Comentariile membrilor:

 =  Poezia dvs
Paul Alex
[24.Jan.25 09:48]
M-a dus cu gândul la pictura unui artist contemporan pe care îl admir pentru că reușește să își aștearnă visele pe pânză. Adrian Borda.

Sper să vă placă

https://ibb.co/bHtDtz1

O zi frumoasă!

 =  părere
Ionuţ Caragea
[24.Jan.25 10:49]
remarc melodicitatea acestui poem şi cuvintele mai speciale, printre care si regionalismele broancă, gordună, integrate armonios în poem. Simt aşa un aer trubaduresc, ceea ce mă întoarce în timp, în vremuri memorabile, lucru care cred că se şi doreşte. Intromisiunile ludice au şi ele farmecul lor, preocupările dv. lirice având mereu această aplecare spre ludic. Ca o obsevaţie, trebuie făcut ceva la primul vers, fiindcă vremurile cu inutile nu rimează, chiar dacă aţi recurs la artificiul articulării. Nici accentul nu pică bine pe silabele finale. Aş propune: ţi-aminteşti de-acele zile?

Încă o observaţie, gordună şi contrabas cred că înseamnă acelaşi lucru, deci folosirea ambelor cuvinte la distanţă foarte scurtă, pare forţată. Accept însă faptul că are o rimă bună cu glas şi cred că de aceea a fost lăsat aşa, pentru efectul auditiv.

Îmi scuzaţi atenţia pentru detaliu, nu e în scop distructiv, eu chiar mă bucur când autorii îşi desăvârşesc creaţiile literare şi pot să ajut în acest sens.

Numai de bine!

 =  Gorduna si contrabasul…
Zina Lupulescu
[24.Jan.25 18:44]
…chiar daca asemanatoare, sunt doua instrumente diferite, ca dimensiune, (in consecinta) ca profunzime a sunetului, ca nivel de slefuire (o cautare pe Google va poate arata imagini edificatoare). Contrabasul mai e cunoscut popular ca “gorduna mare”.
La atacul broancelor, care sunt niste instrumente populare mai din topor, mai vulgare, se cuvenea sa raspund cu un zumzet de gorduna, ca sa fiu in ton... A la guerre comme a la guerre!
Contrabasul, cu coapsa lui voluptoasa, isi pastreaza sunetul mai adanc pentru placerile sofisticate ale iatacului, in toamna tarzie care se intrevede. Cat o mai creste pipirigul…
Imaginea asta a coapsei de contrabas, proaspat suprapusa pe realitate cu ocazia dezgroparii acestui poem, imi aminteste ca nu mi-ar strica sa trec pe la sala de fitness un pic mai des… :))
Multumesc pentru sugestie, suna mai bine primul vers, am schimbat intocmai.
Buna intentie razbate clar din observatiile dvs si va sunt recunoascatoare pentru atentia care mi-ati acordat-o.

PS
Nu stiu daca eu am voie sa trimit link-uri, nu vreau sa gafez… dar pe youtube gasiti un clip cu niste codreni de-ai mei de la Satu-Mare… cautati “Taraful Ceatara din Carei Dantu Mare”… vedeti acolo o gorduna de toata frumusetea (observati si numarul de coarde)

 =  Domnule Paul Alex,
Zina Lupulescu
[24.Jan.25 18:49]
Sunteti consecvent in a-mi degusta incercarile pe latura asta mai “soft”…
Va multumesc pentru link, intr-adevar, intersant. Am cautat si am gasit mai multe creatii ale lui Adrian Borda. Din ce am gasit, am observat ca personajele lui au ca fundal tenebrele orasului. Eu mi-am imaginat poezioara intr-un cadru rural, mai aproape de natura.
Dar un fel de romantism cu tenta de regret sau disperare parca strabate din toate, si cam asta am incercat si eu sa transmit.
Multumesc pentru vizita !

 =  mulţumesc
Ionuţ Caragea
[24.Jan.25 19:56]
şi eu pentru explicaţiile necesare. Am mai învăţat nişte lucruri din domeniul muzical.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !