Comentariile membrilor:

+ Alte explicații nu am!
Nicolae Popa
[19.Feb.06 21:36]
Florin,
De n-ar fi un poem, un text cum ar veni, ci cu totul altceva, un pat sau un scaun, sau o masă, sau o trompetă, sau mortul propriu zis, sau cine știe ce alt obiect care nu-mi aparține, descoperit însă în biroul meu într-o formă materializată, cred că prima reacție ar fi să acopăr totul cu un cearceaf până sosesc cei de la criminalistică. Din scrisul tău răzbate atâta răceală și luciditate, pe fonul unor trăiri poetice atât de neobișnuite, încât ni mi s-ar părea ceva cu totul neobișnuit dacă aș confunda actul artistic, vorba vine, cu un act criminal. Exagerez? S-ar putea. Profit totuși de senzația prin care trec și nu mă sfiiesc să afirm că genul acesta de texte ucid ceva în mine. Am mai trăit așa ceva trecând prin poemele lui Mazilescu și Cezar Ivănescu, poate și în preajma Marianei Marin din "Portretul..." Celulele moarte - vai, neuronii! - în urma unor asemenea lecturi refac, de fapt, mecanismul interior de înțelegere a ceea ce se cheamă, atât de învechit, Poezie! Alte explicații – a se vedea steaua!

 =  corectare
Nicolae Popa
[19.Feb.06 21:47]
Corect:
încât nu mi s-ar părea

+ o să vă las
Zabet Mihai
[19.Feb.06 22:49]
ai impresia că Florin a reparat într-un fel relația sa cu singurătatea. poema constituie un fel de mare explicație cu viața. va veni și te va găsi gol va veni sigur să-și potolească nepotolirea de singurătate.
poemul surâde.
câteva clipe mai târziu se întoarce acasă marele singuratic și spune o să vă las să-mi sărutați gura.

 =  nicolae, mihai
florin bratu
[20.Feb.06 13:59]
vă mulțumesc ptr cuvinte și gest.
nicolae, referințele tale sunt niște lipsuri ale mele pe care promit să încerc să le umplu cât de curând.

 =  uite ca-mi fac curaj
Enache Ionut Laurentiu
[20.Feb.06 19:21]
domnule florin, citesc mereu textele dvs., si nici unul nu m-a
impreionat cum a facut-o acesta. Mi-a placut la nebunie cum ati parcurs firul poemului, ati mers pe un drum paralel propriilor sentimente, ai abia in final ne dati de inteles ca e vorba de dvs. de fapt.

"nu vreau să mă urâți
nu vreau să mă duceți la morgă
vreau să mă țineți în brațe
vreau să mă înveliți în pielea voastră
catifelată"

ce m-a impresionat cu adevarat a fost sfarsitul, care nu lasa semne ca acolo ar fi adevaratul sfarsit, ci si o continuare.
cu apreciere

 =  mersi ionuț
florin bratu
[21.Feb.06 09:50]
dar nu sunt decât cu câțiva ani mai mare ca tine și nu sunt nici așa de înspăimântător (decât dacă textul comentat chiar e execrabil) încât să îmi vorbești cu dumneavoastră.;)
oricum, justă observația ta.

 =  florin,
Enache Ionut Laurentiu
[22.Feb.06 02:40]
pai puneti-va mai varsta la bibliografie, sa stie omu` cum sa va ia, intradevar, uneori astfel de limbaj poate fi jignitor :) off off :)
te salut

 =  vreau sa te sarut!!!!!!!!!!!!!!! :-D
Cozma Laura Irina
[23.Feb.06 14:14]
vreau sa te sarut!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pentru emotie, pentru ca meriti sa fii sarutat!!!:-D

si ince ceva: nu esti gol.. ti se pare... poate singur, dar nici singur: ti se pare.. si dac totusi nu iti se pare, nu uita ca in liniste si singurate te intalnesti cu tine insuti.. daca intalnirea e neplacuta, s-ar putea sa te inseli si sa fii gol.. si totusi, exagerezi, ca orice poet...
esti plin... poate si putin dezorientat, poate si " sensitive"... prea "sensitive"... nu te compatimesc! dimpotriva :-P

 =  :D
florin bratu
[24.Feb.06 08:33]
ehei. dap. un comentariu foarte frumos. ba chiar mai frumos decât o steluță. acum eu ce să fac, nu mă pot opune dorinței unei domnișoare, pe deasupra și frumoase foc (chestie de educație, deh). :D
mersi irina ;)

 =  "mai ales noptile"
Nane Samargescu
[07.Mar.06 15:17]
o abordare interesanta a temei singuratatii...a ideei ca a fi atipic inseamna si a fi tu cel adevarat,original, chiar daca asta trezeste invidia celor din jur.
poemul acesta are nerv...are viata.
mi-a placut si am sa mai vin.
Nancy

 =  Senzatie de "dincolo"
Manolescu Gorun
[27.Mar.06 09:16]
Veneam de la servici. Intr-o statie de autobuz, lume multa. privea la un accidnt mortal.mi-am dat seama cand am vazut picioarele unei femei, cazuta. am intors capul si am vrut sa trec mai departe, fara sa vad. Dar am vazut.Fara sa ma uit. Ii fusese strivit capul de roata din spate a autobuzului. si am avut senzatia ca nu o privesc eu, ci ea se priveste, de undeva de sus, prin mine. si e atat de singura si dezorientata. este extraordinar sa prinzi o astfel de senzatie atat de lapidar in niste versuri.

 =  nu te aștepta
valeriu dandes ganea
[01.Apr.06 15:16]
interesant (poetic vorbind, putem duce expresia oriunde, poezia nu mai are de mult timp bariere, dacă le-a avut vreodată)in istorie au fost destui dependenți de substanțe, pentru a scrie.
Bănuiesc că nu te aștepți să fie rând lung de pupăcioși în preajma ta, atunci...(pentru a te ascunde, nu-ți trebuiesc multe veșminte...succes (de justa ta valoarea poetică, se va auzi)

 =  Multi poeti, putini NICHITA
carmen mihaela visalon
[01.Apr.06 16:16]
Este dreptul tau, sa fii in trend. Este dreptul meu, sa-ti spun ce cred. Pacat de perioada asta, in care, in loc sa te gasesti pe tine, ii gasesti pe ceilalti. Pesonal, asa cum am mai spus, ma simteam mult mai bine sa-ti urmaresc piruetele universale decat acum cand pe pagina ta gasesc mereu sperma si flegma. Nu spun ca poezia asta nu are si versuri de foarte buna calitate. Spun doar ca, in "noul format" incep sa ma indoiesc ca vei intra in cartea de literatura la capitolul Florin Bratu. Faptul ca ai din ce in ce mai multi adimirator on line, ar trebui sa-ti dea de gandit: CE E VAL, CU VALUL TRECE.
nu vreau să te urâsc
nu vreau să te duc la morgă
vreau să te țin în brațe
vreau să mte învelesc în pielea LOR
catifelată

Si atunci cand, "ii vei saruta pe gura" sa daruiesti cititorilor tai: CUVANTUL.

Florine, fii muschi de piatra filozofala. Nu te lasa dus de stelute si hituri.

 =  revenire tehnica
carmen mihaela visalon
[01.Apr.06 16:25]

Am uitat sa inchid italicele.

 =  flegma
florin bratu
[01.Apr.06 16:42]
e de la arghezi citire (în varianta refăcută nici nu mai rămâne, rămâne scuipatul în gură, însă). nu mă interesează trendul decât aparent. am ce învața de acolo. în rest nu trebuie să port nici una din bătăliile deja purtate, nici ptr limbaj, nici ptr estetică, cu atât mai puțin ptr etică.

 =  flegma zici(?), intorc si obrazul celalat, dar zic...
carmen mihaela visalon
[01.Apr.06 16:59]
Recunosc, teluricul Arghezii nu m-a convins sa-l citesc.
Dintre marii poeti, care au avut forta sa invinga trendul eminescian, ii prefer pe Nichita, pe Blaga, pe Bacovia, pe Barbu. Mai eleganti, mai rafinati, mai introspecti, mai elevati. Cat despre tine, nu-ti sugeram sa porti batalii pentru etica, ci pentru POEZIA Ta.
Critica mea nu era o rautate. Era un advertisment. Inainte, orice poezie de-a ta era o bucurie. Acum, ma chinui sa privesc prin "labirintul cu pereti de sticla", pe care ai grija sa-l manjesti cu flegma.

 =  cred altceva,
Dan Dediu
[01.Apr.06 17:46]
Eu, dimpotriva, cred ca e mai transparent acum. Si de abia acuma incepe sa scrie. Inainte literaturiza si filosofa aiurea.
Desi Florin pare un tip livresc si artificial de multe ori, cu ceea ce scrie acum cred ca se apropie de o coerenta si o estetica limpede, curata, lipsita de exagerari si lamentatii expresioniste!-Komartin ar fi scris in 5 pagini un astfel de poem, ar fi dramatizat orice amanunt pana la paroxism-Florin, in schimb, scrie atat cat trebuie, si uneori ii reuseste.
Ceea ce e un lucru laudabil.

 =  Neah,
Costin Tănăsescu
[01.Apr.06 18:11]
Florin e un tip livresc dacă am redefini "livrescul". Aici sunt doar niște imagini șocante și atât. Prin fracturism se caută pumnul în ficat cu orice preț, fiindcă asta înseamnă noul. Mă rog, nu că n-aș fi de acord(că nu ar fi ceva nou), dar poezie nu este. Cum să-l apreciez eu pe Florin când până mai ieri îmi scria despre fluturași, despre cioburi de lună și păpuși roz, iar dintr-odată același Florin îmi scrie despre flegme-n gură? Care din ei este Florin? Mă minte? Încearcă să mă păcălească? N-are cum. Dar îl înțeleg perfect, dacă nu intri într-o castă... la revedere! Mă gândeam totuși la împăcarea cu sinele, la adormitul pe pernă. Bineînțeles că istoria va judeca, așa cum l-a judecat și pe Nichita Stănescu. Cine dracu mai gustă "trimbulinzii" lui? În schimb... "Eu sunt o pată de sânge care vorbește"... "ah, oh, uh", ca să-l citez tot pe Florin. Bratu, bineînțeles...
Așa și dacă scrii în 5 pagini ceea ce scrie altcineva în două care-i problema? Important este ca atunci când citești cele 5 pagini să ți se pară două. Nu e deloc relevantă "masa poemului" ci menținerea receptorului în tensiune. Lirică bineînțeles.. :)

 =  Dan Dediu,
carmen mihaela visalon
[01.Apr.06 18:36]
Poate nu ne referim la aceleasi texte, sau poate nu avem aceleasi nevoi. Pentru mine "opera de arta" este ceva care ma obliga. Sa ma cunosc. Sa cunosc lumea. Sa transced prin iluzie, dincolo de iluzoriu. Nu ma leg de forma ci de vibratie. Daca nu o poezie ma face sa cad, cum spune Bratu, din "universul acesta in universul celalat", poate avea oricata flegma si sperma, conciziune si inteligenta a materiei, metafora si stil, tot nu ma intereseaza. Pe vremuri, Florin avea forta - poetului_Gavros, asezat cu fundul pe o linie paralela cu linia orizontlui, balanganindu-si picioarele pe cer, lansand cate o intrebare esentiala si fluierand dupa juliete. Era proaspat si in jurul lui se simtea briza inteligentei poetice. Acum a inceput sa poarte frac si sa fumeze trabuc. Sorry, dar pe mine, birou oval nu ma convinge. Sa-i lasam casei albe ce-i apartine, si CUVANTULUI ce-i al CUVANTULUI: dreptul si obligatiile inscrise in geneza, si, de ce nu (?), in apocalipsa. Parerea mea este ca vocea lui Florin a inceput sa semene ce vocile din cor si este mare pacat, pentru ca el chiar are SI TALENT, FORTA SI INTELIGENTA.

 =  erata
carmen mihaela visalon
[01.Apr.06 18:40]
Daca o poezie, nu ma face sa cad, nu: Daca nu o poezie ma face sa cad.

 =  Costin, Carmen.
Dan Dediu
[01.Apr.06 21:21]
Nu inteleg ce vrei sa spui cu redefinirea livrescului. Inainte, atat in comentarii, unde reusea(reuseste si acum!) de multe ori performanta sa fie destul de ilizibil ori sa gaseasca filiatii pana si in bobul de mazare, cat si in texte, poezii, unde exagera, ingrosa, mai trantea cate un Orfeu cu glezna scrintita pe la mijlocul poemului, literaturiza, intr-un mod stangaci, era livresc, artificial, inautentic, scria mozaical.
E ceea ce am vrut eu sa spun. Nu stiu daca ai inteles altceva. Pe cand acum, nu inteleg ce ai/ aveti sa-i reprosezi/ reprosati.
Eu il vad mult mai limpede, coerent, si schimbat in bine. Ce ai vrea, sa scrie iarasi despre fluturasi, buline si efractii cosmice, ca sa il consideri autentic?!E un proces firesc de schimbare, maturizare.
Despre:
-imagini socante:te-a socat ca s-a inaltat, ridicat sufletul in prima strofa?!E usor exagerat, no?!Ca s-a nimerit sa fie brusc insecta in strofa 2?!Dupa care te-a socat groaznic actul de magie(intentia, de fapt!):"vrei să te evapori vrei să dispari /dar ei vin și te scuipă în gură"?!Altfel, ce, Costin, vorbind serios acum?!Ce e socant, voit socant, cautat socant, pentru ca ai spus "imagini socante"cu un sens peiorativ, depreciativ.
-descriptivism facil, recte 5 pagini preferabile 2. Vorbind strict de astfel de texte, e preferabil, cel putin pentru mine, varianta scurta. Pe spatii largi, se dramatizeaza, se exagereaza, se pierde starea, se introduc involuntar, mecanic, elemente de atmosfera, calculate, se pacaleste, se minte, daca tot pomeneai de asa ceva.



Carmen, nu cred ca nu avem aceleasi nevoi. Cred ca se pot intalni intr-un punct comun. Nu sunt nici asa si nici asa. Detaliind lapidar, il gust si pe Nichita Stanescu si pe Ginsberg, si pe Eminescu si pe Bukowsky. Si asa mai departe. Pentru tine opera de arta este ceva care ma obliga. Sa ma cunosc. Sa cunosc lumea. Sa transced prin iluzie, dincolo de iluzoriu. Cred ca si ceea ce scrie Florin acum iti poate declansa astfel de stari, ganduri. Conceptual, nu s-a schimbat atat de radical. Sa fim seriosi, nu cred ca flegma, sperma, te impiedica sa ai aderenta fata astfel de texte. Sa nu ne agatam de nimicuri. Treci dincolo de limbaj, de stil, curente literare, si asa mai departe, incearca sa ai o atitudine impresionista fata de ce-ti spune textul-in prima faza!- si nu cum iti spune. Receptand textul -textul de fata chiar, in general!-strict emotiv, ca mesaj, atitudine, ignorand pentru cateva clipe estetica, ordinea retorica si varianta de comunicare- cred ca nu ar trebui sa fie mare diferenta. Cum exista o prejudecata fata de clasicism, exista cred si o prejudecata fata de modernism. De ce sa le subordonam, cand nu e cazul?!

 =  :)
Costin Tănăsescu
[01.Apr.06 22:21]
Dane, te faci că nu înțelegi. maturizarea lui peste noapte(și noaptea aici se numește aderarea lui la "fracturism") mă uimește. Crede-mă că am gasit enorm mai multă poezie înainte de. nu vreau să scrie despre "fluturași"(în fond și la urma urmei e un om aproape liber, puțin îi pasă de ce spun eu) :) era o nuanță acolo, cine mai scrie despre fluturași azi? poate fiul meu din greșeală. cum să nu fie șocant, mă refer cel puțin la imagini. dacă nu ești de acord, atunci am o idee: să-l propunem pe Florin Bratu pentru manuale.:)))) să-ți vină fetița acasă cu lecția învățata. încă din clasă. :) că el e mai limpede acum nu neg. totuși în ce e el atât de limpede? prin ce ape literare se sccaldă? :)

 =  costin
florin bratu
[01.Apr.06 22:33]
nu sunt și nu am fost niciodată fracturist. neg mai bine de jumătate din teoretizările lor. fracturismul ăsta a devenit un bau bau mai ceva ca vrăjitoarele și, deși conceptual e destul definit, termenul are tendința să își asumă tot duomiismul, ceea ce e total fals.

 =  Florin,
Costin Tănăsescu
[01.Apr.06 22:42]
nu ai înțeles. sunt conștient că nu pot face chestia aia împotriva vântului. nu sunt împotriva niciunui curent literar. mi-am exprimat o simplă părere și anume: că te găsesc strălucitor în textele de odinioară)în unele texte de odinioară, că ai și pe acolo niște fiasco-uri) :). am voie să fac asta să-mi spun opinia. repet: nu am absolut nimic împotriva fracturismului. îl tolerez cu brio. cred că nu e puțin. ok :)

 =  cred
florin bratu
[01.Apr.06 22:46]
că în textele respective nu fac decât anumite jocuri de factură postmodernă, mai mult sau mai puțin superficiale, mai explicit cerebrale decât aici, într-adevăr.
câteva păreri care eu le consider importante (mincu și țupa, dacă vrei să le și citez) consideră că există câțiva astăzi care deja fac altceva decât ce ține de 2000. printre fericiți mă număr deocamdată ca potențialitate și eu.

 =  ok
Costin Tănăsescu
[01.Apr.06 22:50]
hai că ne întindem degeaba. fiecare vede cum vede. :)

 =  pun semn
Cosmin Dragomir
[01.Apr.06 23:57]
aici să revin mîine să criu ceva. citit și plăcut dar nu pot opina acum, remunerație mică...oboseală mare:D

 =  Dan Dediu, Florin Bratu
carmen mihaela visalon
[02.Apr.06 13:25]
Intr-un anume fel pot sa spun si eu: "Nu sunt nici asa si nici asa", cu toate ca nu renunt la valorile perene de dragul modei. Cat despre, flegma si sperma, nu am nimic impotriva lor, asa cum nu am nimic impotriva limbajului explicit, daca el aduce un plus intr-un text. Le-am intalnit in textele marilor initiati si nu m-au deranjat de loc, pentru ca erau prezente acolo cu valoare de simbol, si nu de "nada" sau "termeni ideologici". Totusi, murdaria de dragul murdariei si estetica uratului cu orice pret, nu ma atrage. Sunt saturata, de mizeria lucrurilor si a oamenilor, de tinuta de gala a manelistilor minune, de femeile de pe margine drumului, de copertile revistelor, cultura coca-cola-play-boy si consensul la care au ajuns strada si poezia. Personal, vreau altceva. Cu riscul de a fi retrograda, vreau LUMINA. Este dreptul meu, sa fiu minoritara, da?
Revenind la capitolul FLORIN BRATU.
Daca nu am voie sa-mi spun parerea, o sa tac.
Oricum, pe pagina lui Florin-poet in care continui sa cred, if…, nu voi mai intra decat cu elogii, pentru ca, atat tacerea cat si raspunsul lui, m-au convins ca stie exact ce face si ca este pe drumul cel bun.
Chiar daca nu este legat strict de flegma si de sperma, si nici de acest text, las aici o imagine semnata Schielle. Este vulgara? Nu!!! Deranjaza pe cineva? Poate. Este arta 1000/100. DA.
Image hosting by Photobucket

 =  Am uitat sa mentionez sursa. Scuze
carmen mihaela visalon
[02.Apr.06 13:26]
http://www.allposters.com/-st/Egon-Schiele-Posters_c28058_p7_.htm




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0