Comentariile membrilor:

 =  17 silabe pot spune uneori totul
Goteanschii Silvia
[22.Aug.08 21:03]
nuferii deschiși - virginitate
inele pe lac - deschiderea ușilor, de la un punct pina la împlinire
țințari de baltă - cioturile, piedicile care există pe fiecare traseu existențial
problema- a fi sau a nu fi
te salut, Silvia

 =  mulțumesc Silvia!
Marius Surleac
[22.Aug.08 21:15]
Silvia, mă bucură foarte mult lectura ta și opinia despre text. Nuferii deschiși aici au mai mult sensul de puritate a naturii, inelele de pe suprafața lacului sunt de fapt undele circulare pe care țânțarul de baltă le face la interacțiunea cu apa; dar face de asemenea trimitere și la forma nuferilor, la interacțiunea acestora cu apa și formarea undelor. Inelele semnifică comuniunea din mai multe puncte de vedere (asta am lăsat la aprecierea cititorului, la imaginația sa și uite că tu ai observat una dintre comuniuni).

Mi-a plăcut foarte mult și părerea ta și felul cum ți-ai imaginat acest haiku.

Mulțumesc și onorat!

cu prietenie,
Marius

 =  aproape analiză de haiku
Maria Tirenescu
[10.Dec.18 14:27]
Eu am citit în alt mod acest haiku. Am căutat răspunsuri la întrebările: ce?, unde? și când? Mi-a plăcut cum ai sugerat momentul acțiunii. Nuferii înfloresc seara și se închid dimineața. Țânțarii zboară seara, noaptea... Ce se întâmplă? Țânțarii ating apa în timp ce zboară. Nu am numărat silabele. Contează mult mai puțin în forma unui haiku. Important este că folosești cu economie figurile de stil, dar ai folosit elipsa, unul dintre cei mai utilizați tropi.

Voi citi aici și voi comenta numai în limba română. Mă simt în largul meu. Nu înseamnă că nu mă străduiesc să învăț și alte limbi.

Sunt convinsă că, măcar în ceea ce privește speciile de sorginte niponă, vom colabora.

Cu prietenie, Maria

 =  re: răspuns
Marius Surleac
[28.Aug.08 22:40]
Da, aveți perfectă dreptate și ați observat bine sugestia la nivel de haiku, probabil că acesta este unul din cele mai reușite haiku ale mele, scrise în română, după cum mai multe persoane mi-au spus, printre care și dumnevoastră.

Cât despre elipsă, acolo e mai mult o elipsă cu ambele diametre egale și este exact forma undei propagate în apă, după cum am menționat mai sus.

Cu prietenie,
Marius




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !