Comentariile membrilor:

 =  ia atitudine
marie vrânceanu
[15.Jun.11 18:42]
De azi dimineață stau pe lîngă articolul ăsta. Am vrut să fac un com. pe la 10 dar am renunțat gîndindu-mă că eu, ultima sosită în cuibarul literaturii( scuzați mai e cineva după mine?) nu se cade să mă arunc “per prima” într-un discurs așa complicat. Prin urmare am invitat și alți autori de pe Agonia să te citească. Au spus că ai dreptate. Dar încă nu a apărut nici un com? De ce? Probabil din același motiv pentru care tu, cînd eu am fost atacată vehement ,nu ai luat poziție deși cunoșteai romanul. Să o spunem: ai fost primul care l-a citit. Motivul, chiar dacă îți dau libertatea să te explici, e unul singur: să nu ne certăm cu lumea , să avem o imagine pozitivă, să pozăm în simpatici.
Referitor la Cărtăresu , mie imi place, deși romanele sale nu le consider romane ci exerciții de virtuozitate. Cărtărescu e un virtuos, dar fii.mea care e o mare cititoare( nu romane Dan Brown) a spus : unde-i luna, unde-i farul? De altfel Cărtărescu referitor la romanul Travesti a declarat că după ce l-a terminat nici măcar el nu-l înțelegea motiv pt care s-a dus cu romanul la psiholog, psihoterapeut. Că scrie bine e incontestabil, că place femeilor la fel( și asta deranjează masculii literaturii și tot în paranteză ca să-ti tai elanul, nu e genul meu)))))..dar de aici și pînă a-l propune la premiul Nobel e …o exagerare. Asa cum ai spus și tu, Cărtărescu nu va lua niciodată acest premiu. Că nevastă-sa îl susține, eeee, e normal. Și eu îmi susțin logodnicul și vreau să cred că și tu daca ai avea o nevastă scriitoare a-i susține-o.
Adu-ți aminte în schimb că Herta Muller premiată cu Nobel, pentru romane inspirate din realitatea românească în care s-a nascut, trăit și educat, s-a dat drept nemțoaică. Eu în semn de protes nu am cumpărat cărțile acestei autoare.
Încă o dată îti dau dreptate dar ..felul românesc în care te lamentezi nu-mi place. Ia atitudine, fă ceva. Stim că publicitatea e sufletul comerțului. Cărtărescu e un produs media. In Italia el a fost publicat de una și aceeasi editură, Voland, care se vrea un mediator între est și vest, a publicat de altfel și autori ca Ivan Kulekov, bulgar , postrevolutionar și el, și Dmtrej Prigov cu Eccoci Mosca( scriitor contemporan).
Si știi și tu publicitatea e sufletul comerțului. Pino Casamassima îmi spunea: poti să scrii cel mai bun roman din lume, e inutil dacă nimeni nu știe că l-ai scris. Hai, Adrian, forza, în Romania scriitorii încă își mai plătesc publicațiile și aici iar Pino Casamassima care îmi zicea: editura, chiar dacă îți dă un euro e ea cea care trebuie să plătească( asta referitor la Italia). Inclusiv tu ai publicat ultimul volum prin subscripție publică( și deși..nu m-am regăsit pe listă). Și dacă tot ești așa supărat, de ce măi dragă nu faci o agentie de publicitate? Așa îi faci reclamă Danei, lui Mizumschi, mie(dacă prețul e convenabil, știi că sunt zgîrcită) și tie…
Sunt de acord cu ce ai scris dar e o lamentare inutilă . Ah, pe varianta italiană a site-ului e o poezie a unui autor Abbate. La ragazza di Brasov..citește-o, e foarte bună, te face să înțelegi că mulți italieni nu cunosc nici măcar Eminescu, Bacovia..și tu vorbești ..de cine, pardon?
PS înainte de a da drumul online acestui text mizez pe capacitatea ta intelectuală sperînd că nu vei înțelege greșit..in italiană se spune fischio per fiasco ..și mai e o expresie mai tare , nu pot să spun că e underground…Să auzim numai de bine. Problema nu e la nivel National, problema e a fi Român..Iți număr pe degete autorii români publicați in străinatate de cele mai multe ori emigranți stabiliți în Europa sau Americi. E o discuție lungă asta. Si te-aș invita la un Chianti, dar unu, nu ai venit la prezentare, doi am un logodnic gelos si trei ceea ce am scris Sul romanzo a fost pentru că nicăieri nu am văzut numele meu ca traducătoare a versurilor. De altfel am remarcat si mici modificari în traducere , nu mi s/au parut foarte potrivite, mai vorbim și despre asta. În rest , ești mereu Adrian Suciu!Si sper să nu fiu un sfertautor!
















 =  Maria
Adrian Suciu
[16.Jun.11 20:59]
Maria, pui prea multe probleme, nu ma pot concentra simultan la atitea lucruri. :) Mai ales ca, majoritatea, nu au nicio legatura cu postul de mai sus.

 =  pe scurt.
Tudor Sascut
[16.Jun.11 22:02]
-„O literatură în care cei mai puternici debutanți ai ultimilor ani, Marius Ștefan Aldea, Dan Herciu sau George Asztalos sînt trecuți cu vederea pentru că sînt excentrici complexului editorial și mediatic specializat în crearea de mituri umflate cu pompa pe care să le vîndă pulimii e o impostură”.


-„O literatură în care scriitori de talia Danei Banu, a Ancăi Mizumschi, lui Eugen Suciu, a lui Viorel Mureșan ori a lui Ion Chichere, ca să dau doar cîteva nume din generații diferite, sînt nebăgați în seamă de establishment e o literatură de lăbari”.


Să înțeleg că pe ăștia enumerați îi cunoști tu..:))...Și pe ceilalți îi cunosc ei, și cam așa merge toată treaba, nimic surprinzător..

 =  Voi fi exclus din Uniunea Scriitorilor din Romania
Adrian Suciu
[16.Jun.11 23:08]
Dle. Sascut, n-ati remarcat una dintre sintagmele mele:"ca sa dau doar citeva nume".
Tocmai am fost anuntat ca, pentru articolul asta, voi fi exclus din Uniunea Scriitorilor din Romania. Reproduc, mai jos, atit scrisoarea de la USR cit si primul meu raspuns.
Domnule Adrian Suciu,
am luat la cunostinta cu stupefactie de atacul dvs. la adresa USR, a domnului presedinte Nicolae Manolescu si a conducerii Uniunii. Va anunt oficial, deocamdata pe acest mail, ca Filiala Sibiu, prin Comitetul sau, dezavueaza cu toata taria afirmatiile dvs. la adresa celor de mai sus, considerindu-le minciuni si jigniri cum rar se poate vedea in lumea noastra de azi. Ati fost premiat de curind de Filiala Sibiu pentru o carte de poeme. E cea mai buna dovada ca vi s-a acordat atentia cuvenita. Raspunsul dvs. la acesta atentie este de neimaginat pentru un scriitor si un om pe care, pina azi, l-am apreciat si l-am invitat in urma cu cinci ani de a face parte din Filiala Sibiu a USR. Va anunt ca, in perioada urmatoare, Comitetul Filialei Sibiu a USR va propune Consiliului USR excluderea dvs. din USR, pentru incalcarea grava a Statului organizatiei noastre. In orice caz, din acest moment, va rog sa nu va mai considerati coleg cu noi in Filiala Sibiu a USR si, eventual, sa va dati demisia de onoare din Filiala noastra.
Ramas bun, Ioan Radu Vacarescu, presedinte Filiala Sibiu a USR

Dle. Ioan Radu Văcărescu,
Nu am motive să-mi demisia din Uniunea Scriitorilor din România, nu știam că Statutul Uniunii interzice dreptul la liberă exprimare! Desigur, ca să vă ușurez sarcina, nu o să fac uz de dreptul la apărare, prevăzut de Statutul Uniunii Scriitorilor din România. Așa încît vă invit să-mi comunicați pe cale oficială Decizia de excludere a mea din Uniunea Scriitorilor din România, urmînd să o păstrez în cutiuța cu amintiri personale, laolaltă cu belciugele boilor de la bicicletă!
Cu mult respect și cu siguranța că, în ciuda tonul d-voastră oficial, Nicolae Manolescu nu e veșnic în fruntea Uniunii Scriitorilor din România,
Adrian Suciu.

+ Becalizarea USR
florin otrocol
[16.Jun.11 23:26]
La ce te asteptai Adriane? Sa ti se dea in schimbul belciugului de la Tohan un BMX sa poti calatori nestingherit pe circumvolutiunile denivelate ale domniilor lor? Nu cred ca stateai matale in USR Sibiu sau national, asa ca nu vad o problema aici. Si premiul primit de la ei te rog sa-l cedezi Muzeului Militar din Moscova ca o relicva a razboiului cu Manolesc si USR, pentru ca nu cred ca cheful nostru de pensionare nu-l va prinde pe Manolescu in fruntea USR sau pe Patapievici la ICR sau pe Liiceanu la Casa Scantei, (ioi ce ineptie, scuze) la Humanitas. Stai sa vezi mataluta acum cate genii sciitoricesti si poeti ratati si cu limba lata si catifelata se vor dezice de matale. Eu voi urmari atent fenomenul si ma voi amuza copios; si pentru ca aici nu se accepta emoticoane sau insemne tip messenger, Adriane te rog sa iti imaginezi cu cata pofta rad eu acum. As putea fi mandru ca sunt contemporan cu acest fenomen de becalizare a USR-ului.

 =  Doamne, mare Ți-e gădina!
Ioan Jorz
[10.Dec.18 14:27]
Nu poate fi ostracizat un scriitor de valoare, cum e Adrian Suciu, doar așa, la scularea unor scule bătrâne ale USR-ului! Sunt stupefiat! Nu pentru că este exclus Adrian Suciu, că s-au mai văzut astfel de abuzuri, ci pentru că este exclus de un neica-nimeni, de care, (iertată-mi fie ignoranța!), chiar că nu am auzit! Doamne, mare ți-e grădina! Vezi că ți-a scăpat Văcărescu, din ea! Strâmbă-l, Doamne!

 =  tovarășii...
Tudor Sascut
[17.Jun.11 00:18]
E caraghios rău tare dacă e pe bune scrisoarea. Cred că una era dacă își exprima el indignarea sau nemulțumirea(și aia ar fi fost caraghios, da era neoficial), și alta să îți ceară oficial demisia pentru un simplu articol.
În mod normal, doar pentru scrisoarea asta, ar trebui să-l forțezi tu să-și dea demisia.

 =  Un articol al adevărurilor despre scriitorii suspuși
Dragoș Vișan
[17.Jun.11 00:37]
Ca lumea! Așa da. Și eu mă consider antimanolescian și anticărtărescian până în măduva oaselor. Bravo!

+ adrian suciu- j'accuse
Nache Mamier Angela
[17.Jun.11 08:16]
adrian suciu a avut curajul de a se exprima liber,nu numai în numele sau,ceea ce nu e putin lucru...

oare totul este perfect în viata scriitorilor români?

textul ,desi subiectiv crevait l'abcès ,deschidea calea unei dezbateri publice,caci exista un mal de vivre în sânul mai ales al tinerei generatii

în literatura lumii exista situatii când autorii simt o nevoie irepresibila de a redacta leur J"'ACCUSE"...

nu se poate aplauda à scène ouverte éternellement ...epoca ceausista este o trista amintire...

voltaire spunea ca trebuie ascultat si respectat un interlocutor pâna la capat ,chiar daca nu suntem de acord cu spusele lui:la liberté de paroles

il n'y a pas de fumée sans feu !!!
CUI II ESTE FRICA DE ADRIAN SUCIU ?

+ Decît așa o uniune mai bine lipsă
George Asztalos
[18.Jun.11 16:15]
Atît pentru libertatea cuvîntului în România. În fapt, Filiala Sibiu, unde ”aparține” Suciu, după ce i-a premiat ”Viața fără urmări”, îl amenință cu excluderea pentru un articol. Mă pun în situația ta, deși n-aș fi acceptat să fiu membru din start într-o uniune unde criteriul de acceptare e unul pur cantitativ, îmi închipui că e jenant pe de-o parte dar și beneficiant de o reclamă pe care usereul mi-o face gratis. Și dacă tot m-am pus mă întreb ce mă fac că ăștia îmi taie pensia de magraon literar și mă azdruncă în stradă, mă fac de tătă coma. No, Adi… apăi uite care-i treaba: dă-le frate în gîții lor premiul înapoi fain-frumos să se șteargă cu el și lasă-i să se dea în petec cu excluderea. Pe urmă pune tu de o Ligă a Scriitorilor din România. Io așe aș face să crepe tătă pulimea de ciudă, cu patalamale lor cu tot. Și în Liga asta fiecare membru va fi pus șef cîte o lună, timp în care va suporta linsuri și înjurături din toate părțile drept pedeapsă că nu mai e membru obi. Astfel încît fiecare scriirtoraș viteaz își va dori orice numai să fie șef nu.
Oricum, stai liniștit că nu calitatea de membru are principalul cuvînt în valoarea unui autor ci scripta manent-ul care i-a rămas în urmă. Doar asta merită totul. Restu-s convenții și feisbuc politic românesc. Dă-i în bubă Adi și să aiurim de bine!

 =  auguri!
Adrian Firica
[18.Jun.11 20:31]
Despre Grigore Ureche, George (Călinescu!) zicea: “Vorbirea cronicarului e dulce și cruntă, cuminte și plină de ascunzișuri ironice...”.
Eh, parcă mai vii… de-acasă!
Dar a mai fost mutilat un cronicar, drept pedeapsă pentru că… Așa că nu-ți face griji!

Acum, ce se va-ntâmpla: îți arde filiala USR Sibiu cărțile în piața publică? Și dacă da, în care din ele: în Piața Mare, ori în aia Mică?
Ai grijă să nu-ți taie accesul la net și să nu-ți ceară permis de intrare la “serile argotice!

… discutam cu o bună prietenă pe tema articolului tău și am ajuns, de comun accord, la concluzia că merită să dăm atenție teoreticienilor literaturii, apoi istoricilor literari și, cu mare grijă, câtorva critici literari.

 =  Respect!
Felicitari domnule Suciu pentru acest articol! Poate ca nu sunt cel mai in masura sa vorbesc despre USR si nici n-am s-o fac(prea mare nepasarea), dar curajul dvs. merita apreciat si este un exemplu pentru oricare dintre noi, cei care am citit acest articol. Sper sa il publicati intr-un ziar, merita mai mult decat o aparitie pe internet.
Din pacate nu cred ca va duce la vreun/vreo rezultat/schimbare. Mi-as dori sa ma insel, insa numai ideea ca traim in Romania ma face sa fiu pesimist.
Cat despre excluderea din USR Sibiu, doar nu va asteptati sa primiti un premiu? Reactia lor e fireasca si probabil ca vor mai continua cu cateva atacuri la persoana dvs.
In legatura cu Mircea Cartarescu poate ca aveti dreptate, poate ca nu, ramane doar sa vedem daca intr-o zi va reusi. Eu unul consider ca are suficient potential si prea putina sustinere(fara o implicare a statului roman Nobel-ul devine "misiune imposibila").

Va doresc mult succes!

 =  Multumesc
Adrian Suciu
[19.Jun.11 15:48]
Va multumesc atit pentru solidaritate cit si pentru alte opinii.

 =  ja, und es ist gut so!
Anni- Lorei Mainka
[19.Jun.11 16:57]
asa a raspuns Primarul Berlinului la alt apel cind a fost criticat.
dar este bine, foarte bine, ca cineva sa poata spune LIBER o parere despre starea lucrurilor.
SCriem, ne gindim, vorbim, dar nu ne prea decidem....parerea mea.

Decizia e grea, are consecinte.
Eu am hotarit mereu, eh, sunt brevetata, am acasa mormane de consecinte.
Draga Adrian, tu ca poet esti si vei ramine, ca om, sper sa reusesti sa stai drepti cind ei iti vor spune "culcat".....

 =  Respect
Mircea Robert
[20.Jun.11 10:56]
O viziune foarte interesantă asupra unor lucruri aproape necunoscute mie și în general tinerilor pasionați de literatură.
Adevărul...
L-am văzut pe D-l Manolescu la mine în liceu,în urmă cu un an și dânsul avea un zâmbet plin vorbind de d-l Cărtărescu.
Pentru mine,cel mic, acești domni erau doar himere mascate în litere,posibilitatea unei discuții a generat,la vremea aceea sentimente naive și mari în sistemul meu de gândire ! ,,Mamă... uite de la dânsul îmi tocesc creierii cu tratate de estetică și critică si vorbe...!,, . Ce modele ! Ah... te simți sătul când numele îți apare gravat pe o copertă domnule absolut ???
Dacă acestea sunt întradevăr reperele literaturii române de azi,atunci cea de mâine riscă să nu mai aibă puterea de a fi. Rupe-ți-vă cu toții ceasurile de la mână !!! Respect,domnule Suciu.

 =  metehne
Dolcu Emilia
[21.Jun.11 12:23]
Dacă ar fi numai principiul după care scriitori de calitate se instalează în prim planul literaturii, „doar atunci cînd aceștia, din diverse pricini, nu mai pot fi ignorați”, si tot ar trebui să vă dau dreptate. De ce? Pentru că fără să cunosc modul de administrare a acestui sector care e literatura română, recunosc principiul. Și apoi nici nu-mi vine greu să transfer asupra sectorului culoarea și metehnele întregului.

Aș mai numi chiar o meteahnă. Faptul de-a încerca să ajungi pe o baricadă valorică doborând laolaltă non valoare și valoare. Doborând, în cazul de față, non valoarea care pare să fie președintele USR Nicolae Manolescu și valoarea care e criticul literar Nicolae Manolescu, sub toate regimurile.

Nu sunt împotriva luărilor de poziție, dimpotrivă, datorită lor se mai poate respira, dar amalgamul le poate face ineficiente. Dovadă, în cazul meu, nevoia de-al apăra pe critic cu toată indignirea pe care mi-a stârnit-o președintele.

În altă ordine de idei, acest text pare al unui virtuos al condeiului.
Și totuși, aș vrea să pot hotărî eu daca vreau sau nu sa citesc anumite cuvinte sau expresii. Situl permite autorului să-și avertizeze cititorul.


 =  erata
Dolcu Emilia
[22.Jun.11 00:14]
.... acest text pare al unui virtuoz al condeiului.

 =  Adrian Suciu
Sorin Olariu
[24.Jun.11 23:58]
Excelent articol. Vine cu unele chestii de care nu aveam habar, eu fiind destul de departe de ceea ce se intampla in lumea literara din Romania. Dar poate ca e mai bine asa, sunt cu mult mai linistit stiindu-ma departe de linia I a frontului.

 =  Opinii
Adrian Suciu
[25.Jun.11 12:41]
Va multumesc pentru interventii. Constat oricum, si cu mare placere, ca membrii acestui site au o cultura a dialogului mult superioara unora dintre diriguitorii USR - dovada comentariile postate! La orice opinie, fie ea si extrema sau folosind mijloace extreme pentru a se afirma, se raspunde TOT cu o opinie! Pe care , daca va fi exprimata, chiar fara sa o impartasesc o voi respecta!

 =  părere
Paul Bogdan
[01.Jul.11 06:15]
Nu am mai comentat pe site de o eternitate. O fac acum din melancolie.
Acum mai bine de șase ani, la festivalul de la Agigea, spuneam lucrurile de mai sus în fața lui LIS, o altă victimă manolesciană, a lui Mincu și Tașcu, Dumnezeu să-i ierte!
Cărtărescu, de altfel un tip inteligent, este un produs artificial al celor mai mari intelectuali români. A fost școlit pentru a introduce în literatura română un curent literar decedat de decenii în alte părți și care acum, după atâtea investiții, trebuie să ia Nobelul de dragul investitorilor.
Nu pot să uit succesul ridicul pe care l-a avut ”De ce iubim femeile”, o culegere de tablete tipărite în Unica sau aproape sinistra ”Poema chiuvetei”, o bataie de joc la adresa lui Eminescu, și el, la timpul său, tot un fel de Cărtărescu, produs al lui Maiorescu și școlit pentru a pune bazele literaturii române.
După opinia mea, cu excepția lui N. Stănescu, pe care totuși îl bănuiesc de influențe din avangardismul rusesc al anilor 60, nimeni nu a scris ORIGINAL, nimeni nu a creat literatură nouă.
Toți scriitorii români, ai diferitelor veacuri, s-au lăsat purtați de curente importate. Din această cauză încercam pe vremuri un curent literar, Boierismul, mort în fașă. Dar desigur, ultimele gânduri nu prea au nimic în comun cu textul de mai sus. Sunt pur și simplu dureri de-ale mele mai vechi râcâite de A. Suciu.
Nu în van l-am pomenit pe Eminescu. De la el și până acum, trecând prin toate perioadele literaturii române, au existat manolești și cărtărești. Vor exista în continuare. E bine că din când în când mai se ridică un LIS sau un Suciu, asta înseamnă că încă n-am murit.

 =  tot părere.
Tudor Sascut
[01.Jul.11 14:26]
E chiar haios și naiv ce spui aici, Paul Bogdan. Nimeni n-a scris original, nimeni nu a creat literatură nouă. România e o țara mică, prin urmare e firesc să aibă o literatură mică. Dar chiar nici afară nu au fost prea multe revoluții literare cu adevărat. Literatura e un fel de perpetuarea unor traume individuale. Și pentru limbaj se luptă puțini, pentru că e o luptă destul de grea.
Chiar și generația Beat, de unde în mare parte încearcă să se inspire Cărtărescu și câțiva optzeciști, și care a apărut ca un adevărat boom, are multe rădăcini în tipul de discurs whitmanian, cel puțin la Allen Ginsberg, și are multe rădăcini în suprarealism.
Deci, judecând din multe puncte de vedere, nici ei nu au creat nimic original. Toată treaba cu originalu e pentru cine nu știe suficient. Nu cred că există originalitate cu adevărat, cel puțin în literatură. O fi existând în viață din când în când, unele sclipiri de originalitate, între doi zidari la locul de muncă, sau pe șantier. Dar nu în literatură. Literatura e un spectacol. Al cuvintelor. Uneori grotesc, pentru că operează cu emoții și sentimente-să presupunem-și le „munceste”. Se pot găsi filiații aproape în orice în literatură. Dar, mă rog, e altă discuție.
Ce vreau eu să știu:mulți ați vorbit cu atâta patimă de Cărtărescu. Că e un tip inteligent, dar nu un mare scriitor. Totuși, de dragul discutieii, prezentați și niște alternative. Alți 3-4 scriitori mai buni decât el, din generația lui, să spunem.
Pentru că eu cred că totuși Mircea Cărtărescu e un model de performanță. Ca poet, el mereu s-a situat între poezie și proză, și cred că s-a descurcat mai bine în proză, dar nu reușesc totuși să numesc alți poeți din generația lui care să fie atât de evident că sunt mult peste el.
Până la urmă, cred că e cumva ca între Hagi și Dobrin. Toată lumea vorbește de Dobrin după moartea lui ca fiind mai mare, mai talentat, și e greu de judecat, dar când vine vorba de performanță, cred că lucrurile sunt foarte simple. Și totul se înclină în favoarea lui Hagi.

 =  "Eminescu, și el, la timpul său, tot un fel de Cărtărescu..."
Aurel Sibiceanu
[01.Jul.11 14:25]
Este prea mult, D-le Bogdan, chiar și pentru cineva distins cu Ordinul Meritul Cultural. Câtă vreme afirmați că, vă citez:"nimeni nu a creat literatură nouă", socot că, în logica celor spuse de Dumneavoastră, era nimerit să refuzați înalta distincție.

 =  fals
Tudoriu Dan
[01.Jul.11 18:21]
Doamne, ce puturoasa si gaunoasa apare lumea literara, cand citesti din afara un astfel de articol, si comentariile subsecvente. Manariile cu licitatii pentru autostrazi apar ca nimic pe langa slugarniciile pina la dureri de sale pentru un premiu, o bursulita, o subventie. Toate partile apar la fel de false in confruntare. Impresionistii cand nu au fost primiti la Salon si-au facut Salonul lor. La noi nu, singura problema e ca nu suntem si noi primiti la praduiala cu ceilalti.

 =  Polemica
Adrian Suciu
[01.Jul.11 19:44]
In sfirsit, se pare ca e si ceva polemica pe drum. Nu va sfiiti! :)

 =  dacă tot e polemică...
Tudor Sascut
[01.Jul.11 22:10]
Nu vreau să deturnez de la polemica ta cu USR spre Cărtărescu și curente literare. Părerea mea că poziția ta din articol față de Cărtărescu e corectă. Anume că pare împins de la spate. Dar sunt sigur că nu îl deranjează deloc. Și în același timp, sunt mai mulți factori care îl fac îndreptățit să fie împins de la spate, nu numai pentru scrisul lui, dar și pentru imagine și alți factori extraliterari. Pe mine personal ce mă deranjează în articolul tău sunt frazele cu aer de sentință și adevăr incontestabil.
Contești un sistem, dar tu propui altul. Pentru că revolta ta e împotriva unora care se promovează între ei, care se premiază în funcție de afinități, s.a.m.d. Și tu ce faci?Spui că e o literatură de lăbari aia în care nu sunt băgați în seamă niște scriitori pe care-i enumeri și pe care sunt sigur că îi cunoști, și mai mult poate îți sunt și buni prieteni. Ceea ce mă face să cred că ce spui la început, că nu îți dorești nimic de la literatură, și nu ești dator nimănui, sunt vorbe goale. E exact ca în politică, de pe margine țipi tare că nu așa, și când intri în sistem faci aceleași păcate.
Același tip de raționament defect și în comentariul lui Paul Bogdan. „Toți scriitorii români, ai diferitelor veacuri, s-au lăsat purtați de curente importate”.
Normal că au fost influențați de curente din afară, pentru că propuneau ceva mai bun, erau niște modele de literatură. Doar nu te gândești că ar fi trebuit să își acopere ochii față de ce e afară și s-o dea pe boierism. E o contradicție caraghioasă. Contești ideea de curent literar, probabil asociată cu găști, coterii, etc, dar tu însuți ai încercat să pornești unul. Care să ce?Să revolutioneze ideea de literatură?De curent literar?Să se azvarlească așa metafizic, normal doar nu fizic, dincolo de?
Referitor la curente literare, un exemplu. Allen Ginsberg într-un interviu, întrebat despre Generația Beat și ce înseamnă ea pentru istoria literaturii, răspundea sincer:„Nu există nicio Generație Beat, doar niște scriitori care vor să fie publicați.”
De unde și concluzia că generațiile, curentele literare, sunt pentru critici și istorici literari. Ca să trieze mai ușor. În loc de A, B, C, ei zic romantism, postromantism, suprarealism, expresionism, simbolism. Nu știu câtă importanță avea generația lui pentru Rimbaud, care e revendicat ba ca suprarealist, ba ca un romantic, ba ca un expresionist, ce să mai, e din toate și nimic din toate.

 =  Opinii
Adrian Suciu
[03.Jul.11 14:36]
Tudor, iti argumentezi opiniile coerent, asa ca nu simt nevoia sa incerc a contra-argumenta! Cita vreme se exprima opinii, e bine!

 =  Aveam nevoie de un astfel de articol
Va cer scuze daca e un comentariu intarziat, dar sunt inca in sesiune si n-am apucat sa citesc articolul pana acum. Mi-a placut foarte mult acest articol, pentru tipul de sistem corupt de premiere pe care il descrie si care probabil nu exista doar in Romania - cred ca Europa de azi e plina de pseudoelite ultrapremiate. Eu sunt inca un poet tanar, am pus o parte din poeziile mele chiar pe acest site, dar ele nu redau o imagine completa, tocmai fiindca nu sunt toate. Cred ca, pe langa interese financiare, e vorba si de o neintelegere a ceea ce presupune a fi un mare scriitor, adica pe unii ii banuiesc si de limitare intelectuala, nu doar de interese meschine. Am scris un eseu numit "Conditia marelui scriitor" si lucrez la un eseu despre Eminescu, care va fi destul de lung. Acesta din urma va avea drept scop reconstituirea profilului psihologic al lui Eminescu pornind in primul rand de la poeziile lui, dar va dezvolta si unele idei din eseul "Conditia marelui scriitor" si va privi critic anumite tendinte din literatura si filozofia occidentala din ultimii aproximativ o suta de ani. Nu m-ar deranja sa primesc un premiu, dar in primul rand ma intereseaza cine sunt oamenii care ma apreciaza sau ma critica. E posibil ca o sa esuez lamentabil ca scriitor, dar nu pot sa cred pe oricine pe cuvant, trebuie sa vad cine ma critica si oricum acum sunt prea tanar pentru a se da o sentinta definitiva. In rest, daca doriti sa mai ramaneti in Uniunea Scriitorilor din Romania, sper ca acest lucru va fi posibil, ar fi chiar o pierdere pentru acea uniune, dar celor care o conduc probabil nu le-ar pasa.

 =  o mica precizare
*ar fi chiar o pierdere pentru Uniunea Scriitorilor din Romania daca domnul Suciu nu ar mai fi membru al ei, poate nu ma exprimasem clar

 =  domnului Sibiceanu
Paul Bogdan
[19.Jul.11 23:37]
Era suficient să scrieți o listă de creatori de curente literare necopiate, reetichetate, machiate... fraza aceea aia nu-și are rostul.

 =  Domnului Paul Bogdan
Aurel Sibiceanu
[20.Jul.11 07:28]
Între timp m-am informat și am aflat că Ordinul Prezidențial "Meritul Cultural",în grad de ofițer, care v-a fost înmânat pe 7 februarie 2004,de Președintele Iliescu, este din categoria G - Culte. Deci nu aveați nici un motiv să-l refuzați. Primiți, vă rog, scuzele mele.

În ceea ce privește restul - luați-l ca pe o opinie de-a mea, formată sub înrâurirea unor mentori poate perimați. Pentru mine gândurile lui Noica, despre Eminescu, ca "om deplin al culturii românești", atârnă mai mult decât ceea ce afirmați Dumneavoastră despre Eminescu. "Istoria literaturii...", a lui George Călinescu face mai mult decât, vă citez: "o listă de creatori de curente literare necopiate, reetichetate, machiate...", pe care ar urma să o însăilez eu...

Considerați-mă anacronic, protocronist, neînstare să pricep mileniul în care am intrat precum și exigențele lui...
În rest, toate cele bune, întru cele ce ne leagă iară nu ne despart: valorile creștine și... Nichita...

 =  o.k
Burlacu Ioan
[31.Dec.11 13:35]
Interesant de gasit un atare articol! Oricum valoros si bun de tras concluzii. La noi la UAP nu e simplu sa fii dat afara, dacat doar dintr/o filiala, dar ramai membru al UAP Romania. Acolo in schimb s/a mai diminuat dictatura prin aparitia curatorilor si galeristilor privati. Sigur e altceva! Doresc sa aiba cat mai mult ecou articolul si La Multi ani cu inspiratie autorului!

 =  Na, că eu acum aflai!
florian abel
[31.Dec.11 14:33]
și cum să nu mă raliez acestor spuse, că doar din toate știu și eu că așa este, frate Suciu, că mai bine mor anonim decât să nu-mi declar aprtenența la spirtitul celor ce-și gudură gâtul pe ghilotina nemerniciei imposturii și matrafoxării literaturii române, ca să nu se mai știe de cât se poatew adevăr în această țară și câtă minciună pecuniară.

Și nu-i nevoie să zic mai mult decât se zise. F

 =  si eu, tot acu'
serban georgescu
[05.Jan.12 16:22]
Salut si eu vitalitatea acestui protest, romantismul lui (caci e inutil, nu?) ca si indiferenta pe care o manifestati fata de statutul de membru al USR.

As vrea sa intreb insa, din curiozitate ce ati vrut sa spuneti prin "Mircea Cărtărescu e un mare scriitor dar un individ atît de profund ratat ca și conștiință publică"

Ce inseamna "profund ratat ca si constiinta publica"?

Adica nu-l cunoaste publicul suficient de bine, sau lui i se rupe de constiinta publica (nationala?) ?

stiti de ce va intreb? pt ca, intr-unul din sensurile in care poate fi interpretata aceasta... chestie "ratat ca si constiinta publica", ar putea fi chiar un motiv de mandrie, necum de rusine...

cu consideratiune

 =  ...
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
tot respectul pentru "După opinia mea, cu excepția lui N. Stănescu, pe care totuși îl bănuiesc de influențe din avangardismul rusesc al anilor 60, nimeni nu a scris ORIGINAL, nimeni nu a creat literatură nouă."

 =  o părere
Vasile Mihalache
[19.Apr.16 18:23]
Domnule Adrian Suciu,
Consider că articolul dvs. este îndreptățit moral de jalea în care se zbate nu numai societatea ci și literatura română. Marginalizarea valorilor românești a fost de-a lungul istoriei un joc permanent cu federație, statut și celelalte...
Vă susțin cu speranța că cititorii vor afla cu interes de creațiile valoroase ale noilor autori precum până de curând ale marilor poeți Cezar Ivănescu, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu și prozatori cum Marin Preda, Dinu Săraru,etc. Astăzi autorii cu relief nu sunt ajutați nici de o critică literară pe măsură; e adevărat- prea au deraiat lucrurile. Talentul dvs de a polemiza este incontestabil.

 =  Impresie
Oancea Sorin
[20.Apr.16 06:17]
L-am citit de câteva ori în decursul ultimului an și am impresia cã face parte din poveștile de genul ciobãnașul și lupul.
Pe scurt, nu putem gãsi doar fatalitatea de a fi scriitor român drept motiv de jale atât timp cât o paradã de autori contemporani nu ar mișca nici cât un gest deocheat de boulevard și asta pentru cã rar mai scapã prin cãrți literatura pentru rost. Nu împart, nu pot sã concep, scriitorii români contemporani în bravi ignorați și sfertoautori manoleșcieni așa cã starea de polemicã e utilã pentru nașterea dramei.
Cu drag și lamentație.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0