Comentariile membrilor:

 =  Sfat
ioan peia
[07.Jan.06 13:23]
Ar fi fost mai bine să alegi una din poeme care ți s-ar fi părut mai reprezentativă și să o postezi. La grămadă, pierzi interesul cititorului, care obosește repede și pleacă la plimbare. Impresionat de cartea ta de vizită, dar mai puțin de poezie. Poate mai la vale...

 =  Les Demoiselles d'Avignon & Picasso
carmen visalon
[07.Jan.06 13:27]
Image hosted by Photobucket.com



PICASSO

- Lives amidst scandal and provocation
- Does not wish to prostitute himself (seek the easy path)
- Considers that the painter is greater than the painting
- Discredits traditional techniques to dispel the public's illusions
- Rejects all theorizing
- Scorns those who must research
- Dissects and appropriates other painters' work
- Claims that art is a lie which enables one to arrive at the truth
- Kills desire through nightmare
- Amuses, excites, but disappoints through the incompleteness of his work.
Link;

>Picasso(1)

 =  ioan peia
Dragos Adrian Farmazon
[07.Jan.06 13:37]
Felix qui potuit rerum cognoscere causas!

 =  La multi ani domnule IOAN Peia,
carmen visalon
[07.Jan.06 13:42]
Parere,

Evident, parerea mea este mai putin avizata decat a domnului Peia, caruia ii urez "La multi ani!", fericiti si ii marturisesc ca ii dau si nu ii dau dreptate.

Adevarul este ca pentru un cititor ca, sa zicem, Ion Frunzetti sau Baudelaire nu ar fi o probelma sa citesaca intr-un timp record poemele tale, sa-ti raspunda, si sa posteze un comm prin care sa recomade poezia ta.

Pentru mine, este destul de dificil sa descifrez toate luminile, umbrele, nuantele demersului poepicto versului tau, (cu POE de la poezie), asa ca m-ar bucura sa urmezi sfaturile dnei editor Caloianu si domului Ioan Peia si sa postezi un singur text pe zi.

La finalul unui an, mi-as da diploma de cititor initiat in istoria artei.

Pana atunci, multumesc si pentru initiere si pentru poezie, pe care in cazul Picasso 1 si o consider chiar "initiatica" si iti promit sa revin. Chiar astazi.

Multumesc,

 =  erata
carmen visalon
[07.Jan.06 13:44]
in cazul lui Picasso 1 si 2

 =  carmen,
ioan peia
[07.Jan.06 14:07]
uite cum ne întâlnirăm noi pe-aci să ne gratulăm! mersi, asemenea!
în altă ordine de idei, nu ți se pare că faci ilustrație gratuită la poetica naivă?
zic și eu, fără de supărare.
că știam că ai criterii, totuși...

 =  of, of, of, mai la vale despre aceleasi domisoare!
carmen visalon
[07.Jan.06 14:10]
Veți pleca oare
după ce veți strânge
și toată culoarea din mine?


Image hosted by Photobucket.com

"Cézanne este maestrul nostru, al tuturor". Picasso, știe cât îi datorează înaintașului său, al cărui moștenitor credincios este fără îndoială. După moartea lui Cézanne, el pictează în scurt timp, în 1907, tabloul "Domnișoarele din Avignon", care este în același timp un omagiu față de pictura "Les grandes baigneuses" a predecesorului său.

Of,of,of, mai la deal, adica in vremea cand pictura nu era inca sleita de atatea si atatea experimente, despre aceleasi domnisoare Braque spunea:"E ca si cand
ne-ar porunci sa mancam calti si sa ii dam pe gat cu petrol"...

(Caltii si petrolul cred ca au rolul lor in cura Sinelul!)

 =  Ioan,
carmen visalon
[07.Jan.06 14:28]
De-o fi una, de-o fi alta, adevarul este ca nu stiu. Si nici la capitolul criterii nu stau foarte bine, but pe de-o parte incerc sa umplu golurile prin e-learning, si nu numai:), pe de alta parte, cu mici exceptii, atunci cand m-a impresionat ceva, sau cand am simtit ca acolo trebuie sa revin, a fost ori mana destinului-care imi mai servea o lectie, ori clopotelul acela din suflet care anunta: E vremea mesei. Hraneste-te cu ceva!(Am vazut oadata, un interviu in care Mircea Diaconu povestea prima intalnire cu Sanda Manu. Dna Manu i-a zis: "Ma Mircea, daca vrei sa ajungi un mare actor, citeste si Tu o carte, sa-ti straluceasca ochii."

Deocamdata pot sa spun doar atat. Poate o astfel de poezie au scris 1000 de poeti inaintea lui Farmazon. Este vina mea ca nu am citit-o, este vina filologilor de pe site, ca nu
i-au reprosat cu argumente plagiatul sau lipsa de originalitate. Cu toate ca, si un astfel de repros ar fi fost amendabil. Cati nu au primit reprosuri din astea si au ramas in istoria artei cu A de la ARTA.

Pana atunci de ce mai la vale? E vreo padure cu poeti si Adrian trebuie sa-si planteze copacul sau?

Revin. Pana atunci hai spune ce nu este in regula cu versurile lui Dragos. Please!

 =  la comun
ioan peia
[07.Jan.06 14:51]
"mai la vale" era o nevinovată expresie cu sens de "mai încolo". nici o aluzie răutăcioasă.
cu versurile lui dragoș nu e în regulă totul. sunt comune și nu necesită nici un efort exegetic mai acătării. în plus, orice scriere te tip... comemorativ, care se sprijină pe faima culturală a lui X și Y, mie îmi pare un "falș tractat de... sunătoare"! asta-i tot.
nu am înțeles aluzia cu tomul producător de luminițe paradisiace în oculare! în general, nu folosesc stupefiante.
cu bine!

 =  Sa mi se taie capul. O.K?
carmen visalon
[07.Jan.06 15:32]
Ioan,
Ai dreptate. Versurile lui Adrian sunt comune, sau mai corect au ceva comun cu spiritul unui pictor sau al unui tablou, pe care daca nu-l cunosti, ramai undeva la margine si nu treci dincolo de oglinda sensului literar, ceea ce nu este evident cazul tau, pentru ca pe tine eruditia, inteligenta si intuitia te ajuta sa treci mai departe. Sau ai dreptate, versurile sunt atat de comune si atat de simple incat le-ar fi putut scrie si Elena Farago sau Emil Garleanu, si eu sunt un cititor atat de naiv incat ma minunez de gazele visului lui Farmazon. Sa mi se taie CAPUL, mie imi place Farmazon si poezia sa. Imi place ca nu respecta reteta Agonia, imi place pentru ca aduce in discutie cu simplitate, dar nu intr-un mod facil, marile teme despre care s-a tot scris si rescris. Imi place pentru ca sunt ca niste mini suluri cu replici dintr-o piesa pe cale de a fi pierduta sau citita doar prin prisma nr. de zerouri ale cotei pictorului, imi place pentru ca recompun scenografia unui secol care a nascut tot felul de monstii. Imi place si poetul pentru ca nu face plecaciuni...si scrie, si scrie, si scrie. Nu-mi place de mine pentru ca am cazut in capcana de a ma imbraca in zalele lui Don Qujote.
Revin.
P.S.Nu inteleg la ce te referi: "Nu am înțeles aluzia cu tomul producător de luminițe paradisiace în oculare! în general, nu folosesc stupefiante." Daca ceva din ceea ce am spus ti s-a parut o aluzie la tine, imi cer iertare, nu a fost cu intetie. Eu nu fac aluzii rautacioase dacat atunci cand simt rautatea celuilat.
Pentru ca astazi este ziua ta, iti mai zic inca o data La multi ani!

 =  nu e cazul
ioan peia
[07.Jan.06 16:19]
poetul nu trebuie să-ți placă. poetul e doar o întâmplare a firii. o clipă de nălucire. odată scrisă, poezia nu mai are autor. are doar viață proprie. dacă nu izbândește singură, atunci e un avorton și atât. poezia e ca un atom de primă esență. un fel de hidrogen primordial. care plutește într-un nor de undă. și se supună principiului incertitudinii. adică să nu fie, fiind. adică ceva care să treacă dincolo și de înțelegerea mediumului întâmplător care a fost cel ce, cu prea mult orgoliu, își spune poet. nu este poet, ci doar un punct aleatoriu în care undele crează o nouă sursă de emisie. dacă nu se întâmplă așa, atunci totul este un alandala material, lipsit de rezonanță universală. simplu nu înseamnă, musai, și profund. puțin au fost profunzi simplificând până la esență. nu e cazul aci.

 =  De ce i-as da lui Dragos Adrian Farmazon o stea stralucitoare
carmen visalon
[07.Jan.06 19:18]
Filozofiile orientale, popularizate de cartile despre yoga, ne invata ca lumea pe care o traim, este un produs al gandului nostru, si noi suntem culegatori unor fructe insamantate de gand si de fapta.
Framazon zice: "Sunteți atât de colorate,/domnișoarelor din jurul meu,/încât nu pot să nu vă observ."
Marii mistici ai orientului si marii mistici ai ortodoxei au cazut de acord ca, cel care reuseste sa-si stapanesca mintea, reuseste sa transceada dincolo de suferinta acestei lumi si sa opreasca reincarnarea. Adevar pe care se pare ca l-a descoperit si Dragos, care pare nemultumit de zburdalnicia "domnisoarelor sale":"Priviți însă prea în toate direcțiile/și asta... nu-mi place."
Despre legea karmei, vorbesc orientalii, despre ea IMI aminteste neesential si Adrian: "Prea vă interesează de unde vin/sau încotro vreau/să vă duc./Ce-s eu, mașină?
Prea sunteți colorate și/nu pot să nu vă-ntreb:
"câți v-au vopsit/cu toate nuanțele mai frumoase/din sufletul lor/până ați ajuns așa colorate?"
Pentru ca in final sa isi puna intrebarea, pe care toti
ne-o punem in fata portii?
"Veți pleca oare
după ce veți strânge
și toată culoarea din mine?"
Cam asta am inteles eu la prima lectura, despre aceasta poezie pentru care as da o stea daca, regulamentul mi-ar permite; dar nu-mi permite pentru ca vreau sa dau o stea pe poezia despre ciori. Am eu mare, mare drag de ele.
P.S.: Daca ma apuc sa comentez poezia in continuarea versurilor din Picasso 1- poezie pe care marturisesc, am indragit-o mai tare decat pe aceasta, steaua ar fi mai stalucitoare, dar...

 =  Parere
Andu Moldovean
[08.Jan.06 00:31]
Un poem mic pe o tema mare. E de bine daca tu, Dragos, tintesti sus... ai o sansa din start si asa sa faci mereu. De data asta ai nimerit insa putin mai jos, acolo unde "culorile domnisoarelor" ca sa zic asa sunt mai intunecate sau lipsesc cu desavarsire in cazul in care acestea s-au ras fiind ele domnisoare mai de lux.
Cam atat, deocamdata,
Bobadil.

 =  Domnului Ioan Peia
Dragos Adrian Farmazon
[08.Jan.06 14:17]
In general prefer sa ma tin departe de discutiile starnite in jurul textelor mele. Nu ma refer neaparat la Agonia. Ma refer si la cele care imi apar in reviste, la cele luate in discutie in cadrul cercurilor literare prin care ma invart ori in redactiile cu care colaborez. Oricum... E adevarat, domnule Peia, poezia nu traieste in legatura stransa cu autorul (si mie imi place Stanescu, si eu adopt ideea lui din Catre Galateea). E adevarat, exista poeti mari, exista poeti mici. Si cei mici s-ar putea insa sa creasca. S-ar putea, nu este o certitudine! Ceea ce m-a facut sa intervin in polemica iscata in jurul meu si a umilei mele incercari poetice adolescentine este dorinta de a face urmatoarea remarca: INTRIG... DECI EXIST!

 =  Domnului Dragos
Oprish Vasile
[08.Jan.06 15:09]
Poezia in general este scrisa pentru a defula unele trairi intense pe care oamenii le au.Cine zice altfel e un artizan si poezia sa e ca o sculptura de Michelangelo:frumoasa dar rece.Poezia adera la suflet ca un fulg de nea pe o palma intinsa in aer atunci cand ninge ,dar fiecare dintre noi difera atat ca suflet cat si ca trup si prin asta suntem oameni.
M-am inscris pe acest site sa citesc poezie contemporana si poezia domnului Dragos m-a miscat si asta e de ajuns pentru mine sa spun ca e buna.
Va multumesc.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0