Comentariile membrilor:

 =  Un text
Ionuţ Caragea
[22.Aug.23 08:57]
curajos, care reflectă caracteristici ale lumii literare în care trăim. Am văzut mulți autori tupeiști pe acest site, dar nu știu câți au avut curaj să se bată prin presă, până la cel mai înalt nivel, cu cei care perpetuează atâtea și atâtea nereguli, cu cei care ne jignesc țara, băgându-și penisul lung și negru în pântecul ei. Oare câți membri ai Uniunii au avut curaj să se pună cu șefii și să le arate că așa ceva nu se face? Că așa ceva nu trebuie promovat, că Canonul nu e Canon, că Patria nu trebuie înjurată pe scena marilor premii, că trebuie să dispară lingușeala, pupincurismul, reciprocitățile... Da, nu putem avea pretenția de la niște anonimi să se lupte cu cei de sus. Lor le turuie gura în comentariile din subsolul unor poeme, manifestându-și frustrările literare. Stoiciu a avut tupeu, Ion Simuț a avut tupeu, Virgil Diaconu a avut tupeu. Și mai sunt și alții care se luptă pe linia I, în timp ce alții bârfesc ca niște babe pe la colțul blocului. Da, pe atelierele literare e ușor să ignori niște băieței obraznici, dar acolo, în lumea literară, trebuie să iei taurul de coarne, să lupți pentru acel ceva care merită salvat. PS. Nu cunosc cine sunt unele persoane menționate de autor în text, nu am auzit de ele în lumea literară, eu mi-am spus părerea din propria perspectivă, din propria experiență. Protestul autorului este justificat și nimeni nu are dreptul să îi închidă gura!

 =  Lumea adevărului revelat complet contrazice opinia critică neaveniți!
Dragoș Vișan
[22.Aug.23 09:30]
Neoromanizarea literară românească de tip nikkimanolescian, cu legiuni, ale, cohorte și copii de trupă (trepăduși cu gura mare, cu scris subțiat valoric) nu va reuși să cucerească Caledonia (vechea Scoție). Spiritul liber și neînregimentarea va învinge. Frumosul e frumos în picturile, în piesele muzicale valoroase, în moda adevăratelor nume de creatori al modelelor originale. Nu-l interesează nici pe David Popovici părerea "criticilor" ce se iau de ultimele sale prestații, totuși meritorii. Orice poetă valoroasă compune fără să ia seama la un lătrat, la vreo remarcă denigratoare. Chiar dacă nu-s sancționate reacțiile unor critici de duzină, ele rămân ca perle de incompetență în interpretarea avizată a textelor în mentalul colectiv prea puțin ultragiat la intervenția lor.

Orice este critică pe text are valoare. Ceea ce e debitat pe un ton superior, nimicitor devine perlă de răzbunare gratuită.

Să fim tăcuți, hotărâți și ascultători. Cei care greșesc își rup singuri craca artistică. Se fac de râs pentru totdeauna. Cei obișnuiți cu atacurile vor regreta măcar atunci când nu vor mai acționa 3D, sau numai virtual, ci vor intra în lumea adevărului revelat complet.

Mulțumesc, Ionuț Caragea, pentru comentariu.

 =  o insiruire de barfe, mahalagisme si debitatii care nu au legatura cu literatura
Claudiu Tosa
[22.Aug.23 09:38]
Carnea care zace prin bucatariile din HoReCa e in general unsa cu otet ca sa nu miroasa si sa poata fi gatita si comercializata mai departe. La fel si textul de fata, pentru ca nu transmite nimic, nu este poezie, nu are de-a face cu domeniul literar, nu ofera cititorului din afara siteului practic nimic poetic, e uns cu cateva nume de prin organizatia criptocomunista USR, doar-doar o lua un pic fata cu ceva. Din pacate, postarea e un fel de insiruire de mahalagisme versificate fara vreo valoare literara. Dovada amestecul total inconsistent si lipsit de logica din ce se intampla pe la USR cu ce viseaza noaptea autorul despre poezie.ro si sfaturile, ca sa nu zic rugile fierbinti ale autorului fata de o poeta extrem de sensibila si reactiva. Prezenta unei astfel de ambiguitati de text pe index e inutila, nu are nimic de-a face cu literatura. E un cantec ratat al ciocarliei. Intr-un exercitiu de imaginatie in care citesc postarea asta din postura unui simplu vizitator al siteului imi dau seama ca deja ne aflam intr-o atmosfera de Etno sau Taraf TV.

 =  Ecce voma matinală a mediocrității
emilian valeriu pal
[22.Aug.23 09:59]
Cu scuze față de ceilalți membri pentru duritate, iată până unde merge delirul egocentric scăpat de sub control, impostura culturală confundată cu protestul împotriva elitelor și reciprocitatea grețoasă confundată cu afinități literare.
Un text halucinant, în care sunt puși grămadă autori fără nicio legătură, doar cu scopul de a voma niște invective, acuzații fără formă și fond pe care, dacă va fi cazul, autorul nu le va putea proba în nicio instanță.
Un text care nu are nicio legătură nici cu poezia, nici cu libertatea de exprimare, nici cu libertatea de gândire ci pur și simplu e dovada clară că autorul e rupt de realitatea literară și umană.
Un vomitiv excrecabil la adresa unor oameni care nu au posibilitatea unui drept la replică(și chiar dacă ar avea, probabil nu au auzit în viața lor de acest autor), o abjecție care compromite însăși integritatea siteului, pentru că se permit astfel de derapaje într-un spațiu public.
Am făcut un screenshot cu textul și-l voi trimite celor menționați (pe unii îi cunosc, pe alții nu) pentru a le da posibilitatea de a se apăra dacă vor considera necesar.


 =  ce mi se pare revoltator
Claudiu Tosa
[22.Aug.23 10:12]
este ca Dragos vorbeste de impostori si falsi critici cand el insusi se afla in momentul de fata pe site intr-o situatie de incompatibilitate, sora geamana cu impostura morala: e criticul de suflet a lui Ionut Caragea (acum 10+ ani l-a recenzat cu surle si trambite), ulterior (acum o luna) i-a desfiintat si i-a facut varza toate textele declarand ca e un antitalent grafoman fara viitor ca la o saptamana dupa toate astea, dupa cum el insusi a recunoscut, sa vorbeasca cu Ionut Caragea la telefon, sa se reimprieteneasca si sa inceapa sa il comenteze de parca ar fi reincarnarea lui Eminescu.

Asa ca postarea asta e intr-adevar penibila. Viziunea asupra moralitatii din gura si ochii cuiva care a facut-o pres de sters bocancii plini de noroi ai duplicitatii nu inseamna nimic.

 =  Mulțumesc mult, și pentru screenshot. Mulțumesc, C. Toșa., E.V. Pal
Dragoș Vișan
[22.Aug.23 10:20]
Câte laude, ce gentilețe, nu vă dezmințiți crezul artistic, bunăvoința de scriitori, fiți aprigi și înțelepți, sancționați impostura artistică unde ar fi și unde n-ar fi ea! Nu vă deranjați prea mult pentru mediocrități și texte slabe, luați-vă după criticii adevărați, ce le ignoră.

____

O părere, pentru orice cititor cumsecade:

Nu amesteca receptarea critică neutră a acestui text cu orice altceva, după cum ar fi... trandy, incitant.

Este un text despre niște pericole mai generale într-un cadru virtual. Apar găști oriunde. Cei potoliți, liniștiți, pregătiți doar pentru frumosul dezinteresat creat fac treabă. Cei ce se simt cu musca pe căciulă sunt "trupa de șoc", cea care insistă sus și tare că nu se respectă regulamentul grupului. "Plângareții puternici", oximoronic spus. Viclenii instalatori de curse. Restul să-și rupă membrele, ei mereu să triumfe, în virtutea unui drept de necontestat.

 =  Dragos
Claudiu Tosa
[22.Aug.23 10:28]
Impostura e peste tot. Dar mai ales subiectivitate. De ultima suferim cu totii, e imposibil sa nu fii. Unii din noi mai des, altii mai rar si tot asa. Problema este cand pe fata incepi sa tranzactionezi favoruri literare si ai pretentia sa mai fii vazut ca om cinstit. Asta e tot si ma opresc aici.

 =  Haide, gașcă, mușcă, rănește, pentru că așa ți s-a comandat odată!
Dragoș Vișan
[22.Aug.23 10:32]
Cum cred unii că tot ceea ce debitează ei în grup sau individual ar fi ce-i mai bun, iar ceilalți creează și reacționează greșit?

Nu mai avem modestia de-a ne recunoaște și porniți uneori pe linșaj, fără multe argumente? Dacă am greșit nu ne cerem nimănui iertare? Grupul ne iartă orice aroganță?

Dar o instanță necunoscută, Dasein-ul heideggerian ce părere ar avea dacă ar prinde brusc glas? Ne-ar lăuda când o ținem într-o ceartă cu alții?

Unii sunt aristocrați, cavaleri, cu toc pus de Nikki sau Eugen (imenși, de neajuns critici și istorici literari), iar alții, protestatarii, devin din start paria. Nu au voie să vorbească, sunt îndepărtați. Foarte frumos merge literatura română de azi către o mare fundătură, de nu va ieși adevărul la iveală.

 =  este evident faptul că
Ionuţ Caragea
[22.Aug.23 10:55]
unele găşti de pe atelierele literare, neavând instrumentul critic şi spaţiul necesar pentru a-l comenta pe Stoiciu în revistele prestigioase, îl comentează pe Dragoş Vişan, care preia nişte considerente, la care adaugă unele informaţii care au circulat prin presă (v. cazul Medeea Iancu de la Botoşani, v. articolele despre Canon ale lui Ion Simuţ şi Virgl Diaconu, v. cronicile Valeriei-Manta Tăicuţu despre Komartin etc etc.) şi face un pamflet usturător. Omul a dat şi o sursă bibliografică, ca să lumineze găştile, dar, ce să-i faci, e mult mai uşor să-l atace pe Vişan, pentru curajul de a spune ceva, decât să se revolte ele însele în reviste împotriva neregulilor din lumea literară, arătând că au sânge în instalaţie. Eu pe Dragoş Vişan l-am văzut să scrie cronici şi eseuri în revistele literare importante, dar pe ceilalţi, care cârâie pe aici, nu i-am văzut. Dacă dispare Agonia, mulţi nici nu există. Zi Dragoş ce vrei, că e democraţie, doar atâta, specifică acolo, la tembeli, că ai folosit sensul de "nepăsători", sinonimul din DEX.

 =  Tindem spre zero, dar Zombi Vișanul Tulcean cel Dragoș e vinovatul!!!
Dragoș Vișan
[22.Aug.23 11:17]
Mie mi-s dragi toți confrații mei poeți, mai ales cei nărăviți să acapareze publicul, prin orice mijloace, călcând și peste cadavre. Mai presus de mine, nepoet prin excelență, nepublicabilul versificator, este orice tip alphapoetic, îl las pe oricine să mă facă praf de ouă sau lapte. Perspectiva aleasă de mine este cea a unui observator dindărătul lumii bune literare din prezent. Eu sunt zombificatul. Eu sunt cu mintea deformată de-un virus vampiric tare contagios. Iar ei se cred invincibili. Ei consideră că au o citadelă a scrisului, c-un turn al oficierii critice după cum se adună curtenii lui Nikki, mulți universitari. Și totuși tocmai România a ieșit din topul celor mai bune 1000 de țări cu universități redutabile. S-a dus de curând BB-ul clujean, s-a dus și UB!!! SUNTEM ZERO acum și la nivelul universitar mondial.

O să zică totuși gașca elitismului literar:

"Nu noi, ci lumea zombificată din afara curții noastre selecte e de vină! Ei îmbolnăvesc și... studenții, sabotează profesorii. Noi reprezentăm normalitatea. Ei vin să atace, anonimii, frustrații ca Dragoș Vișan, împielițatul de la colț, Tulceanul, ce ne insultă și vârfurile canonic impuse!"

 =  Ionut Caragea
Claudiu Tosa
[22.Aug.23 11:18]
Daca ma uit pe comentariile si textele tale si ale lui Dragos voi nu va puteti abtine sa nu generati in mod recurent circ sau scandal - impreuna, in tandem, pe sistem siamez. In ceea ce te priveste pe tine, tu mai generezi aditional si telenovele cu pseudoamenintari si autovictimizari in care ne spui ca te retragi de pe site si alte asemenea aberatii. Pana acum 2 saptamani aveai numele schimbat in /Retras Definitiv/.
Si in ultimele 2 luni te-ai tot retras de vreo 6 ori, potrivit spuselor tale si scenelor de melodrama pe care le-ai pus aici in joc.

Stim, ne-ai mai spus de 100 de ori ca poezie.ro nu inseamna nimic in si pentru lumea literara, dupa parerea ta. Atunci, ce te mai tine aici, Ionut? Dorinta de a ne salva? Nu o face, iti cadem in genunchi si te rugam fierbinte, lasa-ne sa pierim in focurile anonimitatii acestui loc in care melanjul dintre atmosfera intimida si totusi publica reuseste sa contrabalanseze lipsa autoritatii acestui loc in domeniul literar. Cine ma obliga pe mine sa scriu si in alta parte, sa exist si prin alte parti? De ce ii asimilezi pe altii propriilor ambitii? Ma vezi pe mine facand ce faci tu, respectiv, cautand sa obtin diplome, mentiuni, sa ma trag in poze pe la mormantintele altor poeti sau prin carciumile unde au baut, cu scopul de a demonstra ca sunt cineva? Du-te tu si publica peste tot, Ionut, fa-o tu si pentru noi. Noi nu vrem sa fim in alte parti, sau o parte din noi nu au chef. A cui e vina ca tu ai o acuta nevoie de recunoastere si validare in locul asta amarat si anonim, asa cum il numesti tu? Chiar tu ne amenintati acum 2 luni ca te intorci la publicatul in reviste, ca revii pe hartie si alte asemenea chestii. Pai du-te, cine nu te lasa? Zburda pe hartie. Si daca e amarat si anonim si neimportant, ce cauti aici, Ionut?

 =  Dragoş, încă mai există speranţă
Ionuţ Caragea
[22.Aug.23 11:34]
chiar şi pentru indivizii aştia ignoraţi, care se zbat ca musca în paharul de bere, să iasă din mocirla anonimatului. Îi laşi aşa, să fiarbă, să se repete la nesfârşit, şi, deodată, observi că nu le mai funcţionează copy-paste-le. Le oboseşte clickul. Deodată, ei încep să citească, să se documenteze. Deodată, tu, autointitulatul, nu mai eşti autointitulatul, ci unul pe care l-au catalogat alţii în fel şi chip. Nu mai eştu tu de vină, ci prietenii. Mituiţii. Hahaha! Îţi dai seama, Dragoş, ce evoluţie, ce revelaţie, în rândul acestor anonimi? Aşa că, prin simpla noastră prezenţă, le oferim lor, un motiv să existe, să gândească, să regândească, să citească, şi chiar dacă întreaga lor activitate literară se rezumă la compuneri de clasa a patra despre cei pe care îi contestă zi de zi, tot e un pas înainte pentru ei. Iar dacă încalcă măsura şi fac prostioare, zbang, le dă şeful cu rigla peste mânuţă şi îi trimite la culcare. Bun, înapoi la lucru, că trebuie să ţinem şi economia în picioare, nu numai existenţa unora de pe atelierele literare.

 =  Să ne detașăm, să ne relaxam, să nu vedem strâmb lumea literară!
Dragoș Vișan
[22.Aug.23 11:55]
Exact, haideți, surorilor și fraților, la lucru, ce stăm aici să discutăm? Nu-i agapa literară, e cam parastas, dar mișcă parastasul, mai salivează după scrieri bune. Economia o să se prefacă și ea că... duduie, că avem mare, aleasă creștere. Să ne și iubim "dulși,dulși până la sânji".

AM o întrebare. De ce unora le lipsește de la o vreme simțul umorului?

Să ne detașăm. Acest text este ceea ce este. Un protest, un îndemn către poete să nu pună la inimă jignirile, dar și ceva pamfletar îndreptat spre vârful Userelei, murena Nikki. Unora le place lumea lor acvatică. Bravo lor, să le placă răutatea de-a fi într-o gașcă pe care o critică dur și Adrian Alui Gheorghe într-o proză memorabilă.

 =  Caragea
Claudiu Tosa
[22.Aug.23 12:06]
Amice, intr-o lume de complexati care ar face orice pentru likeuri, vizualizari, celebritate si statut, care se vizeaza importanti, amintiti si omniprezenti, predispusi la a ridica la statut de geniu si revolutie orice bagatela sau chestie redundanta, angajati constant in fabricarea unui mit fals al propriei personalitati, a fi anonim este o virtute, in vreme ce nevoia de autovalidare, recunoastere sociala si succes a primilor e mai degraba trasatura psihopatologica conditionata social si cognitiv, cu profunde accente inradacinate in megalomanie si egocentrism. Mai pe intelesul tau, ca stiu ca rar ai dictionarul la tine iar atunci cand se intampla il tii deseori invers in mana, a fi anonim inseamna sa fii liber.

Ca tot veni vorba, las pentru orice curios o afirmație de a ta din subsolul textului xenofob cu privire la romani de aici: https://www.poezie.ro/index.php/poetry/14172707/Mai_pune-te,_rom%C3%A2ne,_cu_burta_%C8%99i_pe_carte!

După ce m-am întors în România, am ținut să le împărtășesc românilor că putem contribui la schimbarea imaginii noastre peste hotare, dacă lucrăm un pic la mentalitate și dacă punem accent pe educație și pe cultură.

Te si vad pe aeroport, la fel ca pe Bill Clinton dupa revolutie, vorbindu-le tuturor romanilor de la microfon despre calea cea dreapta. Ionut Caragea le-a vorbit romanilor despre cum sa se salveze. Ma intreb cum de nu te-am vazut la bbc, cum de nu ti s-a decernat un premiu Nobel macar? Daca ai reusit sa le vorbesti romanilor cu siguranta e doar o chestiune de timp pana cand vei vorbi intregii planete. Chiar intregului univers.

 =  Dragoş
Ionuţ Caragea
[22.Aug.23 12:18]
ţi-am zis că exista unu care îl imita pe Nichita? Citeşte comentariul din cealaltă parte. Ca să înţelegi de ce nu a avut curaj să publice. I-a fost frică să nu fie prins de vreun critic serios. Pe Agonia merge vrăjeala, cât merge, dar pe ăia care citesc nu îi poţi prosti uşor. Mă şi mir cum de imitatorii ăştia îşi permit să deschidă gura. Preiau metaforele marilor scriitori, le schimbă un pic forma, apoi, iată poezia. O ruşine colosală. În poezii îl imită pe Nichita, în comentarii pe Guţă. Vai de capul nostru!

 =  Cea mai așteptată transformare, a genialului nostru frate poet Claudiu
Dragoș Vișan
[22.Aug.23 12:28]
Dacă doctorul de minți și inimi artistice Claudiu Toșa ar fi cu adevărat bine intenționat, să facă lumină, să aprecieze prin judecați de valoare, să lectureze toate scrierile ce apar aici, atunci s-ar auzi îngerii cântând, ar fi o liniște sau o rumoare în sensul cel mai bun cu putință, cea mai bună lume literară dintre lumile fictive posibile.

Repet: dacă ar fi bine intenționat.

Să ne rugăm cu toții: dă, Doamne al scrisului, Iubire de Poezie, să fie zi de zi bine intenționat Claudiu Toșa, un bărbat adevărat, un geniu scump tuturor din Carpați și stepă (Bărăgan, șesuri, coline moldo-basarabene)

 =  baieti
Claudiu Tosa
[22.Aug.23 12:30]
va propun introspectia in timpul vizualizarii acestui videoclip care sunt sigur ca se va ridica exact la nivelul intelepciunii si cunoasterii voastre:

https://www.youtube.com/watch?v=kt_VhjklL9M&t=37s





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !