Comentariile membrilor:

+ interesant
Cristina-Monica Moldoveanu
[01.May.22 17:37]
Apreciez aceste eforturi și realizări în etimologie, întodeauna m-a atras destinul cuvintelor și întrepătrunderea diferitelor influențe lingvistice de-a lungul istoriei sau în prezent. De aceea las o steluță și voi mai citi poate. Vreau doar să menționez că și eu am prins spălarea cu leșie a vaselor pentru gătit, ceea ce era habitual odinioară, mai cu seamă în mediul rural, din lipsă de detergenți. Leșia e un cuvânt folosit și pentru soda caustică, utilizată de asemenea mai demult în locul detergentului. Se pare că cuvântul latinesc lixivus/lixiva este sursa cuvântului leșie și din el descind variantele din limbile romanice - cum ar fi franceza, în care lessive înseamnă atât spălare a vaselor, cât și detergent. E posibil ca grecescul αλυσίβα să fie și el împrumutat din limba italiană, conform dicționarului Wordsense.

 =  Mulțumesc mult, chiar m-am bucurat!
Daniela Luminita Teleoaca
[01.May.22 19:31]
... lucrez, de fapt, la o carte (am ajuns chiar azi la pagina 100!), care nu este inclusă în temele de plan, dar care nu implică mai puțină seriozitate! Dar e genul ăla de carte care te motivează pentru că efectiv o scrii din proprie inițiativă, cu toți vulcanii luminoși din tine!! Am numit-o Cuvinte și sensuri religioase în română și alte limbi romanice (cred că ăsta va și rămâne titlul).

Apreciez și eu comentariul dvs. (inclusiv steluța) și, da, știu că aveți preocupări legate de, soldate cu texte f. interesante! ... Altfel, așa cu leșia... Mai cred că este o „igienă aparte”, din considerente religioase, acele premise care asigură derularea în condiții optime a unui proces.

Comentariul dvs conferă un... șarm aparte (sic!) miniarticolului postat de mine: parcă ar face corp comun de mai multă vreme!! (mulțumesc inclusiv pentru „completările” etimologice!), așa că vă aștept bucuroasă și dățile viitoare!

Cu prietenie,
D.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !