tine.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0