Comentariile membrilor:

 =  așa da
milos petru
[10.May.08 10:05]
Te felicitez, primare,
Deci, nu mai tai la câini frunză,
Ai de-acum carne și brânză,
Oi bătrâne și mioare.

 =  Prozodia
Rodean Stefan-Cornel
[10.May.08 13:09]
Iuliane,
Cu tot respectul pentru umorul pe care îl ai, pentru spiritul de observație și pentru priceperea de a crea poante bune la unele epigrame, îmi permit să îmi spun o părere critică despre catrenul de mai sus, că de-aia suntem în atelier
1. Orice epigramă trebuie să aibă un titlu, care este foarte important; uneori titlul se stabilește astfel încât poanta epigramei nu se înțelege fără a citi acest titlu, alteori titlul accentuează poanta; titlul nu poate fi "epigramă"; atenție, însă, nu cumva prin titlu să se divulge poanta.
2. Pentru ca două versuri să rimeze, condiția minimă este ca terminațiile ultimelor cuvinte să fie identice începând cu ultima vocală accentuată; la "bună", ultima vocală accentuată este "u", iar la "stână" este "â", deci, bună nu rimează cu stână.
3. Epigrama, având doar câteva versuri, trebuie să aibă același tip de ritm la toate versurile; la tine, versurile 1 și 4 sunt în trohaic (picioare formate din două silabe, în care prima silabă este accentuată, iar a doua neaccentuată), iar versurile 2 și 3 sunt în iambic (tot picioare din două silabe, dar în care prima este neaccentuată și a doua accentuată).
4. Strâns legată de ritm este măsura; numărul de silabe din care sunt compuse versurile trebuie să fie egal, cel puțin la versurile care rimează (poți să numeri singur și să vezi care este situația).
Dacă nu se respectă aceste reguli elementare de ritm, rimă și măsură, studiate de ramura poeticii denumită "prozodie", epigrama "nu sună bine"; unii au aceste elemente în sânge, alții trebuie să le studieze mai întâi.
Acum poți să încerci variante de corectare.
Cu respect sincer și cu urări de succes în continuare,

 =  rodean stefan cornel
Basoldea Iulian
[10.May.08 22:03]
multumesc de sfaturi

 =  Alegeri sătești
Ioan Jorz
[10.May.08 22:58]
Iulian, comentariul confratelui Cornel, este pertinent și aplicat. Este necesar ca epigrama să aibe un titlu. Cât mai sugestiv și mai scurt. Vezi și ce spune, în "Despre epigramă", Sorin Olariu. Titlul nu trebuie să sugereze poanta, ba, chiar mai mult, nu trebuie să facă trimiteri, (voalate, subtile, manipulatorii), la poantă. Iată o rezolvare, "la minut", a problemelor ridicate aici:

S-a făcut dreptate-n sat:
Electorii, lume bună,
Toți ca unul, m-au votat,
Să le fiu primar... La stână!

 =  Ioan Jorz
Basoldea Iulian
[10.May.08 23:15]
multumesc again
varianta suna ok

 =  Îndrumare
Ioan Jorz
[11.May.08 00:18]
Iulian, ia legătura cu cenaclul "Ridendo", din Timișoara. Confratele Ionel Iacob-Bencei, epigramist de marcă, este conducătorul cenaclului. Te poate îndruma, direct, întru devenirea ta ca epigramist. Poți să-i spui că eu te-am îndrumat acolo. Ia aminte și la Petru Chira, care, în ciuda aspectului fizic și al apucăturilor, este un mare epigramist. Ai ce învăța de la ei. Cu amiciție,

 =  stima si respect
Basoldea Iulian
[11.May.08 03:18]
mi-ar face placere s-o fac dar momentan locuiesc in ANGLIA
oricum multumesc pentru sfaturi si amicitie
si de acum incolo o sa incerc sa lucrez mai mult la o epigrama nu doar cateva minute




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !