Comentariile membrilor:

 =  O observație
Dragoș Vișan
[18.Jul.23 08:12]
Doamne, unde poate ajunge inspirația, "la vârsta ta H. abia începuse/ ascensiunea spre vârful puterii".
Mormolocul neuron bun al lui H. atunci i-a murit în noaptea genocidului german.

 =  Asta se întâmpla
emilian valeriu pal
[18.Jul.23 09:07]
Când vezi doar textul si ai atitudinea celui care taie si spânzura in poezie. Îți recomand sa tragi aer in piept, sa te hidratezi bine, sa ieși la plimbare. Si sa nu revii compulsiv cu atitudini cabotine sub texte pe care crezi ca le înțelegi.

 =  Din cufărul supraeului berlinez interbelic?
Dragoș Vișan
[18.Jul.23 09:26]
Atitudine refractară, care demonstrează patimă față de "integritatea textuală" dar nu și față de cealaltă.
Acum plec să mă recreez, cu bicicleta să ascult mai bine oamenii de la o terasă muncitorească. O să fiu mai câștigat decât să ascult ciorănisme-hitlerisme. Dacă au greșit unii criterioniști în anii '30-'40, noi ar trebui să fim intelectuali mai vigilenți, nu să-i facem din nou apologie lui Hitler. Măcar dacă aflam de ce a doua jumătate a poemului e scrisă cu litere înclinate, caractere de scris italic. Supraeul intră în priză?

+ .
Ecaterina Ștefan
[26.Jul.23 08:40]
Un text calitativ, dar mai poate fi lucrat. Domnule scriitor Pal, eu știu că puteți și mult mai bine de atât.

 =  Ecaterina
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 10:45]
Da, nu e un text definitiv, e o parte din ceva mai amplu și postez pe bucăți ca să-mi dau seama, la rece și cu alți ochi, ce mai trebuie.
Mulțumesc de lectura corectă și apreciere.

 =  Ps
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 10:58]
Ecaterina, cu scuze pentru îndrăzneală, corectez o greșeală nevinovată din comentariul tău: din punctul meu de vedere nu sunt și nu m-am considerat niciodată scriitor, poet sau ceva asemănător. Doar un trăitor care, din când în când, cochetează cu ideea de a scrie și care, întâmplător, e autor de carte.

 =  Rog corectare, să se modifice puțin versurile cu Ady H. (mi-e silă... itler)
Dragoș Vișan
[26.Jul.23 11:01]
"încă mai ai să realizezi multe
la vârsta ta Hitler abia începuse
ascensiunea spre vârful puterii".

Chiar dacă se spune pe urmă că despre o "motivație cretină" doar spre a realiza ceva, aceste versuri citate de mine sunt o perlă ce nu are ce să caute într-un mediu cultural ce se respectă. Pentru că apare îndemnul "încă mai ai vreme să realizezi multe" și contraexemplul lui Hitler care, din ambiguitate, ajunge să fie perceput chiar invers, ca apologie a nazismului. Sunt unii care cred că Hitler a comis mari greșeli ce pot fi îndreptate. Este chiar o parte bună din intriga ultimului film din franciza Indiana Jones, 5. Vedeți filmul, rulează la cinema și acum! Niște nemți se îmbracă în uniforme, vor să dea o lovitură de stat prin august sau septembrie 1939, să ia puterea, însă printr-o calculare greșită ajung în Antichitate și ratează acel programat atentat asupra vieții lui Hitler.

 =  Linie de înaintare filosofică avem, trasată
Dragoș Vișan
[26.Jul.23 11:07]
Oricât de filosofic ar fi acest poem, oricât de bine scris (sar peste cele spuse mai înainte, că ar mai trebui îndreptat discursul poetic), pomenirea lui Ady H. este taman ca bâta în baltă dacă e vorba totuși despre Devenirea noastră ca ființă cugetătoare heideggeriană (Sein und Zeit) și despre perceperea vieții ca autodepășire (fugă în lume) precum și întoarcere acasă "întru ființă", după cum scrie spre sfârșitul vieții Constantin Noica.

 =  Atâta timp cât
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 13:29]
tu însuți folosești formulări mult mai categorice gen "cretinii de Putin și Biden" nu cred că ești în măsură să te simți deranjat. Faptul că tu nu poți trece peste și ții cu dinții de asta, ține de interpretarea fiecăruia.
Și ca să fie clar: nu-mi apar niciodată textele, pentru că am destulă experiență cât să știu că nu tot ceea ce scriu e genial și tratat ca atare. Pur și simplu nu suport atitudini superioare din partea unora care cred că dețin adevărul absolut și au poezia la degetul mic.
Iar ca să-ți demonstrez cât de absurdă e pretenția ta și cât de paralelă e interpretarea acelui fragment, acolo nu e nici cea mai mică idee despre devenire ci despre ascensiunea spre un dezastru interior și exterior. Adică ești la ani lumină de ceea ce a vrut autorul să zică. Dar nu e problema lui registrul îngust sau amplu de care dispun alții pentru a se raporta la text. Ar fi culmea să scriem cum vor alții. Nu suntem lăutari să facem dedicații nașului mare.

 =  nu mă rabdă:)
Stanica Ilie Viorel
[26.Jul.23 14:24]
Dragoș, acolo e cam așa:
băi, băiatule, nici cretinul de H nu a luat-o razna atât de devreme, revino-ți!

exemplu este unul al negativului cu scop de comparație în sprijinul unui îndemn bun

 =  Ilie Viorel Stanică
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 14:40]
Ți-aș da o stea roșie(sper să nu se lege și de asta considerând ca prea aduce cu steaua lui David ori cu Putin) pentru acuratețea cu care ai descris ce am vrut cu pasajul ăla.

 =  Emilian
Stanica Ilie Viorel
[26.Jul.23 14:59]
discutăm și noi, nu-i loc de gâlceavă:)
uneori ni se pare, alteori nu cumpătăm

asta presupune că suntem vii


spor!

 =  Un dinte spart Hitler poate fi scos din gura textului
Dragoș Vișan
[26.Jul.23 15:06]
Vorbiți ca să vă aflați mai aproape de text. Eu stau departe de acest text. Nu-mi place. Aș avea o întrebare. "Biserica de zid" ce este? Biserică de zid, nu? Bineînțeles! Crematoriul de oameni ce este? Simplu crematoriu actual? Nu! Ci opera lui Hitler. Pentru că nu era ca acum un simplu crematoriu de oameni morți.

Cu toată modestia și indiferența îți spun, EVP, ia guma și mai modifică! Scoate-l pe Hitler din text. Un cuvânt șters ce te costă? Nu-ți cad gradele. Și Lucifer s-a bizuit pe adularea lui Dumnezeu și a dat să-l substituie. Nu merge poanta sau explicația ta cu "ascensiunea spre un dezastru interior și exterior", pentru că e o simplă comparare a eului liric din poemul "stihiră 1" cu Ady H. Băga-i-aș "Mein Kampf"-ul din umerii de schelet pe gât în cenușă sa de otrăvit în buncărul berlinez! Nu "heil", ci beș Hitler, beș Putin, beș Biden puritanul ar trebui să zică mai conștientă lumea actuală. Ei, inarmarea măsii! Beș Stalin, beș Carlos, beș Mussolini, beș Horthy, beș Ion Antonescu!

 =  Perspectiva mea, ca să aibă EVP de ce să se ia de mine. Sunt pacifist!
Dragoș Vișan
[26.Jul.23 15:22]
Opera lui Hitler, în întregime, este operă satanică. Sataniștii de astăzi îl respectă pentru că le-a arătat distrugerea. Pictor austriac mediocru, austriacul Hitler tindea spre Reichul pierdut. Visa la unul mai mare, austro-german. Și nemții răsăriteni (sudeți, din Voivodina, șvabi din Ungaria chezaro-crăiască, silezieni din Polonia ori cei de la Marea Baltică, dinspre Sankt Petersburg au început în perioada interbelică prin Kultursband să facă apogeul lumii, muzicii, limbii germane. Hitler a fost dorit și pus decest curent globalist german din prima jumătate a secolului XX.

Vladimir Putin, tot revizionist, se bazează pe un concept asemănător, ruskii mir (lumea rusă), iar Biden nu vrea să se piardă supremația militară americană mondială în lume din ultimele opt decenii, din 1945 încoace, făcând din NATO un lagăr militar din care nu se poate ieși.

 =  Perspectiva mea, ca să aibă EVP de ce să se ia de mine. Sunt pacifist!
Dragoș Vișan
[26.Jul.23 15:26]
Opera lui Hitler, în întregime, este operă satanică. Sataniștii de astăzi îl respectă pentru că le-a arătat distrugerea. Pictor austriac mediocru, austriacul Hitler tindea spre Reichul pierdut. Visa la unul mai mare, austro-german. Și nemții răsăriteni (sudeți, din Voivodina, șvabi din Ungaria chezaro-crăiască, silezieni din Polonia ori cei de la Marea Baltică, dinspre Sankt Petersburg) au început în perioada interbelică prin Kultursband să facă apogeul lumii, muzicii, limbii germane. Hitler a fost dorit și pus Fürrer de acest curent globalist german din prima jumătate a secolului XX.

Vladimir Putin, tot revizionist, se bazează pe un concept asemănător, ruskii mir (lumea rusă), iar Joe Biden nu vrea să se piardă supremația militară americană mondială în lume din ultimele opt decenii, din 1945 încoace, făcând din NATO un lagăr militar din care nu se poate ieși.

 =  Dragoș Vișan
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 15:53]
Nu am epoleți, dar post mortem sper la bastonul de mareșal pe care orice soldat îl are în raniță.
Sunt un om care merge pe principiul "dacă e stricat, nu-l repara". Dacă e un text prost nu revin de o mie de ori asupra lui, pur și simplu scriu altul.
Faptul că nu-ți place, repet, nu e problema mea. In rest, nu mă interesează prejudecățile, principiile filosofice, ideologiile particulare care amplifică textul și fac din el ceea ce nu e.

 =  Nu citesc celelalte comentarii
Ionut Caragea
[26.Jul.23 16:15]
pt că sunt lungi și nu vreau să fiu influențat. Poemul e reușit până la versul "încă mai am timp să realizezi multe" Comparația cu Hitler și ascensiunea sa e total nereușită și sună a propagandă nazistă, ceea ce e de condamnat. S-ar fi putut jongla cu finețe aici. La vârsta aia, s-ar putea zice, că Hitler nu era încă definitiv sedus de putere, că încă se mai lupta pictorul din el cu demonul care l-a acaparat. Nu de alta, dar felul în care pui tu problema, ar putea naștere ideii că iți dorești să mooară lumea, să îi ucizi chiar tu pe oamenii nevinovați, ori asta ar fi gândirea unui dezechilibrat mintal, nu a unui poet care vrea să salveze ceva din lumea în care trăiește. Înclin să cred că ți-a scăpat aiurea conparația aia, că ești un om bun, pe măsura talentului tău.

 =  am zis și repet
Stanica Ilie Viorel
[26.Jul.23 16:21]
diferența între subtil și ambiguu, este (paradoxal) subtilă

spor!
voi urmări eventualele intervenții pe acest text, este un exercițiu interesant pentru mine
dar nu voi mai interveni

Emilian, părerea mea e să-l lași așa.
Confuzia generează reclamă negativă, dar s-a dovedit că reclama negativă, bine gestionată, este nu doar mai ieftină, dar și cu impact mai mare decât una plătită.

Spor!

 =  SIV, dragul meu, mai taci și tu. Ionuț Caragea a luat taurul de coarne!
Dragoș Vișan
[26.Jul.23 16:34]
Știi ce, Ilie Viorel? Vine vremea câteodată
să taci, să lași autorii să mediteze o vreme
și să se gândească și la cititorii lor, la
un impact cu solul a vreunei bombe ca la
6 august 1945. Nu susține iarăși
bombardarea Japoniei, act hitlerist
făcut de americani!
Conștientizarea camaradească este un act necesar. Oppenheimer și-a dar tardiv seama că Albert Einstein nu degeaba îi spusese clar să nu se joace de-a Dumnezeu cu atomul. Exact ca în reproșul lui Newton către cartezieni în legătură cu atomismul lui Democrit, ce elimina puterea sau energia spirituală din constituția universului. Energiile necreate divine se pot împotrivi nesăbuite umane. Așa că e bine să fim și loiali unor concepții sănătoase. După cum am învățat: referirea la omul Adolf Hitler este referire. Raportarea la ce a făcut el e... prostie de ras în cap!

 =  Perlă de vitrină :)
Dragoș Vișan
[26.Jul.23 16:38]
"se pot împotrivi nesăbuinței" - evident, typo.

Atunci când observăm câte o perlă, și la autori mari, râdem de ea. De ce să o acoperim și s-o aruncăm cu carcasă cu tot?
O punem și în vitrină, nu?

 =  Ilie
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 16:59]
Bineînțeles că rămâne așa. Una din calitățile mele e consecvența. Fiecare interpretează cum crede și poate. Mă așteptam la astfel de interpretări care nu demonstreaza decât că atunci când ești depășit, nu-ți rămâne altceva decât să te cramponezi de părerile tale și să încerci să ți le impui.
Spre deosebire de alții, nu am adevăruri absolute de revelat și nici nu sunt deținătorul absolut al poeziei ca să scriu pe placul tuturor.
In rest, celor care întrețin o polemică inutilă le recomand hidratare, aer curat și o plimbare prin lumea reală.

 =  Ce pot sa spun...
Papadopol Elena
[26.Jul.23 17:48]
Eu, în spiritul acestui poem, văd așa: cufundarea realității în nihilism, gestul de a recurge prin antiteză la exemplul acestui Antihrist (o motivație cretină - spune poetul, dar pe care o vede că

ar fi mai ok
decât să simți zi de zi
cum viața se topește în tine
ca o sârmă de aluminiu
într-o baie de sudură în cruce
(am citat versurile)

mai poate arăta că societatea in care trăim poate influența prin lipsa de scrupule a oamenilor, văzută ca o barbarie; la Nietzsche este întâlnit supraomul - ca voință de putere (antihrist și antinihilist în același timp). Dar tot Nietzsche a recunoscut și utilitatea creștinismului în istoria omenirii.
Folosirea numelui Hitler declanșează revolta în rândul cititorilor, intoxică și acum. Sunt multe, în viață, si probleme fizice, și sufletești dar... Dumnezeu există.
O altă remarcă și poate că fi utilă: poemul începe cu versurile

bine a zis cine a zis:
e greu să renunți la demonii tăi
doar ei ți-au fost alături

poate ar trebui să faceți referire, undeva, în finalul poemului dacă faceți referire la vreun autor și care este citatul la care faceți trimitere; pentru că tocmai acest lucru s-ar putea să lămurească lucrurile; poate că poemul este o expunere personală, interpretare a unui citat...

Cu respect, vă doresc numai bine!

 =  n-am cum să îmi țin promisiunea
Stanica Ilie Viorel
[26.Jul.23 18:02]
este vorba despre o persoană care se distruge emoțional și fizic, dependentă de droguri, alcool sau cine mai știe ce, care ar mai avea șansa să revină la normal, fizic și mental, la luciditate
se răstește la el, dar nu ca reproș, ci protector
îi pune în față o realitate crudă poate,poate îl va trezi pe cel aflat în situația respectivă
acel cineva este la vârsta la care H începuse să o ia razna, pe când el, acel cineva, a depășit cu mult acel stadiu

îi spune franc: tu nu vezi că ai ajuns deja ca H, ăla a fost un cretin, tu nu ești așa, revino-ți!

în cele mai multe cazuri familia celui care trece prin așa ceva se spală pe mâini, își spune: am făcut ce am putut, acum ce o vrea Dumnezeu
cel în cauză rămâne cu demonii săi cauzați de tulburările minții
mereu este cineva care suferă, care nu cedează lupta
acest poem este un strigăt al disperării, nu ofensă adusă umanității


 =  este drept că nu poți
Stanica Ilie Viorel
[26.Jul.23 18:08]
știi cum este pe lună doar citind din cărți
pot vorbi despre așa ceva pentru că am grijă de o persoană aflată într-o astfel de situație

este greu să lupți, dar trebuie să o faci

Emilian, tot respectul


 =  Ilie
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 18:57]
Comentariul tău a spus tot. Nu e un comentariu ci ai mers direct la subiect: războiul unui abstinent cu sine însuși și terapia dependenților.

 =  Omul este un univers personal, prețios pentru lume și divinitate, sarea!
Dragoș Vișan
[26.Jul.23 19:09]
Învinuirea din prima strofă, că n-ar fi făcut deloc unii suficient, nu s-au luptat și rugat este expediată brusc în cârcă întregii comunități de... superstițioși, ce ar trăi după convenționale îndemnuri "motivaționale la modă". Se generalizează. În practică, există și va fi milostenia. De ce am mai dispera dacă putem ajuta! Se arată în a doua strofă cu degetul spre un Dumnezeu inactiv.

 =  Există speranţa. Nu suntem pierduți!
Dragoș Vișan
[26.Jul.23 19:15]
Apoi, de la societate, se dă vina în a doua strofă, se arată cu degetul spre un Dumnezeu ce promite izbăvire, dar nu ar face mare lucru, ca un tată risipitor, dezamăgitor al celor care cred în el după motivaționale de Nicodim Măndiță. Aș spune și eu câteva, "dar din dar se face Rai". Însă "Mânca-v-ar Raiul", vorba lui Ilie Cleopa este urate din inimă, rugă fierbinte, nu motivațional prin autosugestie. Se pot și ele anula, numai dacă vin mari nenorociri sau scade credința până la dispariție totală.

Drama omului suferind este colosală, dar nu e bine să-i alimenteze demonismul, să se vadă din viață decazut, slăbit, ca demon-om ori trup ferecat deja.

"Voi sunteți sarea pământului" - cei care au conștientizat răscumpărarea prin mari dureri, golirea mândriei, umplerea inimii de răbdare, smerenie, căință adevărată.

 =  Emilian
Stanica Ilie Viorel
[26.Jul.23 19:47]
îmi cer scuze
observasem mesajul de la prima citire, mai ales că ai mai postat cândva ceva pe aceeași temă și ai clarificat atunci confuziile

acum m-am abținut, dorind să nu intervin pe ceva care…
am dorit să explic, pe ocolite, poate, poate
și din respect cititori; cred că fiecare trebuie lăsat liber, în imaginația sa

am câteva texte a căror interpretare este departe de idee mea, dar mă bucură să aflu că textul este viu
numai să nu rănească

apoi, observând că devine o confuzie accentuată, am răbufnit

știu cât este de greu
prin exercițiul abstinenței am trecut și eu

mai mult, îngrijesc am grijă de o persoană cu tulburări și dependență

deci, scuze!

să fim înțelepți.

 =  Ai dreptate, Ilie
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 20:28]
Am mai postat fragmente din noul volum, a cărui miză (ca și aici) nu e neapărat poezia, ci dependentul și apartinatorii, iar scrisul terapie creativă. Mă bucur că înțelegi exact și că știi perfect despre ce vorbesc din experiență și nu din presupuneri, prejudecăți ori lecturi paralele cu subiectul..
Din păcate, și tu știi asta, când se fac astfel de confuzii trebuie lămurite brutal. Sunt multi binevoitori care, chiar cu bune intenții, se apucă de dat sfaturi nesolicitate (ba chiar cu aere de superioritate) fără să aibă habar că intră pe un domeniu unde trebuie pregătire specializată. Tare as vrea să-i văd dând sfaturi unor dependenți de alcool care au făcut ani grei de pușcărie pentru că și-au sugrumat soția sau înjunghiat mama. Probabil că nici atunci nu s-ar putea abține, pentru că e mult prea puternic complexul salvatorului, dublat de ADN-ul românului priceput la toate.

 =  Stihira,
Maria Mitea
[26.Jul.23 20:42]
citit
zicca ne putem uita prin prisma titlului: Stihira ~
Dex:
1. Imn bisericesc ortodox cântat în cadrul slujbei de dimineață.


Vasazica, de fapt, in acest poem e vorba de o trezire
( și măcar fie momentana ca o reflecție interioară)


Incepe bine, îmi place mult de tot partea asta ,
poarta amprenta sinceritatii rare : ` bine a zis cine a zis:
e greu să renunți la demonii tăi
doar ei ți-au fost alături
când oamenii își luau tălpășița
nu mai aveai nimic de dat`


Nu că ar fi ~ greu să renunți la demonii tăi~ , pur și simplu nu avem cum renunța. Sunt parte intrinseca, parte din planul divin.
` inherited`


`Demonii` nu sunt altceva decat arhetipurile.

E, acești `demoni` sunt cele mai versatile creaturi din interiorul omului, pentru ca poarta energia spiritului divin, adică ceva foarte vechi, inradacinare in om. Demonii sunt ca rădăcina unui copac. Dacă tai rădăcina copacului știi bine copacul se va usca, asa e si cu demonii, nu te lupta cu ei, iubesteil si ai grija de ei, cultivai prin arta , poezie, muzica …

În realitatea `umană` `demonii` suntem noi înșine, cei adevărați, respinsi, uitati, neiubiti, ascunsi in Umbra ` We call it Shadow until we see it is ourselves`

Iar ` Numai Ceei ce ținem în adâncul nostru, invizibil și neatins, devine Credință`

Pentru ca purtam in adanc aceste arhietipuri, umbre, avem Credința, care le leaga cu partea Om, fiinta legata de pamant.
Credinta e o stare, - nu are nici-o legatura cu materialul, ci doar cu interiorul )
Credinta eu o vad si ca speranta. O parte din tine mereu Speră pentru ca Speranța se naște numai din Umbră (archetypes).

Omul care nu spera e complet asimilat de Ego.


De fapt, asta vad aici în strofa de la urma, Speranta:


`te îmbărbătezi cum știi mai bine
nu e totul pierdut
încă te mai țin oasele
mintea
încă mai ai timp să realizezi …`


Si mai departe Demonii găsesc crapatura, momentul de slăbiciune uman (care este momentul culminant in aceasta poezie, alarma de foc) doar asa demonii ies la lumina si se manifesta.


By the way: (arhetipurile toți le avem aceleași, sunt 12, oricare din el se poate activa la un moment dat în funcție de evenimentele și trăirile din copilărie in coliziune cu exp. de adult. )

Iar aici se arată clar slabiciunile omului, la fiecare din noi și exasperarea care ne apuca uneori:
Hitler find dracul, contrastul, arhetipul lui Iuda, a raului:

` la vârsta ta Hitler abia începuse
ascensiunea spre vârful puterii
până și motivația asta cretină
e mai ok
decât să simți zi de zi
cum viața se topește în tine
ca o sârmă de aluminiu
într-o baie de sudură în cruce`


Cineva zicea ` în fiecare din noi este un Hitler si un Isus, un Sadam și un Baidan~ toata viata noastra cum se desfasoara depinde de evenimentele din copilărie, cum am fost văzuți, integrati cu viata, iubiti, … ` de aici Alice Miller scria `fiecare război e făcut nu de un adult ci de un copil ranit, abuzat` de aia ` aveți grija, paziti copii de rele, protejati, pentru ca într-o zi ei vor fi adulți`

` de aici se naște și destinul, soarta, pe care nu o putem controla, că ar însemna sa controlezi arhetipurile, pe care nimeni nu le schimba. Dar, Dumnezeu a zis ` iubiti-va` ` aveți grijă unii de alții` ` ingrijiti sufletul copilului atunci cand e pur, nou-nascut`
De-adevaratelea, arhetipurile mișca lumea si o tin integra, asa cum a fost creata …

Dragos,
Ultima strofa de aici , e ceva similar cu ce ai scris recent în cu Libertatea : `deschis tuturor luptelor —
… de luptă cotidiană
împotriva grupării
și din tine
a răului`
Deci aici eu așa am înțeles ca poetul este conștient de Intreaga fiinta umana,




Poți sa fii cat de conștient nu ai fi, scolit, instruit, la un moment dat anumite arhetipuri o sa ia controlul, pună mâna pe tine ca pe un sobolan, și atunci ne întrebăm ` doamne da ce sa intamplat cu el, a fost un om așa de treaba, asa de bun, un sfant, …. sau tot felul de uimiri, socuri sa traim, surprize umane, Bill Clinton, vai a terminat cele mai bune scoli din lume, presedintele USA, cum asa, :) E, that is the work of an archetype,
… sau ` vai a fost un derbedeu și uite ce copilul minune a ajuns` :)

, - noi ce-i respinsi, neiubiti, nedoriti, de noi insine, si altii, (in special familia de origine)
~
De ex: zilele astea plantez, copaci , flori, pentru ca ami sa ectivat arhietipul, Gradinarul,
O fata cand iubeste un băiat, i se activează arhetipul fecioară.
O mama cand naste i se activează arhetipul de mama …
etc.

Cand un om face rau, mai ales la furie, sub influenta emotii, este evident pana la Dumnezeu ca arhetipul raului il domina si constiinta nu stie cum sa opreasca acel manifest, pentru ca nu stie, nu are puterea care noi io atribuim mental,

asta este defectul constiintei,
altfel am totii in paradis ...












 =  Și cu asta eu am pus punct
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 20:46]
Am alocat deja prea mult timp unor explicații care nu-și au rostul, atâta timp cât propria opinie e mai importantă decât ce spune autorul. Cine dorește să mai scrie fantezii care nu au legătură cu textul și cu ceea ce este el, doar din dorința de a se auzi vorbind, e liber să o facă. Asta nu înseamnă că ideile sau convingerile lor (de orice natură ar fi ele) folosite să ducă textul în zona lor de confort, ar avea vreo relevanță pentru mine.

 =  *erata
Maria Mitea
[26.Jul.23 20:48]
*altfel am locui cu totii in paradis ...
:)

 =  Maria, cu scuze
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 20:50]
Am răspuns în timp ce scriai și tu. Mulțumesc de înțelegerea corectă.

 =  com lasat
Maria Mitea
[26.Jul.23 20:50]
nu e pentru autor, e pentru cititor,

 =  te inteleg Emilian,
Maria Mitea
[26.Jul.23 20:53]
un pic coplesit,

situl asta se numeste ~agonia~ :

prima data cand am intrat aici pe site am ramas masca, socata un pic, dar vreau sa zic ca aici am crescut mai mult decat in orice universitate dar si alte practici orientale,
So, here we go,
:)

 =  Maria
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 21:01]
Nu sunt deloc copleșit. Înainte mă băgam că berbecul in polemici care nu aveau niciun sens. Acum pur și simplu nu are relevanță. Viața aia din care din când în mai scriu e dincolo de agonia și ecranul unui telefon.
Zâmbesc puțin pentru că am un text la fel de brutal scris pentru cineva drag care a început ședințele de terapie.
Dacă îl postez, atunci să vezi ședințe de exorcizare și citate din autori de zici că s-a redeschis biblioteca din Alexandria. :)

 =  Emilian,
Maria Mitea
[26.Jul.23 21:09]
you are the king of your writing, indiferent ce
scrii nimic nu trebuie sa-ti stea in cale daca doresti sa postezi, si (desigur)e safe pentru persoana draga care ai scris,
:)

+ parere
Claudiu Tosa
[26.Jul.23 22:02]
Mi-au placut textul, atmosfera si lirismul. Inclusiv partea scrisa cu italice pe care o interpretez in aceeasi cheie ca Ilie si despre care pot afirma cu zambetul pe buze ca nu are nicio legatura cu ceea ce i se reproseaza lui Emilian.

In alta ordine de idei imi este greu sa inteleg abundenta comentariilor pe subiectul asta. Mi se pare o exagerare si o lipsa de ocupatie sa te bati pe o chestie atat de interpretabila (chiar daca dupa parerea mea nu e nimic de interpretat aici). Cu atat mai mult sa revii la nesfarsit cu acelasi repros in mai multe comentarii. E de ajuns un comentariu. Macar de ar exista o polemica cu autorul, dar nu exista. Atunci, la cel bun fixatia pe subiectul asta?


 =  ...
Claudiu Tosa
[26.Jul.23 22:06]
Vad comentarii despre NATO, Putin, Biden. Astea-s niste offtopoicuri lesinate. Ce treaba are sula cu prefectura?

 =  Nu am fantazat deloc. Îl invit pe EV Pal să-și ceară public scuze! Evreilor.
Dragoș Vișan
[26.Jul.23 23:30]
Emilian Valeriu Pal a spus astăzi că aș folosi formulări categorice, precum "cretinii de Putin și Biden". N-aș fi adus vorba despre ei deloc, dacă el a adus în textul său tablou cu Adolf. Și la agățat pe Agonia drept reper viitor.

Un nume odios nu trebuia pomenit în acele trei versuri nefericite ale lui Emilhan Valeriu Pal, de parcă oricine ar putea să se autodepășească și să facă mai multe decât Hitler la vârsta când și-a început ascensiunea.

Spusele lui EVP sunt clare. Perlă!

Să ne mândrim cu ea?

Față de evrei, ruși, ucraineni, polonezi, față de toți cei uciși din vina lui Hitler și față de urmașii lor îl invit pe Autorul "stihirei 1" să-și ceară public scuze.

Ori să scoată un singur cuvânt pus greșit în poem: "Hitler". Nu este drept să rămână acest text nemodificat. N-am criticat decât existența acelor trei versuri abominabile, de la bun început.

 =  Da, foarte multe comentarii, era suficientă
Ionut Caragea
[26.Jul.23 23:31]
o părere din partea fiecărui agonist. Acum, că am citit și restul comentariilor, consider că cea mai înțeleaptă propoziție a spus-o Deagoș Vișan:
"Drama omului suferind este colosală, dar nu e bine să-i alimenteze demonismul". Dragoș s-a lungit în explicații, dar pentru propoziția aia îmi scot pălăria. Respect și opiniile celorlalți, dar nu rezonez cu ele.

 =  Ultimul meu comentariu. La acest text. Mă închin ție, Ionuț Caragea!
Dragoș Vișan
[26.Jul.23 23:44]
Mulțumesc, Ionuț Caragea. Ești un om extraordinar. Dacă nu erai, năvăleau oamenii "pali" asupra mea, să dovedească foarte clar că văd insinuări rasiste acolo unde n-ar fi.

"L-a făcut tablou tabú pe Hitler
și l-a agățat pe panoul Agoniei
ca reper viitor".

Am fost coleg c-un pictor Pal la un liceu de artă din Tulcea doi ani. Nu credeam să ajung vremea aceasta frumoasă și să dau de un poet ce-și face un autoportret frumos, din tușe cam întunecate dar foarte modern în discurs, plângându-se de lupta cu demonii, abisală, soldată și psihanalitic ca într-o introspecție, apoi să dea cu mucii în propria fasole de invidiat pe plan estetic și să compare și pentru cititori deraierea sa cu deraierea mintală a lui Hitler când și-a început ascensiunea. Fie nu are proprietatea termenilor, deși cuvintele inspirate le posedă, fie are nostalgii legionare și hitleriste pe care ar încerca abia acum să le facă publice.

Mulțumesc cerului că există oameni curajoși pe Agonia, Ionuț Caragea și Elena Papadopol în special!

 =  să se dea câte o bucată
Stanica Ilie Viorel
[26.Jul.23 23:44]
să ajungă la toți!
Emilian, ți-au scăpat demonii pe agonia
acum textul mai are și două stele
dacă sunt privite intens prind formă de coarne

Doamne ferește!
să scuipăm în sân.

 =  Dragoș Vișan
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 23:45]
Te-am tolerat până acum, dar am greșit, așa că ți-o zic românește: mergi la culcare că aberezi. Tu pt mine nu ai pic de credibilitate din momentul in care te-ai folosit de pseudonim ca să-ti verși învățăturile pseudonationaliste pe aici și să ataci alți membri. Apoi, lipsa ta crasă de consecvență(mergi până la amenințarea cu bătaia unui membru, pentru ca apoi să-l pupi în fund toată ziua pentru fiecare tampemie pe care o crede poezie genială) te-a compromis definitiv. Iar acum ai luat-o razna complet pentru că, în loc să intelegi că nu ai dreptate, faci spune mai ceva ca un pepsi cu aspirină, doar doar oi cădea în cur de frică erudiției tale. Câtă lipsă de discernământ îți trebuie să mi ceri mie să-mi cer scuze față de evrei? Niciun om întreg la cap nu cred că ar putea concepe un așa delir.
Îți recomand să iei o pauză și să termini cu astfel de cretinisme. Pot să tolerez multe dar nu la infinit.

 =  Caragea
emilian valeriu pal
[26.Jul.23 23:54]
Pe cât posibil am încercat să nu intru in polemici cu tine ca pe vremuri, dar se pare că erai obligat să ți-ajuți prietenul de patologie literară.
Să fiu foarte clar: pentru mine ești absolut irelevant ca autor, iar ca membru al acestui site ești exemplu perfect de om care linge acolo unde scuipă. De fiecare dată când ai fost banat pe site, ai înjurat din toți bojocii siteul, editorii, membrii, cu orice ocazie și pe oriunde ai apucat. Cum necum, ai reușit să revii, ca musafirul nepoftit care e dat afară pe ușă și intră pe fereastră.
Vezi-ti de treaba ta. Dacă nu am luat atitudine până acum nu înseamnă că-s prost. Evită pe viitor orice interacțiune cu mine, așa cum am făcut eu până acum.

 =  Dragoș
Ionut Caragea
[27.Jul.23 00:00]
scopul meu nu este să te apăr pe tine, eu doar observ și trag niște concluzii. Cred că ai aceleași defecte ca și mine: pui foarte mult suflet și vrei să-i luminezi pe cei care nu văd lucrurile așa cum le vezi tu. Nu trebuie să te enervezi și nu trebuie să insiști. Ai un talent enorm, ești cel mai bun critic de pe site, dar nu te lăsa târât în lupte de gherilă fiindcă te vei enerva și vei pierde. Mulți te vor plecat, eu nu, fiindcă, în ciuda disputei noastre, ți-am simțit fondul uman și știu că tot ce faci, faci din dragoste față de oameni. Ia o pauză, calmează-te, și revino concis și temperat. Să mă ierți pentru această sugestie, dar cred că Agonia ar pierde mult dacă tu ai pleca.

 =  Caragea aici nu Facebook
emilian valeriu pal
[27.Jul.23 00:06]
Dacă ai ceva de comunicat celui care te scuipa în toate felurile(cine se aseamănă se adună), există alte mijloace de socializare, nu sub textul meu. Mergeți și luminați prin alte părți, răspândiți absolutul și ce mai vreți voi dar nu aici.

 =  Greșeala intenționată sau nu va trebui să dispară de pe Agonia! "Hitler"
Dragoș Vișan
[27.Jul.23 00:09]
Typo "lupta cu demonii... sondată psihanalitic", nu "soldată", cum a ieșit pe mobil prin funcția autocorectoare.

Apropo, de ce nu "lupta cu Îngerul", din prisma Vechiului Testament? De ce zicem de demoni și nu-l desființăm total pe Adolf Hitler, ci îi lăudăm grozava sa "mare" acțiune în Europa, Africa, Asia, iar cu submarinele germane până în SUA și Canada? Cum să se raporteze un poet conștient că este un nume în lirica noastră contemporană, fie și la modul chinuirii sale intelectuale la realizările, din 1933 până în aprilie 1945 ale odiosului, terifiantului, posedatului om Hitler? Ar trebui să-l denigrăm pe Ady H., să se teamă demonii adânculului din prezent să nu fie luat "Mein Kampf"-ul în mâinile fiilor noștri și fiicelor noastre, nici de nepoții pe care ei și ele îi vor naște! Românii îi urăsc pe nemții fanatizați de Hitler și ai săi căci ne-au supus prin Ion Antonescu și ne-au obligat să trecem Nistrul, să ucidem și noi o groază de ruși, ucraineni, bieloruși și aproape jumătate de evrei în Regiunea românească Transnistria, până la Bug, unde am deportat și sute de mii de rromi, prin voia fascistului Ion Antonescu.

Cer chiar ștergerea textului dacă Emilian Valeriu Pal nu are considerație față de toți cetățenii europeni ce-i citesc toate rândurile acestui text, inclusiv cele despre Adolf Hitler.

 =  Claudiu
emilian valeriu pal
[27.Jul.23 00:10]
Asta se întâmplă când unii dezvoltă fixații pentru răspândirea adevărului absolut pe care l-au înregistrat la Osim, că altă explicație logică nu găsesc. Mulțumesc de intervenție.

 =  Emilian
Ionut Caragea
[27.Jul.23 00:20]
Fac ce vreau, ca să îl citez pe Ancuța. Cu diferența că eu am făcut analiza unui text, în care am găsit și lucruri bune, iar tu, cu bunul simț care te caracterizează, faci referiri la persoană. Nu mă voi decade la nivelul acestor jigniri și voi continua să fac analiză pe orice text care îmi atrage atenția, fie că îți convine sau nu. Nu ești tu prințul site-ului, ca să beneficiezi pe privilegii. Mai bine ai ține cont de sfaturile lui Dragoș, fiindcă aroganța ta și devierile literare nu sunt un semn bun. Te legi tu de mine, cum eram eu în urmă cu un deceniu. Uită-te mai bine la tine, să vezi în ce hal ai ajuns. Lucru pe care îl recunoști în texte, în comentarii. Vrei compasiune fiindcă nu ți-ai depașit condiția literară? Vrei milă? Intervenția lui Dragoș și a mea a fost o mână de ajutor, dar tu te comporți infect, agresiv și jignitor. Păcat, mare păcat!

 =  Vișan, tu nu vrei ștergerea textului
emilian valeriu pal
[27.Jul.23 00:25]
Ci vrei să ți se dea dreptate. Și eu, și alți comentatori ți-am explicat-mai că nu ți-am desenat - că te afli într-o eroare. Acu câteva zile te pisai prin texte pe valorile occidentale si-acu plângi de milă europenilor? Tu te auzi ce enormități debitezi? Mai lipsește să mă faci nazist și probabil atunci te-ai opri în plin orgasm intelectual că m-ai pus la punct.

 =  Ce sa zic, deja EVP, noul Emil Cioran, mai matur trece la atacuri. Bleah!
Dragoș Vișan
[27.Jul.23 00:25]
"Învățături pseudonaționaliste", Emilian Valeriu Pal, la mine ai văzut așa ceva? Eu sunt atent la orice deraiere de tipul. Cine face pe altul așa el este de-o lipsă clară de probitate morală și cu înclinații legionare. NU EU L-AM POMENIT pe Hitler, Ion Antonescu, Mussolini, Putin în vreun exercițiu de admirație, ci chiar dumneavoastră, stimate poet, căruia acum vreo două săptămâni v-am oferit și steluță la un poem bine scris. Eu am arătat mereu satanismul dictatorilor, întoarcerea lumii europene la fascinație pentru încălcarea democrațiilor și constituțiilor. Eu militez ca om, ca nepoet, ca simplu creștin zalmoxian pentru măreția poporului român, pentru eliberarea sa, căci ajungem într-o mare și irespirabilă fundătură, crevasă istorică. N-am simpatii fasciscoide și îi urăsc din copilărie pe intelectualii încă legionari, infiltrați mai recent și prin AUR.

Nu vreau să se facă politică pe Agonia. Extraliterarul să stea în mintea unora fără să fie exprimat în texte ca acesta, panala urmă de doi bani găuriți de obuze nemțești.

Om fără niciun caracter, om grotesc, om ce-l scoate de la naftalină pe Hitler și apoi strigă în gura mare pe site că el e corect politic și alții ar vedea realitatea actuală strâmbat!...

 =  Vișan, deja mă plictisești
emilian valeriu pal
[27.Jul.23 00:28]
.

 =  Și ce dacă n-oj mai fi pe Agonia? Eliberarea de demonii proprii există!
Dragoș Vișan
[27.Jul.23 00:38]
Rog editorii să oprească comentariile la acest text.

Dacă nu, să-l recomande. Nu? Asta ar mai lipsi. Noapte bună! Cred că autorului i s-au întors o grămadă de pulsiuni, amintiri terifiante despre demonii cu care conversează seară de seară în odaia sa. Brusc le dă și nume acum. A botezat pe câțiva, o mică legiune cu numele meu și cu prenumele meu. O latură dreaptă ar fi tot neamul Vișan (așa mă cheamă la apel, "Vișan,", ca și pe neamul "Caragea,"), o altă latură extremă după el ar fi "Dragoș".

Striviți-i comentariile sau dați la recomandate acest text. Un steluțar mai trebuie să dea un astru. O... Ofelie de pe apele sinuciderii, pe care o recomanda tinerilor Emil Cioran în Franța.

Am mulți demoni în mine, de dinainte de majorat. Sunt nespovedit și neîmpartășit. Sunt om neimportant, cel mai mare păcătos. Un lucru știu totuși mereu: să nu duc oamenii în ispită, în erori regretabile și să semnalez mereu când alții o fac, chiar premeditat!

 =  Eu mă opresc
Ionut Caragea
[27.Jul.23 00:50]
Am făcut o analiză pe text, am găsit și lucruri bune, mi-am spus sincer părerea, am zis că că respect și opiniile celorlalți, deci nu voi mai insista. Mi-ar plăcea să văd niște somități din critica literară elucidând misterele acestui text, dar, până atunci, mai bine nu-mi mai bat capul. E pierdere de timp. Dragoș, lasă justiția divină să-și facă treaba, iar până atunci, cred că e bine să îi dorim tot binele lui Emilian, fiindcă e un om încercat a cărui iluminare trebuie să vină din interiorul său. Am pus punct aici!

+ Doamne! :)
Emilian Lican
[27.Jul.23 01:49]
Nimeni nu are dreptul să pună pumnul în gura poetului!
Dacă Hitler câștiga războiul...
Textul este deosebit, chiar agonic, cred eu!
Cu prețuire pentru o lectură necenzurată!

 =  Dragoș Vișan - oprește-te
Claudiu Tosa
[27.Jul.23 13:34]
Comentariile la acest text nu trebuie oprite, ci tu trebuiești oprit.

În momentul ăsta îl hărțuiești pe Emilian, încălcând regulamentul (sau ce-o mai fi rămas din el), deturnând atenția de la o discuție simplă și de bun simț pe textul de față, inundând subsolul acestui text cu fel și fel de debitații interminabile. Adăugând la asta și jignirile adresate lui Ionuț Caragea din urmă cu 2-3 săptămâni cred că ți-ai „epuizat” nivelul de 120.

Ai scris efectiv niște cearșafuri de comentarii fără rost, inutile, care nu fac altceva decât să repete la nesfârșit aceeași idee, doar-doar Emilian va răspunde provocărilor și se va apuca să se certe ca la ușa cortului. După părerea mea tot ce ai scris după primul comentariu își are locul la offtopic.

Uitându-mă la ce poți scoate din tine și maniera în care o faci pot spune că înțeleg perfect de ce Eugenia te-a banat pe poezie.ro atâția ani de zile: nu ai limită.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !