Comentariile membrilor:

 =  O antologie enciclopedică!
Ion Cuzuioc
[15.Dec.16 18:18]
Al nouălea an la rând distinsul haijin Corneliu Traian Atanasiu depune o muncă sisifică pentru a selecta cele mai reușite poeme Haiku și Senryu ale autorilor români de pretutindeni ca să le editeze într-o culegere aparte. Și-n acest sfârșit de an,Domnia sa va bucura cititorul cu noi poeme nipone selectate cu migală și antologate în volumul „Pană de cocor”. De menționat faptul, că în antologie sunt prezente și poemele premiate la Concursurile săptămânale de Haiku, însoțite și de unele comentarii în postfața antologatorului!Pentru cei ce doresc să-și încerce norocul în ticluirea poemelor nipone, Corneliu Traian Atanasiu mai dă și unele explicații colegiale chiar în preambulul cărții și Regulamentul Concursului.Este o carte de bun augur nu numai pentru cititorii de Haiku ci și pentru cei ce doresc să privească farmecul naturii și a lumii în genere cu alți ochi, cu o altă mentalitate! Felicitări antologatorului și autorilor prezenți cu cele mai reușite poeme nipone ale anului!

+ Volum colectiv, nu antologie
Dan Norea
[15.Dec.16 19:52]
Vin să corectez un pic cele spuse de Ion Cuzuioc. Este un volum colectiv, nu o antologie. Argumentele sunt următoarele:
- poemele din prima parte sunt cele votate în cadrul concursului săptămânal RH și sunt puse la dispoziție de un grup de socotitori;
- textele din partea a doua sunt rodul autoselecției fiecătui autor, câte 24 poeme de fiecare;
- formatul volumului a fost stabilit în anul I, în colectiv;
- titlurile succesive au fost votate în colectiv;
- coperțile succesive au fost alese în colectiv.
- fotografiile și desenele interioare sunt opera unor membri RH (RomanianHaiku).

Meritul lui Cornel Atanasiu este enorm, dar constă în altceva, nu în selecția poemelor. Enumăr, în ordinea crescătoare a importanței:
- munca de uzură de coordonare, tehnoredactare, corectare, legătura cu editura și distribuția volumelor;
- o postfață excepțională, un adevărat eseu, în care sunt comentate și puse în valoare cele mai bune poeme dintr-un an;
- cel mai important, faptul că, după zece ani, menține flacăra la fel de vie ca la început.
Datorită lui Cornel Atanasiu, grupul de site-uri Romanian Kukai (care include Romanian Haiku) este astăzi cea mai importantă școală de haiku din România.
Felicitări!


 =  Principalul e rodul muncii haijinilor!
Ion Cuzuioc
[15.Dec.16 20:27]
Dane, îți dau dreptate, dar...dacă o catalogam ca o Antologie era mare greșeală?(ANTOLOGÍE, antologii, s. f. Culegere de lucrări reprezentative, alese dintr-unul sau din mai mulți autori; florilegiu, crestomație. – Din fr. anthologie.
sursa: DEX '09 (2009)

 =  Re: Principalul e rodul muncii haijinilor!
Dan Norea
[15.Dec.16 22:12]
După părerea mea, diferența constă în cuvântul "alese". Alese, adică selectate de un antologator unic. Nu neapărat o singură persoană, poate fi și un grup omogen, cu aceleași criterii, unice. Atâta vreme cât fiecare autor își face propria selecție, nu se mai cheamă antologie, ci volum colectiv.
În seria cocorilor, poate că prima parte constituie o antologie, poemele fiind alese prin vot. Dar partea a doua nu, acolo participă orice membru RH care a participat măcar o etapă la concurs. Și participă cu poemele pe care singur le-a selectat, după propriile criterii. Grupul fiind eterogen, per total selecția nu mai are un criteriu unitar.

Cum, în general, primul criteriu al unui antologator este valoarea, termenul "antologic" exprimă exact acest lucru - superlativul. E adevărat, media valorică a "Cocorilor" a crescut an de an, dar asta nu le conferă atributul de antologie. Mă rog, asta e părerea mea.
 =  o pasiune tacticoasă
Corneliu Traian Atanasiu
[15.Dec.16 22:25]
Antologia implică o selecție valorică sau tematică. Volumele RH sînt doar volume colectiv-colegiale. Participarea este opțională și nu implică nici refuzul vreunui doritor indiferent de valoarea lui de moment și nici obligația cuiva de a fi alături de ceilalți dacă nu dorește, chiar dacă este foarte bun. Într-un fel, important este faptul că prin participarea lor ei susțin finanțarea volumului.

Eu le mulțumesc tuturor pentru faptul că de la 19 participanți în 2008 am ajuns la 35 în 2016. Sper ca haiku-ul să rămînă o pasiune tacticoasă.


 =  idee...
Ion Cuzuioc
[16.Dec.16 14:25]
Dan, Corneliu, iată și ideea:o Antologie jubiliară ale autorilor români de pretutindeni din toate timpurile cu cele mai reușite poeme Haiku, gen antologiilor de epigrame, ce poate fi editată în anul care bate în prag. Ultima antologie de epigrame „Epigramiada românească”, selectată de către regretatul Efim Tarlapnan a fost lansată chiar în cadrul Festivalului național de epigramă și fabulă „Donici-cuib de-nțelepciune” la Chișinău,10.12.2016!Ce ziceți? Încercarea supărare n-are!
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !