Comentariile membrilor:

 =  Regretabil...
Doina Wurm
[06.Jan.08 19:38]



Locul I – 15 puncte

S-aud colinde -
lângă bradul de crăciun
bunica tristă.

Henriette Berge (128 = 15)

Regretabil că acest haiku, premiantul concursului pe luna decembrie,obținând 15 puncte este aruncat la atelier.

Laureații concursului din luna decembrie a.c si nu numai...
În rol de Moș Crăciun, Dan Florică și-a golit sacul de comentarii sub pomul nostru, căci iată ce ne spune în misiva însoțitoare:
„As dori să îl considerați un fel de cadou de sărbători oferit atât fericiților câștigători cât și tuturor celorlalți participanți la concurs care urmăresc cu interes și plăcere aprecierile mele dezinteresate, făcute din spirit de solidaritate literară de grup. Vă asigur că va mai urma ceva atunci când va fi gata, de dorit cât mai rapid pentru a nu mă învălui alte obligații. Alătur acestor spuse tuturor urarea de La Mulți Ani cu Sănătate, Fericire și de Toate!”
*
Acum, la sfârșit de an, patru sunt poemele haiku care au acumulat cele mai multe puncte (între 12 și 15), la tema atât de generoasă a «bradului de Crăciun». Fericiții câștigători sunt : Henriette Berge, Ivășcan Horia, Dan Norea și Tincuța Horonceanu Bernevic. Cu puțin noroc și alte 8 poeme (1, 5,
1.Cu poemul : S-aud colinde - / lângă pomul de Crăciun / bunica tristă, poeta Henriette Berge, a obținut 15 puncte și singurul premiu I. Departajarea de premiul al II-lea este de numai 2 puncte. Nu este primul său premiu, din câte îmi amintesc, dovadă că acumulările anterioare dau în continuare roade meritorii.
Felicitări și pentru alte haihu-uri pe care le-am citit pla concursurile săptămânale pe Ronanian Kukai

 =  o părere
Maria Tirenescu
[06.Jan.08 19:56]
"S-aud colinde-
lângă bradul de crăciun
bunica tristă."

Cred că era firesc să scrie:
"Se-aud colinde -
lângă bradul de Crăciun
bunica tristă"

Să comentez: am acordat 1 punct haiku-ului, tocmai pentru că am pretenția ca autorul, necunoscut în momentul votării, să scrie corect românește. Ideea mi-a plăcut.

Poate că nerespectarea regulilor de ortografie este motivul pentru care acest poem este în atelier. (Se mai scriu haiku-uri fără majuscule, dar nu se pune punct la sfârșit, dacă nu s-a folosit deloc punctuația firească, adică: virgulă, punct, semnul întrebării...)


Am o întrebare: cum e corect să citim poemul? Depinde cum sunt semnele de punctuație.

"Se-aud colinde...
Lângă bradul de Crăciun,
bunica-i tristă."
sau
"Se-aud colinde
lângă bradul de Crăciun.
Bunica tristă..."


Cu prietenie, Maria

 =  erata
Maria Tirenescu
[06.Jan.08 20:07]
Am greșit când am interpretat tabelul cu voturile. Nu am dat niciun punct haiku-ului. În rest, tot ce am scris mai sus, este valabil. Henriette are șanse să mai câștige vreo câteva etape la kukai.

Cu prietenie, Maria

 =  re
Henriette Berge
[06.Jan.08 20:29]
Multumesc de vizita dna Tirenescu si dna Wurm...recunosc ca sunt putin mirata de ce am ajuns la atelier cu haiku-ul acesta,nu ca am vreo pretentie ca cine stie ce haiku am scris,dar nu cred ca e gresit gramatical,am folosit expresia "s-aud colinde"pt a ma incadra in 5 silabe,tin la forma fixa.La intrebarea cum ar trebui citit acest haiku as raspunde cam asa...colindele se aud de undeva de departe,de afara,ca un grup de colindatori,iar in casa bunica e trista langa brad,are ea motive la varsta ei; inspiratie -este vorba de soacra mea,vaduva si foarte ,foarte trista de Craciun.

 =  răspuns
Maria Tirenescu
[06.Jan.08 20:59]
Henriette, noi am mai vorbit despre haiku. Scrii mai bine. Conținutul e bun. Dar, în atelier ajung textele care nu respectă regulamentul.

Apoi, și se-aud colinde, are tot 5 silabe, dar e corect din punct de vedere gramatical.

Am vrut să scriu un articol referitor la kukai. Dar nu voiam să fac acest lucru acum și aici. Pentru mine, e un joc în care fiecare participă cu ceea ce crede că e un haiku. Mai important este ca fiecare dintre noi să învețe.

Acum, chiar sunt hotărâtă să scriu articolul. Păcat că, de mâine, încep cursurile și nu voi avea timp. Marți, am planificată teza la clasa a XIII-a.

Aș vrea să știi că nu am nicio funcție pe site. Am aceleași drepturi pe care le ai tu. Nu eu sunt de vină că textul tău e aici. Am încercat o explicație.

Vom mai vorbi spre sfârșitul săptămânii, când sunt mai liberă.

Cu prietenie, Maria

 =  re
Henriette Berge
[06.Jan.08 23:25]
Poate mi-am cam iesit din mana la numaratul silabelor,dar sincer fraza "Se aud colinde" mie imi iese de sase silabe,tocmai de aceea am optat pentru "s-aud colinde",cuvantul aud(A_ud) imi suna a doua silabe,as vrea sa aud opinia altora daca se poate,doar cu scopul de a invata:)mersi:)

 =  două
Maria Tirenescu
[08.Jan.08 15:54]
S-aud are două silabe, dar și se-aud are tot două silabe. Așa că, poți scrie astfel.

Cu prietenie, Maria




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !