Comentariile membrilor:

 =  Să se ridice amândoi!
Laurentiu Ghita
[12.Apr.13 14:24]
Ca să-mi incendiez valiza,
Întreb și eu: exemplul tău
E cu Ion al lui Diviza
Și Bâlici, de la Chișinău?

P.S. Fără nici un proces de intenție, inspirat de splendidele versuri ale lui Radu Gyr,(batjocorite de tot felul de tembeli pe la Antena 3), m-a dus și pe mine gândul la gemenii epigramei basarabene, Ionică Diviza și Gheorghiță Bâlici, "abonați" la premii pe la toate festivalurile:

Mereu, la concursuri, când toți autorii
Citesc epigrame ce ies campioane,
Repetă mecanic, toți prezentatorii:
-Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

+ Gravitație...
Gârda Petru Ioan
[12.Apr.13 14:26]
Gheorghiță, partenerei sale,
În fân, cu jenă și cu frică,
I-a spus, ținându-se de șale:
Ioane, nu se mai ridică...

Poanta e bine pregătită și totuși surprinzătoare, plasată exact la sfârșitul sfârșitului. Construcție excelentă, densă. Aluzie și la o celebră operă literară.
Steluță.

+ Dublă poantă surpriză
Dan Norea
[12.Apr.13 15:14]
Pentru exact aceleași motive, enunțate de Nelu Gârda, vin și eu cu o steluță. Dubla poantă surpriză vine cu exact ultimul cuvânt. Spun dublă pentru că până atunci epigrama nu spunea nimic nici despre doi homo, nici despre opera literară.
Felicitări!


 =  hm...
Goea Maria Daniela
[12.Apr.13 15:24]
eu aș fi mai rezervată un pic, și sper să nu cauzez :)
practica gay este nespecifică lumii satului românesc, a vorbi despre doi homo în căpiță unui sătuc mioritic este forțat. eventual, ridică-te Mărie, ridică-te Ioane...

 =  cum a zis și Daniela
Ion Diviza
[12.Apr.13 15:45]
Mâhnit c-a fost partida fistichie
Și nedeprins cu vorbe de bonton,
A mormăit: Ridică-te, Marie!
(Așa-l chema Gheorghiță pe Ion).

Nu mă supăr, dar luați sama... :)

 =  defecțiune majoră
Laurențiu Orășanu
[12.Apr.13 17:34]
Defecțiuni la autor:
- Soția cui? (i-a prins soția pe-amândoi)
- Fără toane - umplutură (de ce să aibă toane, când vede un motiv concret de furie?)
Suficiente mtive pentru a nu cădea pe spate.
Dar ăsta e aspectul minor.
Aspectul major este defecțiunea la steluțari: Lipsă de discernământ
Argumente:
Genul ăsta de epigrame nu l-am mai văzut pe nicăieri. Nimeni nu poate face abstracție de trimiterea la o poezie a gulagului comunist. Asta însteluțăm?
N-o văd publicată niciunde. Nu face cinste nici acestui site.
Dezamăgit.
Calimero


 =  De acord cu Laurențiu
Ica Ungureanu
[12.Apr.13 18:32]
A cui soție, pe-amândoi
I-a prins, iubindu-se-n căpiță;
Nu știe Dan, nu știm nici noi...
Știu doar Ion și cu Gheorghiță.


Dane, dacă eroii tăi ar fi stat într-o căpiță, nu i-ar fi observat nimeni.Dar fiind acolo sus, pe-(o) căpiță, stelele i-au luminat și așa(i)-am observat.

 =  Să facem pariuri
Gârda Petru Ioan
[12.Apr.13 18:49]
Părerea mea este că e soția lui Ghiorghiță, că el era deasupra, activ, deci:) Dar nu sunt sigur, pentru că, odată ce și-a recuperat bărbatul, îl putea lăsa pe Ion în plata Domnului. Ar putea schimba în "I-a prins Măria" și atunci am fi siguri că Ion e bărba-su :). Oricum, Dan-T nu ne va putea scoate din dilemă. Votăm?
Oricât v-ar roade invidia, epigrama e foarte hazlie, iar a aduce politica aici mi se pare o exagerare.
Nu-mi pare rău că am dat steluța! Ha!

 =  complet pe lângă
Laurențiu Orășanu
[12.Apr.13 19:02]
Nelu Gârda,
Nu e prima steluță discutabilă pe care o dai (vezi Laurone, la steluța ta la același Prundoiu Dan).

Dacă te apuci să dai soluții cum s-o dreagă, cum rămâne cu steluța? Că scrii la mișto nu exclude (nici la tine) necesitatea ca epigrama să fie corectată.

Cât despre chestia cu politica - nu e chestie de politică. Nu faci mișto de cei care au suferit pentru convingerile lor. Aș putea să-ți dau exemple de zone în care nu ne întindem cu miștoul (nici în epigramă). Dar mi-e că tot la încăpățânarea cu care răspunzi rămâi.

N-am înțeles, ce să votăm? Că e bună epigrama? Păi, dacă menții steluța, în condițiile când ai și trei contestări, la ce bun să băgăm boabele în urnă?

 =  .
Goea Maria Daniela
[12.Apr.13 19:42]
nu aș fi revenit dacă nu s-ar fi menționat, în mod nedrept, cuvântul "invidie". nu sunt o fire invidioasă, slavă Domnului câte cuvinte bune am spus despre multe catrene și despre autorii respectivi.
acest catren mie nu mi-a plăcut. unul dintre motive l-am expus mai sus, mai sunt și altele: alunecă spre vulgar, induce o notă ireverențiozitate gratuită față de poemul la care face trimitere, glumele cu gay nu sunt preferatele mele (motiv subiectiv). una peste alta, nu am rezonat.
DanT este suficient de ingenios pentru a găsi subiecte mai inspirate, zic eu.

 =  Niciun mișto
Gârda Petru Ioan
[12.Apr.13 19:53]
Nu cred că Dan-T face mișto de cineva și nici eu nu am luat-o așa. Pur și simplu epigrama e hazlie, mustește de umor. Eu nu-mi amintesc să fi contestat steluțe de-ale voastre. E un drept câștigat, iar cel care o acordă are dreptul să fie subiectiv. Chiar dacă și eu scriu în general catrene satirice, apreciez catrenele cu mult umor. Să nu ne încrâncenăm și să recunoaștem că Dan-T e bun. Iar aprecierea că la țară nu sunt homosexuali etc. presupun că e făcută în glumă.

 =  Cheri
Gârda Petru Ioan
[12.Apr.13 19:57]
Am glumit. Nu vă încrâncenați, pentru Dumnezeu! Dacă și umoriștii te pot persecuta politic, unde putem ajunge?

 =  Cu mulțumiri...
Prundoiu Dan
[12.Apr.13 20:18]
Ca să-mi incendiez valiza,
Întreb și eu: exemplul tău
E cu Ion al lui Diviza
Și Bâlici, de la Chișinău?
LGH

Să fiu sincer, domnul Ghiță,
Nu sunt ei, sub niciun fel,
La oraș găsești hotel,
Ce să caute-n căpiță?
Dan-T

Maestre GIP,

Ești de milioane,
Mulțumesc Ioane
De bunăvoință!
Ghiță

Ca la motel

Să vedeți ce dandanaie
C-a venit acum, fuguța,
La căpița cea de paie
Și Dan Norea cu... Steluța!
Dan-T

GMD, probabil Gheorghiță, care locuia la oraș, venind cu soția la "țară" implementa noi distracții... :) probabil dvs. sunteți ruptă de viața la țară și nu bănuiți măcar câte obiceiuri "orășenești" au pângărit puritatea satului.

d-le Diviza, mulțumesc!

dl. Orășanu întreabă: soția cui?

Deși ești tare curios,
Să îți răspund e de prisos
Dar un indiciu îți voi da:
Stai liniștit, n-a fost a ta!

- știți, d-le Orășanu, nu înțeleg, cu ce s-ar schimba discursul dacă i-ar fi prins soția celuilalt, cu toate că se înțelege clar, cum bine a arătat și dl. Gârda, că, urmând logica discursului, este vorba de Gheorghiță deoarece Ioan este surpriza, simplu, nu?
- apoi, dvs. chiar nu aveți puterea să vă imaginați un asemenea caz când, stăpânit de penibilul situației, practic ai o reacție apatică? mie cel mai mult îmi place la acest text să recit rar, cu vocea plină de sarcasm celebrul citat;
- nu înțeleg de ce ar deranja parodierea acelui text (atenție! nu a autorului, cel care a suferit pentru convingerile sale...)
- nu ați mai văzut publicat nicăieri, la marii autori ai genului bănuiesc, acest tip de epigramă? păi, d-le, e foarte simplu, pe vremea lor multe din viciile actuale nu existau, sau erau la scară foarte redusă și nu se știau, dar astăzi ele există și nu putem să le ignorăm, păi cum ar fi să se mai scrie și azi despre C.A.P.-uri, despre statul la cozi, etc...
- și nu văd care sunt cele 3 contestații, dvs. chiar nu "mirosiți" miștoul?

Nu pot să închei decât cu: Sfichi a fost înlăturat de pe site, trăiască "Sfichi" (recte "căutătorul de noduri în papură")

d-na I_k, mulțumesc și vă ofer aceeași replică de mai sus, oferită d-lui Orășanu :)

Respectele mele, domnilor!

 =  ..
Goea Maria Daniela
[12.Apr.13 20:38]
Dane, un sfat prietenesc: nu juca pe cartea sarcasmului, că nu ține. suntem niște colegi de sait care ne-am exprimat opinii pe marginea unui catren de-al tău, catren cu evident potențial polemic, dată fiind trimiterea la poemul respectiv. tu vii și ne miștocărești, deși tonul nostru a fost urban.
suficiența cu care ni te adresezi mă determină să-ți acord, cu părere de rău, calificativul de "insuficient" la capitolul bune maniere. păcat...

 =  fentele lui Prundoiu nu justifică steluțele
Laurențiu Orășanu
[12.Apr.13 20:39]
Că Prundoiu își apără producția, nu e de criticat. De criticat este faptul că nu rezolvă criticile (determinarea cu soția nu trebuie să rezulte în explicații, ci în corpul epigramei: soția lui? a cui? sunt doi, nu?). Apărarea - mie îmi place - mi-a stârnit, în sfârșit zâmbetul. Asta chiar e de râs. Păi, mie, cititorul, nu-mi place. Trec peste eticheta penibil. Ține de modul de manifestare al unui autor care, criticat, sare la beregușul criticului. Nimic nou la Prundoiu.
Fenta cu n-am mai văzut astfel de epigrame: mai spun, pentru dl Prundoiu, a reușit ce n-am mai văzut nicăieri: să ia la mișto o poezie scrisă în detenție grea, o poezie în care autorului îi păsa de soarta țărănimii hingherită cu colectivizarea. Nu de obiceiurile pe care dumnealui le justifică era vorba.

Altă gogoriță: mă pune pe post de Sfichi. Mai citește, Prundoiu, mai citește.

Contestațiile sunt acolo, chiar dacă dumneata numeri numai steluțele.
Steluțe NEJUSTIFICATE.

Nelu Gârda,
Cu invidia, n-am de ce, te-a lămurit Daniela.
Încrâncenarea? Pare că e la tine. Nu m-aș simți bine dacă aș fi atașat de o asemenea evaluare, ca tine. Nici n-aș fenta, ocolind lacunele. Poate că aș folosi butonul minus, recunoscând că am greșit.
Dar poți s-o ții langa, dreptul matale. Iar eu am și eu dreptul să spun ce am spus: lipsă de discernământ.
Calimero

 =  N-am de gând să retractez
Dan Norea
[12.Apr.13 21:30]

1. Că orice steluță este o dovadă de subiectivism, asta scrie chiar în ghidul de acordare a steluțelor.

2. Nu cred că citarea unei expresii dintr-o poezie, căreia îi schimbi semnificația, este un gest de impietate față de autor. Am văzut epigrame cu expresii luate din Coșbuc (poezie patriotică), Eminescu, Eliade etc și nu a protestat nimeni.

3. Daniela, "glumele cu gay nu sunt preferatele mele" - cuvântul "preferință" egal subiectivism, nu? Dar ca să satirizezi un morav trebuie să scrii despre el, nu? După mine, exact asta constituie partea satirică a epigramei. Pentru că de umorul ei, dat de o poantă complet neașteptată, nu cred că se poate îndoi nimeni.

4. Expresia "fără toane" nu e de umplutură. Semnifică "fără să se enerveze", deci contribuie la construcție.

5. Caracterizarea mea drept "lipsit de discernământ" m-a pus pe gânduri și, ca să mă conving de adevărul ei, mi-am inventariat steluțele de la începutul anului până acum. Iată rezultatul:
- 4 steluțe la lansări sau prezentări de carte: Maria Tirenescu (haiku), Nic Petrescu (antologie de epigrame), Adrian Suciu&co (poezie și proză - am fost la lansare), Anni Lorei Mainka (o poetă sensibilă, pe care o apreciez);
- 2 steluțe la poezii umoristice scrise de Daniel Bratu și Nelu Gârda;
- o steluță la o proză umoristică scrisă de M. Nedelcu (pe gustul meu, e în stilul lui Jerome K. Jerome);
- în sfârșit, 4 steluțe la epigrame (sau grupaje) scrise de Viorel Vrânceanu, Nelu Gârda, Nae Bunduri și cea de față.
Supun lista aprecierii editorilor și dacă se ajunge la concluzia că sunt lipsit de discernământ, îi rog să-mi scadă nivelul.





 =  ...
Ica Ungureanu
[12.Apr.13 21:53]
Dane, în replica ta, (care ai zis că e valabilă și pentru mine), era vorba despre un curios și despre o soție care nu e a curiosului.
Îți mulțumesc pentru răspunsul bi-valabil, dar... țin să te informez că nu mi-am schimbat nici sexul, nici orientarea..

Neluțule, eu nu văd nicio încrâncenare la Calimero, ci doar o părere obiectiv exprimată, la care, mai în glumă, mai în serios am subscris și eu.
Doar că eu nu contest steluța pe care ai acordat-o, dacă ție ți se pare că e hazlie, așa să fie. Chestie de gusturi, carevasăzică...

 =  Dan Norea :)
Ica Ungureanu
[12.Apr.13 21:58]
În com-ul anterior m-am referit la Dan Prundoiu.
În com-ul de față mă refer la tine... Și zic: ai discernământ dar ești zgârcit.
Na, c-am zis-o! :)

 =  Carevasăzică...
Prundoiu Dan
[13.Apr.13 00:33]
"A cui soție, ...
Nu știe Dan, nu știm nici noi..."
I_k

Stimată doamnă, vă explic:
Voiam doar să vă contrazic,
Știu soața cine-i dar nu spun.
(Și cred că fac un lucru bun!) :)

Dan-T

P.S.Cer scuze public tuturor celor care s-au simțit ofensați, departe de mine orice intenție!


 =  PS
Dan Norea
[13.Apr.13 01:00]
1. Poate că n-am explicat suficient necesitatea expresiei "fără toane = fără hachițe, fără nervi". Fără această expresie, ar părea ciudat tonul calm din ultimele două versuri. Deci contribuie decisiv la construcție. De ce este calmă soția? Probabil își cunoștea bine soțul.

2. Mi se pare ciudat să își pună toată lumea întrebarea "soția cui?". Hai să citim ultimele două versuri fără ultimul cuvânt:

Le-a zis: Ridică-te, Gheorghiță,
Și tu, ridică-te...

Dacă ascundem ultimul cuvânt, la ce ne așteptăm cu toții? La un nume de femeie. Partenerul este -în mod cu totul surprinzător- un bărbat. Deci cine este soțul? Gheorghiță! Cine este partenerul (neașteptat)? Ion. QED.

Dacă mai adaug și faptul că îmbină în cele patru versuri satira (referitoare la moravurile gay care, iată, au ajuns și la țară) cu umorul (și încă unul de înalt nivel), lucru existent numai la epigramele foarte bune, încep să mă felicit pentru steluță. Merită nu 9,5 (cum o catalogasem inițial, înaintea analizei la care am fost obligat) ci 10!


PS Valoarea epigramei nu are nicio legătură cu părerea mea despre Dan-T, care are uneori un ton exagerat de polemic. Ultimul comentariu al Danielei este întrucâtva justificat.




 =  Să dreg busuiocul...
Prundoiu Dan
[14.Apr.13 11:24]
discursul continuă...

Le-a zis: ridică-te, Gheorghiță,
Și tu, ridică-te, Ioane,
Și-apoi mai zise, fără toane,
Mărie, jos de pe căpiță!

Dan-T


 =  S-o crezi tu!
Gârda Petru Ioan
[14.Apr.13 12:53]
Vei drege busuiocul oare?
În capu-acelora cu fița
Se naște altă întrebare:
A cui era, de fapt, căpița?

 =  d-le Gârda...
Prundoiu Dan
[14.Apr.13 15:02]
Nea Nelu, să-nțelegi chichița -
Căci întrebarea e adâncă -
Îți va răspunde chiar căpița:
,,'S-a celora ce mă mănâncă..'' :)

Dan-T

 =  Cu sau fără steluță
nicolae bunduri
[16.Apr.13 12:15]
Ideea este faină și chiar aș fi dat o steluță dacă epigrama se construia mai limpede ca să nu zic mai logic.Repet, poanta e surprinzătoare deși se bazează pe un vers pamfletist, reușește chiar să creeze o imagine dar, vorba unor confrați...cocoana era soția lui Ion, a lui Gheorghe sau era amanta lui Ion și soția lui Gheorghe sau invers. Trebuie să înțelegem că cei doi sunt niște "homo" dar era de preferat să-i fi surprins fermierul la care, bănuim că lucrau la strânsul fânului. Nu e târziu să se mai lucreze, poanta merită iar construcția e ușoară mai ales pentru Dan T care la prozodie e maestru. Aștept Dane-Succes

 =  D-le Bunduri...
Prundoiu Dan
[17.Apr.13 12:28]
nu puteam să nu țin cont de recomandarea dvs, drept urmare, pentru a fi mai clară exprimarea, am încercat o altă variantă!
P.S. Sper să nu supăr pe nimeni!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0