Comentariile membrilor:

 =  parere
Ionut Caragea
[09.Mar.07 16:55]
Prima intrebare, esti fan Bivolaru?
Sa zicem ca cunosc destul de bine fenomenul in Romania, si este cam deformat. Am avut de-a face cu oameni de acest gen, am trait cu ei, au luat-o razna si am asistat la acest proces. Din pacate tehnicile de meditatie adaptate la spatiul romanesc autohton, au alt target. Se speculeaza f mult nevoia stringenta de fericire a romanului si i se promite marea cu sarea. Romanul, halucinat din cauza foamei si disperat de viata mizera, va crede orice orbeste. Am studiat acest fenmen in ultimii ani, avand implicatii directe. Sunt curios cu ce argumente vii sustinand Yoga in romania. EU unul sunt impotriva metodelor de spalare a creierului. Adevarata yoga o poti face singur acasa, folosind tehnica pranayama si exercitiile fizice. Ce este in plus este o mare mizerie.

 =  zic și io...
Alin Pop
[15.Dec.05 13:26]
dacă omu' era de la grig, nu scria "Yoga, eliberarea prin suferinta", că ăia sunt tantrici. pentru ei, o asemenea sintagmă e o blasfemie. tantricii văd calea drept o celebrare, o sărbătoare continuă, nu o penitență ;)

 =  nu cumva ai greșit prepoziția?
Corneliu Traian Atanasiu
[15.Dec.05 13:29]
E prima oară cînd văd folosită prepoziția "prin", ce zici? N-o fi oare "din"?

 =  raspunsuri...
Fluerasu Petre
[15.Dec.05 18:56]
Pentru inceput vreau sa va multumesc pentru comentarii... Va astept intotdeauna cu drag in pagina mea...

Apoi...
am zis "prin" si nu "din" pentru ca, dupa cum stiti, eu nu sunt in totalitate de acord cu acest concept al suferintei. Parerea mea este ca suferinta adevarata este cea fizica, mintea putand fi controlata mult mai usor... nu sunt fan Bivolaru si chiar am zis in finalul eseului ca meditatia trebuie sa o faci singur... Nu ai nevoie de maestru, ai nevoie doar de tine... Cred ca am specificat destul de clar asta...


Va multumesc...

Petre

 =  doar o parere
Batca Severina Andreea
[15.Dec.05 19:42]
Accept invitatia ta spre meditatie, insa vreau sa te intreb, crezi sincer ca aceasta ne poate ajuta sa progresam, crezi sincer ca o veche teorie poate functiona astazi...? Eu zic sa privesti intai in jurul tau, la realitatea care te inconjoara si abia mai apoi sa vorbesti despre technici profund speculative!

Doar o parere...

 =  Yoga,Non-eliberare prin/din/cu/pentru/impreuna cu suferinta
Daniel Plăiașu
[15.Dec.05 23:27]
Nu va suparati da...fenomenul acesta nu isi gaseste locul aici,la noi,in conditiile in care exista puternic inradacinata in traditia si cultura romanului un alt model pentru atingerea absolutului.
O alta obiectie este aceea ca desi yoga ca tehnica brahmana a fost practicata atata vreme singura persoana despre care se sustine ca ar fi reusit sa puna punct reincarnarilor a fost Gautama care dupa cum ai scris si tu reformeaza vechiul model si se opune structurii traditionale.
Ceea ce ai omis in schimb in prezentul eseu si ceea ce omit in general toti cei care importa aceasta tehnica din orient este faptul ca nu poti rupe yoga de religiile care o fundamenteaza si care o practica.E ca si cum ai lua asceza crestina si ai implementa-o in sanul unei civilizatii pagane sperand ca astfel sa dobandeasca mantuirea fara ai converti insa la crestinism(deci lipsiti de elementul biblic).
Si exact asta se petrece cu yoga pe care o cunoastem noi,rolul ei fiind de "spala minti" dupa cum spunea cineva mai sus.
Eu nu inteleg totusi de ce nu ne apropiem de metodele de meditatie crestine(mai cu seama ortodoxe-intrucat acestea nu au suferit rationalizarea religiei,pastrand inca forma triadica trup-suflet-spirit).Si intreb acest lucru pentru ca exista in cazul mai sus amintit poate cea mai buna metoda(pustiul).
Cat despre lipsa de argumente pe care o invoci in cazul crestinismului iti spun ca este mai mult decat neintemeiata.
Aberand(ca sa te parafrazez)cu o argumentare de genul "O demonstratie imposibil de realizat pe baza argumentelor logice - iar aberatiile de genul "trebuie sa inchida cercul", "trebuie sa fi venit de undeva"... nu tin! "
nu demonstrezi absolut nimic.Lipsa lui Dumnezeu este la fel de imposibil de demonstrat cu argumente logice.Si apoi care logica?Pentru ca yoga pe care tocmai o amintesti nu are la baza logica aristotelica.
Cat priveste argumentarea existentei lui Dumnezeu imi este greu sa cred ca ai accepta ca argument exact contrariul la debitatiile tale.Si anume ca Dumnezeu exista tocmai pentru ca sistemul nu se inchide si pentru ca nu a venit de nicaeri ci a fost dintodeauna.Inchiderea sistemului precum si determinarea in timp si spatiu a lui Dumnezeu ar insemna odata faptul ca Dumnezeu ar fi finit si a doua oara ca acesta ar putea fi rationalizat.Si Absolutul(in cazul crestinismul identificat cu Dumnezeu)nu poate fi rationalizat tocmai pentru nu ar mai fi absolut ci ar exista ceva dincolo de absolut.
Revenind la problema de la care am plecat.
Imi cer scuze daca te vei supara dar din nefericire ceea ce am citit aici a fost mai degraba un afis cu rolul de al determina pe cititor sa se apuce de yoga decat un eseu argumentativ.


 =  problema numita Yoga!
Fluerasu Petre
[16.Dec.05 07:13]
va multumesc pentru comentarii...

Eu nu incerc aici sa conving pe cineva sa se apuce de yoga... eu am incercat in prima parte a eseului sa prezint obiectiv problema numita Yoga... Mai apoi, mi-am oferit propriul punct de vedere asupra problemei. Eu sincer cred ca din fiecare lucru se poate invata ceva! Si va mai pot spune asta: nu cred in mantuire - nici prin yoga, nici prin altceva... nu cred in existenta dupa moarte... nu cred... insa asta nu inseamna ca neg valorile filosofico-morale pe care Yoga le detine... De aceea am spus ca ideea de Dumnezeu este incoerenta... Yoga in marea ei parte este un sistem ce tine strict de meditatie si de mundan. Partea aceasta ma intereseaza pe mine, in nici un caz problematica metafizica... Insa nu aveam cum sa nu o prezint succint si pe aceasta. Cititorul este liber sa aleaga, pentru ca eu nu cred ca acest eseu a vrut vreodata sa convinga pe cineva!


Cu respect

Petre

 =  Crezi sincer,
Corneliu Traian Atanasiu
[16.Dec.05 08:46]
Andreea Severina, că recența este vreo valoare în sine? Sau poate e unica, valoarea supremă, ultimul răcnet? Și ce-i aia să progresăm?

 =  o mica imixtiune...
Fluerasu Petre
[16.Dec.05 10:56]
Traian - cred ca am sa raspund eu... poate ca Severina are totusi dreptate... da, exista teorii care astazi nu mai pot fi aplicate... Da, exista teorii care odata cu timpul se degradeaza... Este adevarat... Nu cred sincer ca Yoga intra in aceasta categorie, insa in genere este posibil...

Imi cer scuze pentru imixtiune...


Cu respect

Petre

 =  poate cateva completari
Conciug Georgian-Armand
[08.Mar.10 07:14]
Yoga nu tine numai de exercitiul in sine.Sa poti incepe a practica yoga, trebuie intai " Sa cauti si sa vezi barna din ochiul tau si sa nu te chinui sa vezi paiul din ochiul altuia ". Apoi trebuie sa-ti aranjezi corpul printr-o anumita alimentatie.In general numai fructe si legume.Eu de exemplu mananc foarte rar carne (alba) de peste(macrou). Apoi ,cum am spus si la inceput, trebuie sa te cauti profund sa evidentiezi adevarata ta natura. In inima si in viata ta trebuie sa fie numai iubire fara pic de ura. Orice fel de ura, te duce inapoi in inceputurile exercitiilor,adica trebuie sa o iei de la capat. In acest timp te documentezi despre Yoga. Citesti cu atentie mare ceea ce citesti. Yoga poate dauna oricui daca nu are rabdare ,chiar si de la prima meditatie. Totul trebuie facut incetul cu incetul ,cu multa rabdare si iubire.
Apoi, dupa un timp in care te-ai obisnuit cu meditatia si simti ca vrei mai mult, nu ezita sa cauti un Guru ("Profesor","Iluminat"). Fara un Guru nu-ti poti continua meditatia Yoga.
Gurul tau va avea grija de exercitiile pe care le vei face. Vei fi legat spiritual de el. El stie cand ai nevoie de mai mult sau mai putin exercitiu.
Eu inca nu am primit "mantuirea" Yoga, dar nu mai e mult.
Gurul meu sper sa fie Roy Eugene Davis.
Cu multa dragoste am scris, si negresit.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !