Comentariile membrilor:

 =  impostura poetica
Leonard Ancuta
[23.Mar.15 18:59]
asta e exact genul ala de text plin de pașunisme poetice care, in foarte multe din cazuri e recomandat. imi aduc aminte ca acum 16 ani, scriam si eu asemanator, dar parca nici chiar asa, si m-am dus la ioan es pop cu niste texte d-astea si mi-a spus ca ceva talent as avea, dar ca trebuie să-mi aduc poezia in prezent, pentru ca e învechita, pentru ca sufera de anacronism si pentru ca in speta, în ziua de azi nu se mai scrie asa. in orice caz, textul sufera si tehnic, e destul de vascos, de incarcat, prea multe metafore pe vers, care-l fac gretos de dulceag, si prea multi cai, icari, herghelii, etc.

In mod normal nu as mai lasa comentarii sub astfel de texte, dar ma gandesc ca poate mai sunt tineri autori care ar trebui sa se fereasca de astfel de imposturi poetice.

 =  Mă tot întreb
Nicolae Diaconescu
[23.Mar.15 21:16]
Este a patra oară când încerc să postez comentariul! Am renunțat! Totuși, pe scurt, textul e așa de alambicat și lipsit de har că niciodată n-ar ajunge la inima mea. "Soarele un amorez înfocat a ațipit abia în zori"...Îngrozitor!

 =  dacă
Ottilia Ardeleanu
[24.Mar.15 20:37]
voiai să te cerți, Leonard, și nu aveai cu cine, mă tem că nu ai găsit persoana nimerită.
cu toate acestea, fac un efort ca să-ți răspund, deși timpul meu este mult mai prețios și am lucruri mult mai importante de făcut.
mă tot întreb unde o să ajungă societatea în general dacă fiecare ne credem buricul pământului și ne permitem să ne adresăm oricui oricum și oricând.
repet, chiar nu am timp de pierdut pentru certuri inutile, în public, din motivele personale ale celorlalți. mă fac că nu văd și nu aud penibilele acuzații. înfiorător!
cred că fiecare avem dreptul să ne exprimăm o opinie, dar sub nicio formă să o impunem celorlalți, cum observ în cazul tău.


Domnule Diaconescu, negativismul nu-mi place de niciun fel! În realitate sunt o persoană normală și nu sunt perfectă, motiv pentru care mă bucur. Altfel, sigur m-aș plictisi în lumea asta.

accept orice dialog de bun-simț! numai bine!

 =  Dialog
Nicolae Diaconescu
[25.Mar.15 06:13]
Dacă îmi exprim o părere critică nu înseamnă că am și dreptate, poate eu sunt de vină că nu rezonez la această poezie. Motivele pot fi numeroase, lipsa mea de educație în domeniu, un alt mod de percepție a valorii, sau lipsă de sensibilitate la metaforele ce îmi par căutate, nefirești, chiar nesincere. Cel care scrie dintr-o necesitate interioară nu se împiedică în astfel de observații, merge înainte! Toți care postează pe acest site desfășoară o activitate lăudabilă și merită mult respect pentru creația elaborată, dar asta nu mă împiedică să constat că mai mult de 95 la sută e doar maculatură! În această categorie mă includ și pe mine, am postat bâiguieli de tot felul, credeam eu, sincere! Dar, orice observație critică nu m-a împiedicat să continui, fiindcă pentru mine scrisul a reprezentat doar o supapă! Am observat că autorii reacționează în general disproporționat la observațiile critice. Uneori, din delicatețe, nu se spune că textele postate n-au valoare, dar poți să știi cum va fi percepută opera peste o sută de ani?
Mai adaug un lucru, chiar și Liviu Nanu un prozator apreciat (inclusiv de mine) pe acest site a reacționat la o observație critică trecându-mi părerea la of topic, sau probabil un editor a făcut asta. Faptul m-a incitat și părerea am transformat-o într-un text Apă, apă! Etc.!

P.S.

Sper că m-am exprimat decent și n-am supărat pe nimeni. Asta apropos de negativism!

 =  de acord,
Ottilia Ardeleanu
[25.Mar.15 18:52]
peste o sută de ani și mai mult tot fiorul liric va atinge, probabil și pe roboți. avem voie să visăm ce e mai bun pentru noi, încă nu e pe bani visarea...
și de asemenea de acord cu faptul că NU ceea ce spune oricine este neapărat corelat realității (literare). eu spun doar că la ora actuală sunt mulți inteligenți pe metrul pătrat și e greu să triezi. diversificarea (nu diversiunea) are scopul ei precis. singurul impediment este că sunt din ce în ce mai puțini oameni-în-adevăratul-sens-al-cuvântului. atâția se irită din te miri ce motive, încât ți-e lehamite să mai comunici. cei care se cred buricul pământului nu vor ajunge nicăieri! acesta nu este un criteriu de evaluare. suntem în continuă schimbare, deh, teoria relativității.

domnule Diaconescu, vă aștept cu opiniile ori de câte ori considerați că e necesar să faceți o observație pertinentă.


 =  când
Ioan Postolache-Doljești
[25.Mar.15 20:04]
metafora e pusă la colț în genunchi pe
coji de nucă și un culegător de texte
de pe pereții closetelor publice e premiat
pentru poezie nu înțeleg de ce vă supără
aceste blânde adieri de opinii... zău așa...

cu stimă,Ioan.

 =  doar că
Ottilia Ardeleanu
[25.Mar.15 20:31]
nu (prea) se observă că între a scrie și a lovi pe taste este o mare diferență!
și, de aici, se poate face o întreagă filozofie. revin să spun că a fi om valorează mai mult decât orice literatură. și se și vede, în general. autorii sensibili ies în relief fără a face mare efort. eu am deja poeții mei preferați (a se înțelege ei, ele!) Iar ei se știu, pentru că nu am evitat să-mi arăt considerația față de felul lor evident de a înfrumuseța cuvântul, de a ridica valoarea cuvântului.
Ioan, eu știu că textul de sus este o metaforă!
mulțumesc frumos!

 =  nu ma cert cu nimeni
Leonard Ancuta
[25.Mar.15 22:43]
parerea mea sincera de scriitor este ca dvs, dna Ardeleanu habar nu aveti sa scrieti poezie si nu puteti discerne intre valoarea unui text sau a altuia. este parerea mea sincera si mi-o exprim in virtutea libertatii de exprimare in acest spatiu public unde ati consimtit sa va expuneti. de obicei evit sa imi exprim parerea tocmai pentru ca da, 95% din site e maculatura si 95% dintre autori nu fac decat sa se pupe intre ei, sa se laude intre ei, fara a mai tine cont de ce inseamna valoarea LITERARA a unui text. daca pt dvs aceste elucubratii pseudolirice au valoare, eu zic ca e bine ca scrieti, cel putin ca terapie. dar nu pretindeti ca ar avea vreo insemnatate pentru LITERATURA, pt ca asta e doar bataie de joc. Daca ati fi sincera cu dumneavoastra ati sti ca de fapt spun adevarul. si da, macar aici pe site, indiferent de ce cred 100 de postaci prieteni cu dvs sau nu, dar din aceasi categorie literara, deci da, eu sunt buricul pamantului, sunt unul dintre putinii autori de valoare ai site-ului. si in acelasi timp nu ma feresc sa imi spun parerea franc, direct, fara ocolisuri si aolo unde imi place si acolo unde nu. am mai citit texte ale dvs, ba chiar am citit acum vreo 2 ani, unul bun, o reusita intamplatoare, as zice. din pacate atat de rar gresiti, incat parerea mea deja s-a intarit. eu zic sa acceptati parerea mea ca venind de la cineva care va spune adevarul in fata si nu va minte, pt ca altfel nu faceti decat sa va mintiti singura.

 =  ...
valentin ionut
[25.Mar.15 21:15]
cred ca este in discutie omul de litere, un autor care scrie ceva literar. daca e literar inchipuit, nu ma intereseaza omul pentru ca premiza era ca ne intalnim tocmai din aceasta calitate care il sustine ca ar fi de litere. ca ar face ceva anume si nu ne/se insala.
fiind, poata sa faca ce vrea, adica sa scrie ce si cum doreste (de parca am putea sa provocam cu adevarat ceva liber in noi!). o astfel de sensibilitate ca cea din poezia de sus, este nu numai trecuta, dar probabil neviguroasa nici transportata cumva la timpul ei trecut.
decat paltitudinea de cosmar a primaverii pe varfuri, cum scria cineva care a sters textul si l a repostat ca sa dispara subsolul, si cea a florilor de mar, prefer o marsavie a cuvintelor.
dar nici aici nu suntem ajunsi, ca poate sa devina patina, cadere in repetare, gratuitate, scepticism personalizat samd. ce nu se schimba, nu este bun. clar.
astfel de texte nu promit pentru ca niciodata, dar niciodata nu vad ca garanteaza ca sunt o cale catre nou, care nu este luciu si staif. este fiinta gasita. cautata. da ti mi si eu ma voi bucura.
...altfel, nu.

 =  eu nu țin cont de ce se postează și repostează, ca tine,
Ottilia Ardeleanu
[25.Mar.15 22:14]
dacă, tu, valentine, știi ce e nou și ce e vechi în poezie, bravo ție, ești un istoric literar în toată regula. mie îmi vine bine ce mi se potrivește și ce mă face specială, nu ce este la modă, la moda tuturor - dar pică așa cum o fi.
bineînțeles că vorbeam de literatură și nu de femeia de serviciu care iubește și ea nu știu ce poet în taină. nu vorbeam aiurea de lumea inteligentă. eu nu știu de ce crezi că chiar e important pentru mine ce îți place ție. ești undeva intr-o aură literară? pe scăfârlia cui luminezi? de parcă nu odinioară te comentam de acolo din anonimat!!! te-ai scos sau ce?!
probabil că poezia e trecută în mintea ta, eu sunt mai nouă decât prezentul. și nu țin să te bucur pe tine. nu am o țintă propusă. apropierea se face neintenționat!

nimic constructiv până acum, doar orgolii masculine. nu am pentru ce mulțumi!
tupeu. nimic mai mult!


 =  ottilia ardeleanu -o voce
Nache Mamier Angela
[25.Mar.15 23:05]
un text purtator unei atmosfere lirice feminina,introvertita,deloc demonstrativa,un unghi aproape terapeutic,un catharsis,poeta s-a lasat purtata de cuvinte eliberatoare de emotii si de tensiuni
textul este cam încarcat ,se poate relucra dar sunt si parti consistente ,un suflet care îsi deschide inima ,are acest curaj :"întunericul o trage târâș ca pe albatrosul ucis
atunci se liniștesc și ei în aburii suflărilor lor o centură de ceață deasă
noaptea vine ca o poezie parfumată de un dor căruia i se alătură câteva
gânduri rotunde din care îmi vine să mușc"
poeta avanseaza în ritmul si stilul ei,unii nu tin neaparat sa riste în permanenta,sa fie "performeri "în exces
otilia ,în acest poem îsi permite luxul de a dezvalui o fateta intima facând apel la corespondente,unele cuminti,altele mai rezistente la "clisee" ...sunt sigura ca stie foarte bine ce are de facut ,ca dintotdeauna ..poezia o construieste

 =  Leonarde,
Ottilia Ardeleanu
[25.Mar.15 23:14]
mă faci să râd. tot buric te crezi. dar știu cum sunt oltenii, ai mare noroc!
aiurea. habar nu ai ce spui. lasă orgoliul și apoi... care 100 de prieteni?
sunt 20. dar PRIETENI!
ai fost și tu cândva, ai uitat? ce bucuros erai când îți comentam. uite că nu-mi mai place cum scrii. sunt alții peste nivelul tău. te pierzi. te pierzi. îmi pare rău pentru tine. aceleași obsesii scrise în aceeași manieră. nimic deosebit.
tu ești cel care habar nu ai pe ce lume trăiești. dacă ai susținere din partea saitului și din partea vreunei edituri nu înseamnă că ești geniu. sunt pe aici poeți care chiar au talent dar nu sunt evaluați la adevărata valoare. eu, cel puțin, nu m-am lăudat niciodată, de aceea nu văd de ce atâta înverșunare. înseamnă că valorez mai mult!
leonarde, concentrează-te pe poezie, o spun foarte altruist. într-o bună zi, când vei da jos masca, vei vedea că de fapt nu eu am ceva cu tine, tu ești cel care instigă. rușinos pentru cineva care se crede poet!

 =  ...
radu stefanescu
[25.Mar.15 23:17]
in opinia mea, acolo unde incearca sa evadeze din cliseic (amorez infocat, inima tarc, iarba frageda, poezie parfumata - doamne! etc), textul cade fie intre falcile grotescului (lumina se răstoarnă (...) iar întunericul o trage târâș ca pe albatrosul ucis (!), le citesc din palme ca și când i-aș hrăni, gânduri rotunde din care îmi vine să mușc, etc), sau in inconsistente logice si/sau textuale evidente (mugurii primaverii, se depărtează de ființa mea fără teamă, suflari/lor/lor, etc).

 =  radule,
Ottilia Ardeleanu
[25.Mar.15 23:25]
merci, tu ești cumva agreabil, că cel puțin faci o oarecare analiză. dar se vede clar cum ții de o gașcă. și asta mă face să-mi schim b părerea.
eu nu întâmplător am postat textul ăsta.
am știut că o să creeze polemici!

 =  Angela, o doamnă,
Ottilia Ardeleanu
[25.Mar.15 23:30]
eu sunt cea care sunt, mulțumesc pentru susținere. nu vreau să fie în viața asta femei contra bărbați fiindcă viața ar fi inutilă. și nici poeți contra poete. dar dacă Leonard a considerat că trebuie să asmută lumea, uite...
sunt din ce în ce mai convinsă că a transmite înseamnă a asmute!!!
așa se traduce toată tevatura asta.

măi, și nimeni n-a fost alături de albatrosul ucis! of... ce simțire... de niciun fel!

 =  err
Ottilia Ardeleanu
[26.Mar.15 00:01]
a asmuți

 =  ...
radu stefanescu
[26.Mar.15 06:39]
"sunt din ce în ce mai convinsă că a transmite înseamnă a asmute!!!" (n.a. asmuti)

ok, faptul ca Leo m-a determinat sa comentez e real (recunosc, eram sceptic in ce priveste utilitatea demersului), dar asta confirma inca o data ca Leo e poet :)

eu ma oprisem doar la faza cu rasturnatul luminii (actiune care, cinstit sa fiu, ma duce de fiecare data cu gandul la prostii); ca, pe urma, intunericul o ia de par si-o taraie prin curte, mi s-a parut mai degraba consecinta unui gest ero(t)ic...

 =  Zi Leo, ca erai furios ...
Vasile Mihalache
[28.Mar.15 14:22]
Poetii au sensibilitati pe care le expun din impuls- sunt unii care au carti si chiar si acolo isi repudiaza controlul impus de o anumita realitate literara si expun lucruri, poeme, mototolite de dragul purtarii. Si atunci cei care au prins viteza derapeaza alaturi ca de la o pata de motorina? Altii au rabdare si se opresc, citesc lucrarea, mai citesc si alte lucrari ale autorului si vad ca cea de fata este in minoritate si atunci de ce sa te agiti intristand si intristandu-ne , cu atat mai mult cu cat in timp au existat niste relatii care nu anuntau aceste iesiri. Simplu. poemul nu este la valoarea autoarei, eu zic sa nu superi omul dar sa-l atentionezi fara patima se poate. Ottilia Ardeleanu este una dintre poetesele de frunte si se inscrie chiar intre primii 20-30 de poeti de valoare de aici.Iar daca poemul acesta prilejuieste un vers precum "îmi trag mările din atlas în suflet" atunci este bun.

 =  Vasile
Leonard Ancuta
[28.Mar.15 19:46]
te inseli, am citit aproape tot ce a postat fiecare aici, inclusiv OA, si nu e o greseala, din pacate pt OA. si pe agonia nu sunt 20 de poeti, nu sunt nici macar 10.

 =  E un poem excelent
Liviu-Ioan Muresan
[28.Mar.15 15:49]
și o să încerc aici să îl prepar spre înțelesul pseudomodernist post și iarăși post.
"mugurii primăverii ca niște nări umede
umplu copacii herghelii
roaibe alergând în aer
nasc flori
până la fructul dorit e cale de dragoste
micii icari se depărtează de ființa mea fără teamă
nu observă geamul nedeschis al cerului
soarele înfocat a ațipit abia în zori
să-i potolesc cu apa unei cărți îmi spun
îmi trag mările din atlas îi chem să se adape
să se odihnească în inimă
trag poarta în urma nepotoliților
le citesc din palme ca și când i-aș hrăni
odată mutați în mine aleargă
mai repede decât timpul
nechează atunci când lumina se răstoarnă iar
întunericul o trage ca pe albatrosul ucis
atunci se liniștesc
în aburii suflărilor o centură de ceață
o poezie parfumată dor
gânduri rotunde din care îmi vine să mușc"

Am refăcut poemul pentru ca cei care comentează aiurea să vadă potențialul. Majoritatea "genialilor" beneficiază de genul acesta de corectură, din partea editurii unde publică. Abia apoi iese "capodopera", iar "genialii" se fericesc.

 =  ...
radu stefanescu
[28.Mar.15 19:34]
sau așa:

fix
la ora
când Soarele
se reface dup-o repriză de sex excedentar
cu Nyx,
murgii mei invadează flora
umplând crengile
de zgaibe

mugurașii mei,
herghelii de nări umede și albe...

și roaibe.

degeaba-i ademenesc c-o poemă,
ei
nu-s pe fază,
tropăie și fac scandal și comentează.

dar iată,
e rândul lui Nyx
pe Soare să-l răstoarne
și să-l tragă târâș prin lucernă!
subliniez: TÂRÃȘ
scenă erotică de-o violență extremă,

la care,
hei,
mugurașii mei,
scoțând aburi pe gură,
se calmează și se-ntorc în natură,
ca poama la pom și cușca la cușc

(ca la dorul spre care îmi vine-n amurguri să pușc)

 =  măcar dacă am revoluționa ceva!
Ottilia Ardeleanu
[29.Mar.15 12:01]
Radule, despre ce poet vorbești?! nici dacă pun lupa nu se vede!
pe urmă, mai bine ero(t)ic decât vulgar! că tu ai văzut cum ai văzut, ține doar de percepția ta.
de fapt, omul îi vede pe ceilalți prin prisma faptului cum se vede pe sine. așa că dacă afirmă că celălalt nu arată, nu dă, nu lucrează/ se comportă/ scrie etc. bine, este pentru că tocmai el are propriile frustrări, incertitudini, nemulțumiri... cu și despre sine. lucrurile acestea țin, cum spuneam, de educație. și pe nedrept degenerează în atacul la persoană. în definitiv, nimeni nu este perfect. toți încercăm să tindem spre într-acolo. cât de bine reușim ține de talent, de muncă, de împrejurări, de ceea ce suntem în viața reală etc. un om normal ca mine nu poate emite numai lucruri extraordinare.
cu versiunea propusă de tine nu pot spune decât că e o scălămbălăială de inspirație străină, tu scrii mai bine de atât.

domnule Mihalache, de-a dreptul onorată de aprecierile făcute! lucrul acesta îmi confirmă că nu scriu degeaba și că există oameni cu multă simțire în care aceste manifestări de poezie-în-felul-meu au rezonanță. vreau să spun că aveți dreptate. situația dată a fost generată chiar de Leo cu mult mai demult și este doar treaba lui că persistă în eroare. vă mulțumesc foarte mult.

Leo, de ce din păcate pentru mine, ți se pare că oftez după un loc în frunte, ca tine?! Revino-ți! Uite, să pacem un pact: eu reiau lectura poeziei tale și comentez numai ce-mi place; tu îmi dai lecții despre cum să scriu ca să devin și eu un buric al pământului. Și doar dacă o să te depășesc, lucru pe care îl vor confirma susținătorii tăi, abia atunci și numai așa vei fi proclamat un prof extraordinar poet care și-a ridicat discipolul la rang de premiu nobel.

Liviu, această poezie este inspirată din lectura unei cărți. Iar în prima ei fază a fost și este încă un text în proză. Probabil voi deconspira la momentul potrivit. Nu cred că e o problemă de interpretare, de citire, fiindcă acceptă mai multe modalități. Mulțumesc pentru varianta propusă și pentru aprecieri.

 =  .
Lavinia Micula
[29.Mar.15 23:00]
Nimeni nu ne învață să scriem. Nici la tinerețe, nici mai tîrziu.
Scrisul are mirosul, respirația, amprenta, este carne din carnea noastră, deodată cu noi, același cu noi. Ca un copil, ca un părinte al nostru, ca o ființă-aproape și foarte, foarte dragă.
Nimeni nu vine din afară să ne spună cum.

 =  mă bucur
Ottilia Ardeleanu
[29.Mar.15 23:09]
că tu ai înțeles asta. mulțumesc, Lavinia.

 =  pactul
Lavinia Micula
[29.Mar.15 23:39]
desigur că am înțeles; nu aici și nu acum. Mi se părea că, undeva mai sus, soliciți sprijin în sensul acesta.
Seară liniștită!

 =  desigur,
Ottilia Ardeleanu
[30.Mar.15 22:44]
Lavinia, desigur...
se părea că.
mulțumesc pentru revenire.
la fel, multă liniște!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !