Comentariile membrilor:

 =  pertu sau nu
Cristina-Monica Moldoveanu
[26.Mar.23 19:39]
Bună seara, și eu sunt născută în 1971. Fiindcă deja sunt o persoană în vârstă, mi-e aproape indiferent cum mi se adresează cineva în mediul virtual, dar mie, personal și poate paradoxal, mi-e greu să mă adresez celor mult mai tineri (născuți în anii 1985 - 2005), la pertu. Cred că totul e la latitudinea celui care scrie comentariul, la noroc, cred că nu trebuie să ne impunem forțat o anumită conduită și lucrurile se aranjează de la sine. Mai degrabă aș prefera pronume de politețe, dar numai în cazul în care nu ne cunoaștem de mult timp, dar îmi dau seama că în mediul virtual nu contează prea mult. Probabil aceleași persoane care mi se adresează la pertu în mediul virtual ar vorbi cu mine cu dvs. dacă brusc am fi față în față și eu aș face la fel.

 =  Încep cu un PS:- suntem oameni mari.
Stanica Ilie Viorel
[26.Mar.23 19:46]
Prefer respectul ca un fapt, nu ca o regulă. Mi se pare absurd ca un cititor, în spațiul unui atelier, virtual, să se adreseze cu dumneavoastră scriitorului și invers. Este un spațiu al interacțiunii, este o comunitate și ar trebui să fie locul nostru.
Pentru mine Bogdan este Bogdan fără să stau să mă uit că-i un ins de 50 de ani sau unul de 20 de ani. Îl prefer prieten virtual chiar și dacă este prima interacțiune. Ottilia este autoarea căreia prefer să-i spun Ottilia. Cred că Eminescu ar fi râs dacă într-un astfel de spațiu, în discuții de genul celor pe care le purtăm, i s-ar fi adresat cineva cu dumneavoastră.
Prefer să mă tutuiți, să-mi spuneți Ilie sau Viorel sau Stănică, ba chiar mai mult, prefer Tego.
Dar așa sunt eu. Pe stradă le zic tinerilor (ieri niște copii) să mă salute cu formula “Salut”.
Foarte probabil, dacă ne-am reuni, în vreo conferință, nu ne-am tutui, ci am folosi politețea nu din mai mult respect, ci din respect în raport cu cadrul și regulile de conduită.

În fine. Dacă cineva dorește să nu-l tutuiesc, poate să-mi spună, nu mă deranjează să respect confortul cuiva.

 =  Stimata doamna,
BogdanGeana
[26.Mar.23 19:50]
paradoxal, despre dumneavoastra era vorba in text. ;) Domnul LIM v-a fost portdrapel.

 =  Draga Tego,
BogdanGeana
[26.Mar.23 19:54]
am retinut!

 =  Cum ar fi
Liviu-Ioan Muresan
[26.Mar.23 19:56]
să scriu și eu o postare despre BG? Mi-au luat gaborii mașina parcată greșit, m-au amendat. Am plătit. Asta e. Plătesc și aici ieșirile. Dar cu mama folosesc pronumele de politețe. Dacă o faceți, e de bine. Depinde de oameni, am prieteni, scriitori importanți, care mi-au impus să vorbesc cu ei la pertu. Fiind mai vechi pe pămînt. Dar nu e ok să diferențiezi postacii după bunul plac. Și spun postacii pentru o simplă rezonanță.

 =  Domnule LIM, noi suntem postaci, da?
BogdanGeana
[26.Mar.23 20:01]
Postul meu nu era despre dvs., ci despre site si politica acestuia. Dumneavoastra ati fost conjunctural muza.
Si ziceti ass, nu ne tutuim, fireste dar suntem pt dvs. postaci? Rezonabil.

 =  Dacă am fost muza
Liviu-Ioan Muresan
[26.Mar.23 20:08]
care e miza?

 =  precizez
Cristina-Monica Moldoveanu
[26.Mar.23 20:14]
Domnule Bogdan, se pare că nu înțelesesem că era vorba de mine. Sunt de acord să îmi spuneți dvs., tutuiala mă cam înspăimântă, mai ales dacă nu cunosc persoana. Dar aveți și dvs. dreptate. Poate greșesc. De fapt sunt o persoană singură, nu sunt mai multe persoane în același timp! În cazul în care mă disprețuiți puțin v-aș ruga să nu vă adresați la persoana a treia, fiindcă chiar eu sunt autoarea poeziilor mele. Nu mă deranjează deloc să îmi spuneți dumneata, deci un fel de compromis. Și, mai ales, să nu îmi spuneți doamnă scumpă (!) sau stimată doamnă, căci e prea de tot. Dacă voi scrie în continuare în acest atelier, poate e mai normal să mă tutuiți, fiindcă atunci ne-am cunoaște oarecum unul pe celălalt. Repet, nu contează prea mult, oricum vă adresați e bine, mai bine decât nimic.

 =  povestea vechiului site
Stanica Ilie Viorel
[26.Mar.23 21:41]
cei care au avut inițiativa cred că se întrebau:
- oare ne vor găsi? oare ne vor vedea?

eu i-am aflat la sfârșitul anilor 2004, amintesc doar câțiva: zabet mihai, sorin staicu, ela victoria luca, raul huluban, alina manole (în 18 ian. 2005 mi-a oferit nivelul pe care îl am și acum)

ne respectam, ne tutuiam, schimbam adrese de msg să ne vorbim despre ale noastre, târziu, în noapte

era frumos și este

eu așa am simțit (când nu mi-a mai plăcut atmosfera m-am retras)
dar nu am uitat de Agonia… din când, în când mă furișam pe aici
acum sunt într-o perioadă în care “m-am aprins”

Doamnelor, Domnilor, să aveți inspirație!

Între versuri, povești, metafore… e loc de tutuială…
față în față se află scriitorul și cititorul, nu indivizi de o parte sau de alta a catedrei.
Și ce poate fi mai plin de respect și mai prețios decât “Frumos, Tego, ai reușit să…”, “Mulțumesc, X, mă bucur să aflu asta de la tine…”

 =  Și eu sunt pentru adresare cât mai directă, ca în cărți, reviste literare
Irinel Georgescu
[26.Mar.23 21:53]
Bravo, Tego! Exact asta susțin și eu. Am scris punctul meu de vedere pe personale.

 =  Bogdan
Claudiu Tosa
[26.Mar.23 23:30]
Respectul, din punctul meu de vedere, nu se află în formula de adresare ci în stilul și conținutul mesajului pe care îl transmiți. Eu în general când domnesc pe cineva pe poezie.ro o fac pentru a trasa o distanță clară între mine și persoana respectivă care e posibil fie să folosească un ton exagerat de familiar cu mine, fie pur și simplu să sară calul. Motiv pentru care rămân la domnit pe tot parcursul dialogului, indiferent dacă persoana respectivă alege același lucru sau nu. Mai pe scurt e felul meu de a trage o linie.

Că tot ai adus vorba de domnul Liviu-Ioan Mureșan, uite, îți semnalez o situație.
Din punctul meu de vedere dumnealui acum o zi a avut un derapaj de tip rasist și xenofob la adresa mea și am să explic de ce:

Numele meu de familie este Toșa, cu „ș” nu cu „s”. În partea de vest a țării numele e răspândit și toată lumea știe că îndică origini ungurești. Pe care în fapt le și am și de care sunt foarte mândru, la fel ca și de celelalte trei origini pe care le mai am: românească, grecească și bulgărească - dar care nu sunt evidente.
În timp ce eu am folosit cuvântul „mirroring” într-un răspuns adresat cuiva ieri pe site la textul cu numărul 14168733, domnul Liviu-Ioan Mureșan, originar din Transilvania (și care încă locuiește acolo), a apărut de după tufe să mă întrebe „Serios, tu vorbești maghiara bine? De unde provii?”. Stimatul domn Liviu-Ioan Mureșan putea să scrie desigur „Serios, dumneavoastră vorbiți maghiara bine? De unde proveniți” și nu schimba cu nimic derapajul pe care eu mărturisesc că îl consider fiind rasist și xenofob- iar eu chiar nu sunt genul care să se plângă sau să se fi plâns vreodata de chestii din astea pe poezie.ro. Motiv pentru care mi se pare normal ca stimatul domn Liviu-Ioan Mureșan să clarifice în subsolul acestui text ce a vrut să spună, dacă are o problemă generală cu maghiarii, dacă suferă de supremație regională și etnică și, nu în ultimul rând, de ce a folosit tocmai cuvântul „maghiară” și să își ceară scuze.

După ce i-ai atras atenția cu privire la limba maghiară la modul general (fără ca probabil să cunoști chestia cu numele Toșa și originea sa) același stimat domn a reapărut să explice că el vorbea cu Toșa, nu cu tine, într-o tonalitate profund bădărănească.

Din punctul meu de vedere, dacă evenimentul respectiv rămâne așa în aer, în curând vom avea o paletă mult mai bogată de jigniri și derapaje aici, pe poezie.ro, care vor coborî extrem de jos.

 =  până
Claudiu Tosa
[26.Mar.23 23:34]
și expresia de „postac” pe care o folosește aici în subsolul textului tău, e tot bădărănie și denotă o aroganță ieftină la adresa membrilor siteului.

 =  Domnule Toșa,
Liviu-Ioan Muresan
[26.Mar.23 23:48]
am, poate, mai mulți unguri între prieteni și în familie decît dumneavoastră. Altfel nu îmi permiteam. Dar nu îmi plac prețiozitățile în exprimare, nu o să le zic englezisme, pentru s-ar prinde oricine. Bă, dărănie să fie. Așa, ca între domni.

 =  Bogdan,
Florina Daniela Florea
[27.Mar.23 07:15]
Pe noul site, în dreptul comentariilor, apar id-urile alese de fiecare , deci partea cu "dvs" e, din punctul meu de vedere exclusă pentru că eu nu pot scrie "dvs" unui ID.
Pe de altă parte, pe vechiul site, sunt încă destule cazuri (eu știu câteva din ele) în care nume-prenume nu sunt reale.
Din al treilea unghi, am avut ocazia să particip la câteva cenacluri in care am interacționat față în față și toți ne-am spus pe numele mic, și nu a fost nicicum lipsa de respect. Bine, recunosc, lui Liviu îi spun și acum nene Anton

 =  Opinia mea vizavi de acest subiect
Irinel Georgescu
[27.Mar.23 07:34]
https://www.poezie.ro/index.php/personals/14168918/Spune%C8%9Bi-mi,_colegi,_Irinel,_Geo_Iri_sau_John_Iry.

 =  Da , impedimentul pseudonimelor folosite de mulți dintre noi!
Irinel Georgescu
[27.Mar.23 07:39]
Da, mulți suntem cu pseudonime pe site. Iată un alt impediment pentru care nu putem renunța la tutuire. Lui Gala Galaction nu i-am fi putut spune, dacă ne-ar fi fost coleg, domnule Galaction, don sau señor Gala, s-ar fi supărat și Salvador Dali!

 =  Draga Claudiu,
BogdanGeana
[27.Mar.23 08:24]
Cu siguranta nimic din ce imi povestesti nu mi-e strain, eu chiar intervenind in speta de care faci vorbire, cu un raspuns in limba maghiara, pe care am simtit nevoia sa il dau domnului LIM, dupa iesirea interpretata si de mine ca fiind xenofoba. Am sperat ca mi se va raspunde pe limba pe care am scris, semn ca m-am inselat, dar nu, m-am inselat. Nu e nicio problema, nu poti trai in Transilvania si sa nu ai cunostinte, dupa cum zicea domnul LIM, maghiari. Cat despre o subconstienta xenofobie, probabil ca nu va recunoaste acest lucru, dupa cum ai remarcat, insa, nu stiu daca e nevoie de dovezi, cand avem secvente relevante de bigotism din partea sa pe site.

Si eu gandesc aidoma ta, daca soliciti pronume de politete, atunci condescendenta devine o obligatie, iar eu nu imi doresc ca acest loc sa se transforme intr-o sala de protocol, placandu-mi mai mult varianta de Aula sau Hala open space. Dar asta e. Avem un sondaj, si atata tot.

Momentan, pana la legalizare, sau pana anumiti membri o vor cere, eu ii voi tutui pe toti, pentru ca sunt de principiul ca intr-un atelier toate calfele sunt egale in drepturi. Evident, voi continua sa ma adresez cu dvs. doar lui Radu. =  Domnule Bogdan
Liviu Nanu
[27.Mar.23 09:41]
Domnule Bogdan Geană, ne cunoaștem de mult timp, așa că aș dori să fiți mai puțin protocolar în ce privește persoana mea. Îmi puteți spune pur și simplu Stimate Maestre.

 =  pentru Tego
radoo
[27.Mar.23 13:32]
O clarificare rapidă: când a apărut prima versiune a acestui site, a fost pus public pe net mai degraba dintr-o eroare. Era gândit ca o pagină personală pe care mi-am adunat eu câteva texte dintr-o agendă veche. Și am făcut-o nu fiindcă mi se părea că merită citite, ci fiindca începusem să învăț un limbaj de programare și aveam nevoie de o temă mai concretă care să aibă și ceva substanță. Deci... complet accidentală apariția site-ului, fiindcă cei care s-au nimerit pe acolo au început să îmi trimită poeziile pe email cu rugămintea să le pun alături de ale mele, într-un moment din istoria internetului când nu existau bloguri, portaluri de conținut, social media s.a.m.d...

 =  măh! (pentru cunoscători)
radoo
[27.Mar.23 13:38]
Uite, ca să nu răspund doar prin off-topice pe textul ăsta, ci și la subiect, mie de acum încolo poți să mi te adresezi cu ”băh, Master Chief”!
Și în loc de salut, neapărat să zici Halo!

 =  radoo
Stanica Ilie Viorel
[27.Mar.23 14:13]
super istorioara!

și uite așa, a devenit un proiect.

îi urez viață lungă și de ce nu, să fie de folos atât utilizatorilor cât și inițiatorilor!

 =  Eu sunt Pașa ( nu Hassan)
George Pașa
[27.Mar.23 17:39]
Colegii de site îmi pot spune George, George Pașa, Gheorghe Pașa (numele real), Pașa sau Pașadia. De-a lungul timpului, aici chiar și colege de 16-20 de ani mă tutuiau și nu mă supăram. Doar nu sunt la școală, unde regulile de adresare sunt altele.

 =  Liviu-Ioan Muresan
Claudiu Tosa
[28.Mar.23 00:02]
Răspunsul dumneavoastră este pe lângă ceea ce am scris. Cu toate astea nu voi insista, pot face ceva mult mai bun cu timpul meu decât să intru într-o polemică absurdă.

 =  Bogdan,
Emilian Lican
[28.Mar.23 09:14]
Pentru mine este o onorantă politețe dacă ne tutuim.

 =  Emilian
BogdanGeana
[28.Mar.23 09:27]
si pentru mine!

 =  Am uitat!
Pasa
[28.Mar.23 18:08]
Și Bogdan Geană poate să mă tutuiască, dacă va dori și va avea plăcerea să intre la vreun text scris de mine ori să mă contrazică la vreunul dintre comentariile mele. Dar am spus colegi, incluzându-l și pe el. Dacă, desigur, mă consideră coleg de suferință sau de bucurie într-ale scrisului.

 =  Eu spun că,
Ottilia Ardeleanu
[28.Mar.23 18:13]
înainte de toate suntem, sau ar trebui să fim, oameni! Titlurile, de oricare fel, nu ridică ștacheta nimănui atâta vreme cât acela este plin de frustrări, neîmpliniri, invidii și alte tare. Simt că respectul vine din omenie, nu din școlile, nu din titlurile, nu din avuțiile...
Faptul că ne tutuim nu este o lipsă de respect, ci doar o apropiere prietenească.
Sunt persoane care țin la titulatura de doctor în... sau altceva, să fim serioși, ca oameni, nu ținem cont de asta, ci doar de spirit.
Spuneți-mi Ottilia, în fond, și lui Dumnezeu tot așa mă înfățișez și El mă răsfață mereu cu o Poezie!

 =  George
BogdanGeana
[28.Mar.23 18:48]
te citesc si cu siguranta ne vom ai comenta. Sunt onorat sa ne tutuim. Si daca ne contram cu umor, eu cred ca mereu lasam loc de inspiratie.

 =  Tutuială
Nicolae Diaconescu
[29.Mar.23 22:17]
Când am făcut armata, în prima zi, șefii au adus frizerul și toți au fost tunși la zero. Din acel moment toată lumea s-a tutuit, fiindcă eram egali, aceiași uniformă, modul cum arătam. Pe site toți suntem egali ca preocupare principală așa că tutuiala este absolut normală. După armată, o parte din foștii soldați ne-am întâlnit după un an. Poate veți fi surprinși, nu mai era tutuială, nu mai eram egali. În concluzie, pe site ne tutuim fiindcă suntem egali ca preocupare, chiar dacă unul e genial iar altul scrie agramat.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !