Comentariile membrilor:

 =  dar ai scris tu
alice drogoreanu
[15.Jan.08 22:54]
nu e trendy Alina să discuți de Eminescu
lumea fuge ca dracu de tămâie de vechituri de sentimentalisme patetisme clișee
am citit undeva că se propune "ambalarea" lui Eminescu pentru a putea fi ingerat de tineri
aceeași tineri "citiți" care ridică deștul gen " ești optzecist bre" bla bla

mi-a plăcut ce-ai spus aici deși
mie nu-mi place Eminescu dar măcar spun asta după ce l-am înghițit

 =  Alice, multumesc!
Alina Manole
[16.Jan.08 00:07]
Eminescu nu e numai poezie. Sper sa ai timp candva sa il redescoperi. Multumesc pentru cuvinte, cu drag.

 =  Alina
alice drogoreanu
[16.Jan.08 00:31]
cu drag și eu

știu prea bine ce e
e vorba de gusturi sunt un om rece
n-am organul chestiilor romantice
apoi am votat cu minulescu încă din copilărie
nu mă întreba de ce

îmi pare bine că te-am descoperit

 =  Noroaie și rumegușuri
mardale stefan
[16.Jan.08 00:44]
Cred că ar trebui să modifici anul 1889 cu 1850.
Nu-mi plac toate poeziile lui Eminescu, dar sunt destule pe care le consider geniale. Dacă mai tin cont si de contextul cultural de pe atunci...
Sunt cateva cantece pe versuri de Eminescu extrem de reușite. Grupul Pro Musica are cel putin două minunate. Nu le-am auzit de ani de zile nici macar la postul national, ce să mai zic de restul FM-urilor unde ascultăm cantece cu picioare lungi si texte de minte scurtă.
Despre tinerii de azi ce sa zic? Am cunoscut englezi maturi, educati care nu dădeau doi bani pe Shakespeare. Adevărul că unii lăudatori ai lui Eminescu atata toacă cu limba de lemn, că il ingroapa in rumeguș. Aștia tineri in noroi il afundă. Noroc că valurile spală noroiul și vantul spulberă rumegușul.


 =  privind spre teveu cu mânie
dorin cozan
[16.Jan.08 00:50]
nu sunt de acord cu teza conform careia apartinem unei culturi minore, indiferent de investitiile facute in filosofia si critica literara asupra termenului de "minor". de aici si greseala de a intreba daca eminescu mai e sau nu la moda, pentru ca nu cred ca ceva este a priori universal valabil. asa ca, cine nu are o carte de eminescu, sa si cumpere! ;))

am ascultat recent copii recitand din eminescu. am vazut la tv tineri care nu stiu un vers din eminescu.

odata, toate trebuiau sa poarte un nume. pe scurt, azi mi a lipsit asta.

 =  Eminescu dragoste politica
silvia caloianu
[16.Jan.08 09:16]
Creanga se simtea rau, era ultima sa iarna (daca nu ma insel), cand ii scria lui Eminescu "La Iesi ninge frumos, vino, badita Mihai!"...
Ai spus lucruri adevarate, Alma: "la anul vor face vâlvă" si, sunt sigura ca se vor mai gasi inca multi "mititei", vorba lui Eminescu, nu slavind, de fapt, Poetul, ci slavindu-se pe ei.
Curios, Alma, pe unde ai gasit de cuviinta sa plasezi virgule! :) Da, ma refer la sintagma "dragoste politica".
Cand eram de tot mica, dupa ce ascultam cateva cantece de leagan si nu adormmeam, si mai voiam sa ascult... mama, imi recita Luceafarul. Adevarul e ca dupa asta incepeau intrebarile...
Aseara, dupa ce... si mi-am notat pe blog, am vazut textul tau aici, dupa care si al lui Cornel Marginean, cu "fragmente despre poet", dar nu m-am putut loga, sa comentez. Voiam sa ii recomand lui Alice macar atat Oiasuminasai

 =  Silvia
alice drogoreanu
[16.Jan.08 09:55]
mulțumesc
am citit recomandarea

 =  erata
silvia caloianu
[16.Jan.08 10:13]
Damne sfinte! Nu stiu cum am facut ca, in comentariul meu de mai sus... vad o virgula intre subiect si predicat! Erata: a se citi fara virgula expresia "mama, imi recita Luceafarul"!

 =  .
nica mădălina
[16.Jan.08 14:01]
îmi pare că textul dă să anunțe ceva eufonie prin repetarea lucrurilor, însoțită de lumești. iese un efect de aproape aliterație. dă să anunțe lirism introducând motivul circularității versus rotunjimea sferelor lui 8. dă să introducă ironie prin raportarea la un prezent golit de valori.
personal însă nu-mi pare că reușește decât să introducă un discurs dedicaționist, pseudo-angajat, cu un început deranjant de insistent (la nivel de formă cel puțin), dar care lesne ar putea emoționa, având în vedere autorul pe care încearcă să îl pună față în față cu un aici și acum englezit și găunos.
e o povestioară cu ceva ritm care la recitire mă face să prea caut ideea. volatilă.

 =  "poetul nepereche"
George Mira
[16.Jan.08 16:51]
Azi e... 16, dar vreau sa spun si eu ceva despre Eminescu. Nu sunt de acord cu atitudinea asta de slavire a unui artist (oricat de mare ar fi). Daca vom sta la infinit in genunchi in fata lui Eminescu, laudandu-l cat de mare este, il distrugem, daca nu cumva am facut-o deja. Din cauza acestei atitudiuni au aparut fel de fel de ciudatenii in receptarea operei sale. Unii pun pe acelasi plan poezii inegale ca valoare estetica, considerandu-le geniale doar pentru ca sunt scrise de... "poetul nepereche".
Si inca ceva: de ce Bacovia, Blaga, Arghezi sau N. Stanescu nu sunt serbati cu acelasi fast. Ei nu sunt... "nationali"?

 =  nu-l supărați pe Eminescu
milos petru
[16.Jan.08 17:52]
Într-o iarnă, acum vre-o 25 de ani, stăteam întâmplător la o masă într-un restaurant,undeva în vârful unui munte , cu un ins care lucra la stația de meteorologie de pe acel munte. I-am spus că muntele nu ar fi nimic fără stâncile care erau pe el. Mi-a explicat că dacă n-ar fi muntele stâncile n-ar putea să se susțină singure. Aveau nevoie de o temelie. A făcut o comparație interesantă. Eminescu e muntele iar poeții care au venit după el, care s-au hrănit din opera lui ar fi stâncile. Mă gândesc că mulți au dreptate în privința lui Eminescu. Nu-i mai nevoie de munte, pietricelele pot sta și pe marginea unui șanț. Fără Eminescu nu existăm. Faptul că tinerii de azi nu știu nimic de Eminescu dar știu tot despre Nicoliță și de Becali e o mare realizare a democrației noastre originale.

 =  comentatorilor mei, cu mulumiri
Alina Manole
[16.Jan.08 18:28]
Alice, si eu tot cu Minulescu, si cu Blaga, si ceilalti, de pe atunci. Multumesc.

Stefan, ma bucur ca ai vazut si m-ai atentionat sa modific, pentru ca asa pot explica de ce e 1889 si nu 1850. 15 ianuarie 1889 e ultima aniversare a zilei sale de nastere, cu poetul inca in viata. Printre cuvinte, am incercat sa adun si nasterea, si marea lui trecere. Multumesc.

Dorin, asa este, ba chiar elevii il urasc pe Eminescu, pe motiv ca "trebuie" sa il invete. Nu trebuie nimic, ci totul vine din inima. Daca exista. Multumesc.

Silvia, tu stii ca nimic nu e intamplator in textele mele, nici chiar o virgula. Si mama imi citea... si bunicul imi citea basmele... vremuri, e important sa le ducem mai departe. Multumesc.

Madalina, exact, ai remarcat ceea ce am vrut sa obtin prin acest text "personal", ca fiind o proiectie a prezentului in care si eu, si tu, suntem creatori. Multumesc.

George, sigur ca si ei, ceilalti. Intotdeauna, in mintea omului, exista o ierarhie a valorilor. Mintea umana face comparatii, e astfel construita. N-avem incotro, deocamdata. Multumesc.

 =  cu mulțumiri, firește :)
Alina Manole
[16.Jan.08 19:17]
Frumoasa comparatie, o voi retine. Multumesc!

 =  Ziua Poeziei Românești
Adrian Munteanu
[10.Dec.18 14:27]
Am scris și eu în 15 despre 15, dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Am propus, pur și simplu, să decretăm ziua de 15 ianuarie ca ZI NAȚIONALÃ A POEZIEI ROMÂNEȘTI. Poți să crezi că așa ceva nu există ? În schimb există Ziua Cartofului, Ziua Petrolistului și atâtea alte "zile festive".
Nu-i nimic. La Brașov a prins această inițiativă și am avut deja o manifestare cu acest generic.

 =  ADAOS
Adrian Munteanu
[16.Jan.08 19:21]
A, și încă ceva. De fapt știu de ce nu m-a băgat nimeni în seamă. Probabil pentru cu fracturiștilor, optzeciștilor sau fripturiștilor nu le convine ziua aleasă pentru o asemenea manifestare națională. Așa e, nu m-am trezit în veacul care trebuie

 =  Adrian, excelenta ideea! multumesc!
Alina Manole
[16.Jan.08 19:45]
Adrian, de acord, salut ideea ta. Deschidem petitie. Neaparat.
Multumesc!

 =  Ușor cu pianul pe scări
Jianu Liviu-Florian
[17.Jan.08 05:11]
http://www.agonia.ro/index.php/poetry/1763101/Eutopia

 =  Eminescu la bine și la... Sau numai la greu?
Nicolae Popa
[17.Jan.08 15:30]
Într-o vreme...
pe cînd aveam nevoie de Eminescu în postura Sa de factor justificativ, dar și oarecum justițiar, adică prin anii 1989 - 1992, întîlneam prin Chișinău multe mașini care aveau pe parbriz portretul lui Eminescu! Ca sa nu mai zic ce mulți Eminescu erau pe geamurile troleibuzelor! La acest început de an, pe 15 ianuarie, pe Aleea Clasicilor, la bustul poetului, nu au fost prezenți nici măcar poeții cît de cît importanți din RM.

Alina, aprecieri deosebite pentru mesajul tău!



 =  va multumesc!
Alina Manole
[19.Jan.08 00:21]
Va multumesc frumos pentru ca ati poposit aici. Onorata de cuvintele dvs.
Cu pretuire.

 =  Eminescu
Iulian Sgarcitu
[21.Jan.08 18:30]
Mi-ar placea ca in acest an 2008 sa se realizeze un film artistic avand drept subiect viata lui Mihai Eminescu.
O mana de regizor cu har si un scenariu exceptional ar aduce in actualitate cum nu se poate mai bine o mare valoare a culturii romane.
Ministerul Culturii ar putea gasi ceva resurse financiare pentru un asemnea proiect.
Nu vi s-ar parea o varianta necesara si oportuna ?

 =  >> Tao...
Alina Manole
[29.Jan.08 00:17]
Buna idee! Pe cine vezi in rolul lui Eminescu? Dar al Veronicai?
Multumesc de semn, Tao. Cu drag.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0