Comentariile membrilor:

 =  subiect de interes general
Andreea Drăguleasa
[09.Nov.03 00:18]
Îți mulțumesc că ai abordat acest subiect; sunt convinsă că ai avut multă bătaie de cap cu el, m-a interesat și pe mine subiectul, doar că eu nu l-am aprofundat. Am rămas la stadiul comparării miturilor diluviene, așa cum sunt prezentate de Mircea Eliade în "Istoria credințelor și ideilor religioase".
Concluzia mea de atunci a rămas neschimbată: prezența acelorași elemente de mit în civilizații complet diferite denotă unicitatea religiei și necesitatea omului de a crede într-o divinitate (sau mai multe, oricum o forță superioară lui).
Granița dintre mit și realitate e mai greu de trasat decât pare. Fie pentru că în toate aceste "istorisiri" se distinge un sâmbure de adevăr, fie pentru că o caracteristică principală a omului este aceea de a încerca prin orice mijloace să-și explice misterele, prin tot felul de analogii, cercetări științifice, dar uită în entuziasmul lui că poate greși fundamental.
Eu cred că putem demonstra orice cu multă voință și imaginație. Și nu e deloc bine. Oamenii prea pătimași în crezurile lor sunt și cei mai periculoși pentru ei și pentru societate.
Au existat interglaciații care pot fi proiectate în sfera potopului, dar nu și supraviețuitori ai lor. Atunci când au fost create aceste mituri, nu existau dovezi care să le ateste. Sunt simple zămisliri ale imaginației. Omul s-a temut de la început de calamitățile naturale, motiv pentru care s-a și născut un cult al focului, al apei ș.a.
Oricât de interesante ar fi corespondențele dintre dovezile științifice moderne și concepțiile străvechi, căutăm mai adânc decât trebuie. Adevărul pe care îl recunoaștem astăzi nu este unul final. În viitorul îndepărtat (cu sau fără "efectul de seră") multe din afirmațiile de bază considerate de nezdruncinat astăzi vor fi desființate. Să nu uităm că în timp pământul a fost considerat plat sau centrul Universului. Nu știm ce ne rezervă viitorul. Ne punem problema existenței vieții pe alte planete, ca apoi să demonstrăm că doar Terra are condiții prielnice.
Marea noastră problemă a rămas aceeași: încă ne considerăm axis mundi.

Scuză-mi divagarea, textul m-a stimulat să-mi expun punctul de vedere și asta nu poate fi decât un lucru bun.
Câteva observații "organizatorice":
- un fragment din primul paragraf se repetă identic în cel de-al doilea. Hotărăști singură unde e locul mai potrivit să rămână.
- "a fost un Potop de ape pe Pământul care va fi nimicit omenirea". Nu trebuia articulat "pământ", sensul atribuit formulării e altul decât cel intenționat. ;)


Andreea - sceptică

+ bravos
Paul Bogdan
[09.Nov.03 17:13]
O teza! Despre potop s-ar putea scrie inca pe atat cat s-a scris pana acum. Te-ai limitat la prezentarea unor date si ai tras o concluzie: reconfirmi existenta potopului.
M-as fi oprit inaintea ultimului paragraf, lasandu-i textului libertatea de a fi un eseu si nu o teza ce se incheie printr-o concluzie.
Oricum, munca si documentare aplaudabile!

 =  teme de casa pentru Andreea
Dan Mitrut
[09.Nov.03 20:56]
eu o sa comentez oleaca comentariul Andreei, precizand ca e nevoie de mai multa rigoare in afirmatii, mai ales intr-un domeniu atat de sensibil. sfatul meu e sa te intorci la Eliade debarasata de prejudecatile actuale. numai asa vei putea intelege mai adanc problema. simt ca o poti face.

cu prietenie

in comentariul tau la un text asa de mare ai o seama de inadverdente de exprimare logica

 =  magului logic
Andreea Drăguleasa
[09.Nov.03 21:07]
Ei, și dacă refuz tema de casă ce-mi faci? Lipsă de rigoare într-un domeniu sensibil? Doar privim altfel lucrurile, atât.
Am căutat în comentariu inadvertențele de exprimare logică de care vorbeai și nu le-am găsit; dacă ele există, ți-aș fi recunoscătoare să mi le arăți, e grav să persist în greșeală ;)
Nu am prejudecăți. Am concluzii la judecăți, dar poți să le numești cum vrei. Mulțumesc.
Andreea - ilogică

 =  daca...
Dan Mitrut
[10.Nov.03 00:07]
iti dai seama ca asemenea atitudine ma lasa fara grai si fara puterea de a construi un capat de discutie.incearca doar ca sa construiesti un fel de a privi lucrurile pe baza de documentare si argumente. atat cat se poate
asa ca eu ma retrag,
cu respect :-)

daca totusi te preocupa inadverdentele de care vorbeam ma gasesti pe privat. la danmitrut@go.ro sau id-ul de messenger dan_mitrut

 =  mutumiri pentru comentarii
Daniela Mariana Bordeianu
[10.Nov.03 03:26]
Chiar ma bucur ca acest material a suscitat un asa interes. Andreea am sa fac modificarile de rigoare si multumesc pentru comentariu.
Paul materialul initial a fost, ca intindere, dublu decat este acum, dar m-am gandit ca va fi prea greu de citit. Asa ca am ales varianta scurtata. Iar documentarea a fost o placere pentru mine. Dan Multumesc si tie pentru "vizita".

 =  mâna de ajutor
Andreea Drăguleasa
[10.Nov.03 18:17]
Uite, ca să rezolvi mai ușor problema cu fragmentul dublură, îl redau mai jos:

"Până la miturile despre Potop celelalte mituri și legende erau cosmogonice și de origine, acestea povestesc ceea ce s-a întâmplat deja. Ideea “perfecțiunii începuturilor” a fost proiectată într-un viitor atemporal. Dar miturile referitoare la sfârșitul lumii și mai ales cele despre Potop au jucat un rol foarte important în istoria omenirii"

respectiv

"Până la miturile despre Potop celelalte mituri erau cosmogonice și de origine. Mituri care povestesc ceea ce s-a întâmplat deja. Ideea “perfecțiunii începuturilor” a fost proiectată într-un viitor atemporal. Dar miturile referitoare la sfârșitul lumii au jucat un rol foarte important în istoria omenirii."

Numai bine!
Andreea

 =  gând puțin paralel cu tema
Paul Bogdan
[11.Nov.03 10:08]
Eliade pare "un fără de Dumnezeu". Dacă îl citești cu ochiul profanului, ai toate șansele să ajungi un ateu convins. Fac referire aici strict la interpretarea și exegeza miturilor biblice, la sursele de construire a divinității mozaice.
Dar, Eliade, o filizofie a spiritului încarnată, nu poate fi acuzat de necredință. Dimpotrivă! Consider că el, ca oricare altul ce a simțit spiritul asupra sa, a intuit Adevărul și și-a căutat drum spre el cu uneletele ce le avea la dispoziție.
Aș concluziona printr-o frază: Revelația a fost unică, interpretările ei, infinite.
Aș începe o discuție despre materie și timp în cadrul imaterialului și atemporalului divin, al Planului Motorului... hm

 =  observatii
mirela vlaica
[11.Nov.03 15:49]




Faptul ca miturile continua sa atraga, nu poate decat sa ma bucure. Apa e simbolul vietii si al mortii. O tema interesanta, o abordare- eseu, un studiu- sinteza destul de complex insa am cateva observatii:

1. Ai grija la citate. Cand le folosesti trebuie sa scrii neaparat numarul paginii de unde ai luat fragmentul, din editia pe care ai folosit-o. Altfel, gradul de credibilitate scade.

2. Faci multe referiri la legende. Asta e foarte bine intr-un studiu ca al tau, insa trebuie sa le numesti. Bineinteles ca nu se pot prezenta toate dar trebuie sa faci mai multe referiri la ele. Din nou e vorba de credibilitate. Vorbesti de legende in care apare "cifra 8". Stim ca numerele sunt magice. In ce context apare cifra 8? Ce semnificatie are? Nu poti doar pomeni de aceasta cifra fara sa dezvolti discutia.

3. Semnele de ortografie si greselile gramaticale. Mai verifica inca o data, te rog, textul (care de altfel e bun si ar fi pacat sa aiba imperfectiuni de acest gen). Eu am gasit ceva de genul "fai acoperis"; "Referiri la Potop apare și în cea mai veche epopee a omenirii “Epopeea lui Ghilgameș” "


4. Acuratetea exprimarii.
" După istoricul spaniol Herrera, indienii de altă dată spuneau că potrivit unei tradiții moștenite de la strămoșii lor, cu mult înainte de orice."

5. "Într-o expediție recentă a cercetătorilor americani Dana și Ginger într-o neexplorată regiune din Mexic au găsit o veche descriere Maia a Potopului."
Datele istorice sunt si ele deosebit de importante pentru credibilitate. Cand a avut loc expeditia? "Recenta" nu spune mare lucru. Care "neexplorata regiune"? O identificare geografica mai exacta n-ar strica. Cercetatorii americani "Dana si Ginger"...esti sigura de identitatea lor? Adica, asa se numesc ei? Mie mi se par ,mai degraba, doar prenume.:))

Cam asta e. Mult noroc!


 =  in sfarsit m-am tinut de cuvand si am modificat
Daniela Mariana Bordeianu
[14.Nov.03 01:53]
Andreea,
Multumesc inca odata. Din pacate timpul meu dramuit m-a facut sa intarzii putin cu gasirea si schimbarea fragmentului pe care mi l-ai mentionat. Acum este facuta schimbarea.

 =  Paul interesant ceea ce propui
Daniela Mariana Bordeianu
[14.Nov.03 01:57]
Paul - chiar am inceput sa ma gandesc la propunerea ta, referitoare la materie si timp, asta imi va ocupa mult din timpul liber dar nu ma deranjeaza. Din pacate meseria mea este foarte solicitanta si cu program "non-stop". Dar am sa imi adun, zic eu lucrarile cat de cat necesare si sa trec la treaba, daca mi-ai da o mana de ajutor nu m-as supara ...:).

 =  nimic nu poate fi perfect, decat Dumnezeu
Daniela Mariana Bordeianu
[14.Nov.03 02:01]
Mirela - ai dreptate in ceea ce scrii, dar am ales o varianta scurta pentru ca daca lasam ceea ce am scris prima data, inclusiv si despre cifra 8 acest material ar fi fost mai mult decat dublu, daca imi este permisa exprimarea.

 =  intrebare
Andrei Musk
[28.Nov.03 10:41]
Un singur lucru te intreb : De ce ai scris acest articol?
Toata erudita ta prezentare a temei, nu lasa decat loc pentru interpretare. Si ce vom castiga afland istoria mai mult sau mai putin acceptata a potopului ? Mitul exista ca notiune doar in cultura greaca, celelate culturi au realizat un imprumut lingvistic . " Intelesul" mitului in celelate culturi deriva ca forma semntica si nu ca sens.

 =  intrebare intrebatoare
serban georgescu
[28.Nov.03 10:58]
Care Dumnezeu
si cum adica "perfect"?

de exemplu mie sfera dar mai ales ideea de sfera mi se pare un lucru perfect

de exemplu mie dragostea, dar mai ales ideea de dragoste, mi se pare un lucru perfect.

etc etc etc

"nimic nu poate fi perfect in afara de Dumnezeu"

nu inteleg nu inteleg nu inteleg de unde aceasta nevoie de a idolatriza, de a preamari, de a ingenunchea nu inteleg nu inteleg nu inteleg si basta

 =  .
serban georgescu
[28.Nov.03 11:13]
"nimeni nu poate fi perfect decat dumnezeu", mai bine ai fi scris pe peretii cimitirelor, prin maternitati sau spitale, dar nu aici.
daca si pe acest site trebuie sa inghit doctrine religioase, mai bine lipsa

 =  de ce nu?
serban georgescu
[28.Nov.03 11:31]
de ce nu "Nimic nu poate fi perfect decat Dracul?"

 =  Serban asta este parea ta..
Daniela Mariana Bordeianu
[29.Nov.03 01:29]
Serban fiecare are opiniile lui, daca tu ai ales sa nu crezi in asta este ok. Dar nu sunt de acord in totalitate cu tine si am sa iti explic de ce. Nu cred ca o sfera poate fi 100% perfecta. In ceea ce priveste dragostea, da poate numai ideea de dragoste sa fie perfecta. Dragostea, in genere, este egoista nu perfecta, dar fiecare crede ce vrea. Din ce am invatat la filosofie nu poate exista perfectiune in nici o teorie, cine stie poate tu stii altceva. Iti respect opinia, iar daca tu esti impotriva religiei si mai ales impotriva lui Dumnezeu, nu am ce spune...

 =  in jur
serban georgescu
[29.Nov.03 15:10]
nu sunt impotriva lui Dumnezeu, dar refuz sa cred ca el este un model de perfectiune. Uita-te si tu un pic in jur!

 =  ma uit si vad lucruri perfecte, sau nu ...depinde de context
Daniela Mariana Bordeianu
[29.Nov.03 23:06]
Revin, fiecare cu opiniile lui. Sa inteleg ca vrei sa iti prezint aici o intreaba filosofie... care eventual sa fie in acord cu principiile tale ...ntz... nu ai sa vezi. Da in jur totul este trist din cauza noastra, nici de cum din cauza lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu este cel care ne spune sa stricam mediul inconjurator sau sa facem cine stie ce grozavii... sau stii tu altceva decat mine...?

 =  Andrei am scris ca asa am considerat eu ca-i bine
Daniela Mariana Bordeianu
[29.Nov.03 23:09]
Daca vrei interpretare se gaseste loc, iti spun eu asa ca daca ai ceva de spus,... ce mai astepti... Eu nu m-am referit la conceptul de mit, ci la ceea ce se spune in aceste izvoare...

 =  am citit cu plăcere
Mihaela Maxim
[22.Jun.04 17:54]
mi-am adus aminte pe lângă Eliade cu Istoria credințelor și ideilor religioase, și de "Memoriile focului", de Eduardo Galeano...mulțumim!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0