Comentariile membrilor:

 =  emoționant
marie vrânceanu
[28.Sep.10 18:11]
foarte emoționant acest text, sincer mi s-a făcut pielea de găina cînd l-am citit. Sînt emigrată în Italia și cînd am plecat am lăsat în urma o strălucită carieră de profesoară, 14 ani.Și eu m-am trezit de multe ori dimineața pentru a merge la vot, am inceput cu Iliescu, am trecut la Constantinescu și tot așa, pînă am obosit.Obosisem să merg conștincioasă la școală și să mă întorc cu 100 de dolari la sfîrsit de lună, cu care nici măcar nu acopeream cheltuielile casei. Acesta este un text literar, eu nu știu dacă tu, într/adevăr, ai luat hotărîrea.Ce pot să-ți spun, e că nostalgia rămîne...e tristă viața printre străini, dar e adevărat că poti să-ți cumperi șapca Red Bull.Să auzim de bine și să sperăm că vom putea oferi ceva României.

+ i.
ioana negoescu
[28.Sep.10 18:56]
Este o surpriză foarte plăcută acest text care transmite într-un stil plin de vervă o mare dezamăgire. Trebuie să recunosc că l-am parcurs pe nerăsuflate și cred că-și are locul în pagina oricărui mare cotidian, un articol care conturează perfect mesajul ce constituie capul de afiș al societății românești actuale. Totuși, din spatele jurnalistului se întrevede poetul, ceea ce mă încântă în mod deosebit.

+ .
Veronica Valeanu
[28.Sep.10 19:16]
imi place cum ai inceput, pentru ca nu e emfatic. imi place totusi blandetea care sta in spate undeva.
sfarsitul e punctul forte, lasa cititorul fara cuvinte.

ps- stea
desi pe baiatul meu il cheama Mario, nu din motivele deductibile de mai sus.
:)

 =  Emilian:
Ottilia Ardeleanu
[28.Sep.10 20:12]
de-a dreptul emoționant!
așa este, nu facem nimic pentru ea. cerem, în schimb, de toate. ne plac prea mult cele care nu țin de specificul nostru, care nu ne reprezintă, împrumutăm obiceiuri de pe la alții, ne scălămbăiem în cuvinte și nu numai, totul a devenit un amalgam. la ora actuală nu ne mai încântă nici măcar șepcile de firmă!
mi-a plăcut punerea în două planuri, trecut și prezent, tratate ca o unitate ideatică. Remarc felul în care ai împărtășit nemulțumirea, indignarea: începutul textului, din trecut, cu imagini din acelea "de rușine", continuând cu starea de reproș, asumarea culpei de a nu fi dus-o "la altar cînd a trebuit"!
spunerea aceasta nu poate însemna decât noblețe sufletească.

Ottilia Ardeleanu

 =  Pale mai ușor tată mai ușor
florian stoian -silișteanu
[28.Sep.10 23:05]
Amice am vești proaste! Cred că duhnești încă a votcă și asta este de înțeles.Așa că bătrâne nu te strădui să oferi ceva...e târziu!Ar fi trebuit să nu ceri nimic .Cu textul ăsta cucerești doar muierile ori ele sunt plecate demult de acasă!Fă bine frate și freacă un minut țiparul secundei!Poate te trezești!Ca să ai parte de siguranța zilei de mâine amice atunci musai este să oferi siguranță ori ...dacă până la 30 nimic....atunci mai ușor cu datoria de cetățean. Unora ca tine trebuie să vină primarul orașului să măture în fața casei.Mergi sănătos frate!Tu nu ai părăsit niciodată România!

 =  "voi da vina pe Piatra Craiului..."
Anca Anghel Novac
[28.Sep.10 23:16]
O declaratia de dragoste.
Puternica.

Doar cu vinile acelea nu ma impac:
"Voi da vina pe Piatra Craiului, pe Pietrele Doamnei, pe Defileul Nerei, care vor să-mi iasă din piept. "
Nope, atunci va fi doar vina ta, ca te-ai indragostit de ea, Romania asta care va iesi propriul pieptul tau asa precum a fost cand s-a lasat iubita.

Take care,

Anca A N

 =  uite ca
Leonard Ancuta
[28.Sep.10 23:37]
Silisteanul ti-a spus-o pe sleau. si cam are dreptate, nu asta e atitudinea, e ca si cum ai parasi o gagica atunci cand are mai mare nevoie de tine.
in rest, tecstuletu asta nu prea are cine stie ce valoare, poate doar faptul ca simbolizeaza patura feminina, eventuala diaspora sau cine stie ce capsunar care e beat si mai citeste cate ceva despre romania. Ai un anume fel al tau de a face pe victima, de a te arata curajos in demersuri dintr-astea radicale. dar din pacate intr-o carte un astfel de tecst nu-si va gasi niciodata locul, pentru ca are prea mici tangente cu literatura. adica mai degraba e un tecst de blog sau de pus pe facebook. dar sa speram ca iti vei reveni si ori vei scoate ceva mai consistent de aici - nu pot sa nu remarc faptul ca imaginea cu Piatra Craiului e f frumoasa, ori vei scrie macar un poem memorabil.

 =  sunteti tristi domnilor
Anni- Lorei Mainka
[29.Sep.10 04:03]
textul este political corect, este literar, este in lb romana , in continuare cred ca acest text se incadreaza in main -stream si va reusi sa miste nu numai inima cititoarelor ci si inima celor care au ceva comun cu Romania

imi pare bine ca l-ai scris - ea Romania va plinga daca o parasesti.....


 =  Patria lăuntrică
Aurel Sibiceanu
[29.Sep.10 08:33]
Sentimentul de "patriotism" are o carieră vastă. Se pare că romanii au avut o mai mare și mai pragmatică deschidere în privința lui,că nu aveau complexe și accese de pubibonderie. De aceea și puteau spune lucrurilor pe nume:

"Ubi bene, ibi patria!" Unde mi-e bine, acolo mi-e patria, spunea Cicero.

În ceea ce-l privește pe Emilian și puseul lui "apatrid",trebuie să observăm că el nu se situiază dincolo de bine și de rău; dimpotrivă, face o precizare importantă despre sine și despre Patrie:

" Tu nu ești vinovată cu nimic. Vinovat sînt eu pentru că nici la 30 de ani nu pot să-ți ofer nimic. Nu pot să-ți ofer siguranța zilei de mîine, nu pot să-ți ofer un acoperiș, un loc în care să ne creștem copiii."

Emilian prezintă, în câteva imagini memorabile, spectacolul tragi-comic de campanie electorală continuă, pe care îl trăim zilnic și în care agenda cetățeanului nu devine niciodată paradigmă a acțiunilor politicianului, cu finalitate "Ubi bene".

Literar, textul(tecstul, scuze, Leo!!!)mi se pare impecabil, bine "gradat", percutant - dovadă că m-a atins și pe mine, care nu am nici suflet de femeie, și nici nu m-au părăsit puterile, încă!

Mie nu mi se pare că ar fi vorba de "a face pe victima, de a avea un curaj..." anume, de care pomenește Leo în com. Dimpotrivă - Emilian scrie cu umilință, umilit fiind de o inconștiență colectivă endemică, devenită aproape națională. Părerea mea.

P.s.Din această frescă literară lipsește agramatul cu patalama de scriitor; ieri - aplaudac, turnător, azi - activist al suferinței celor mulți, bocitoare pe umerii costelivi ai patriei.

Și să nu pierdem din vedere încadrarea la Jurnal.

 =  România
tincuta horonceanu bernevic
[29.Sep.10 09:00]
Un text bine scris, din care se detașează, rezervată, dezamăgirea. Îmi place că ți-ai atribuit rolul de vinovat, iar ea, România e cea care-ar fi trebuit să primească. Am citit, cu tristețe...

tincuța

 =  mare ti-e gradina ta doamne
emilian valeriu pal
[29.Sep.10 09:37]
Marie, Ioana, Veronica, Otilia, Anni, Anca, Tincuta:
Sincer sa fiu, nu am vrut nimic epatant, nimic complicat. E doar o pagina de jurnal asa cum m-am priceput eu(dupa cum a specificat in text). A pleca presupune o emigrare dar si o refugiere. Va multumesc pentru ca ati citit textul in nota corecta.
Nu am dorit sa fiu nici patetic, nici patriotard, dar in ultima vreme am citit tot felul de texte de rahat care se vor manifeste, imnuri, smd.

Domnule Sibiceanu, sincer sa fiu va sint recunoscator pentru faptul ca, intr-un mod obiectiv, ati punctat excelent citeva aspecte care nu apara textul, ci care releva ceea ce trebuie sa fie acest text si nimic mai mult.

Florian Silisteanu, initial am vrut sa te fac de ris pentru ca, de fiecare data cind intervii pe un text de-al meu(dar de fiecare data) nu te poti abtine sa nu folosesti "muieri". Pe linga limbajul folosit, demn de un adevarat el futadero, consider inacceptabile doua chestiuni:
1. In primul rind referirea la faptul ca duhnesc a vodca o consider atac la persoana(nu pentru ca nu are legatura cu textul ci cu persoana mea) ci pentru ca eu beau numai bere neagra.
2. In al doilea rind, dincolo de motivatia reala a comentariului(te-as ruga sa nu mai intervii pentru ca te faci si mai tare de rahat), cel putin la mine firma de salubritate a Primariei vine sa dea cu matura, gest pentru care platesc impozite. Nu stau cu mina intinsa poate poate m-o invita Primaria la vreun chiolhan doar pentru simplu fapt ca ma numesc Silisteanu. Si nici nu agat blonde pe tren carora sa le vind cartile.
In consecinta, te-as ruga sa fii civilizat, pentru ca a cadorisi membri ai acestui site cu titlu de muieri ma face sa te incadrez in categoria "tauri comunali". Fara suparare, am observat ca daca nu raspund pe limba ta nu are nici un efect.

Leonard Ancuta,
Ultima data cind ai intervenit pe un text de-al meu vedeai strofe. Acum vezi victime, desi, daca stau bine si ma gindesc, la capitolul asta tu excelezi.
Probabil va trebui sa invat si limbajul surdo-mutilor ca sa-ti explic, asa cum ti-au explicat si altii, ca tu, de fapt, esti doar un capsunar in literatura. Esti incapabil sa intelegi ca pentru unii nu conteaza publicarea unui volum si nu confunda feedback-ul cu succesul.
Problema e ca, in viata reala, un capusnar se imbata si se crede stapinul inelelor, apoi se trezeste dimineata si se duce la munca. In literatura, un capsunar crede care tot ceea ce spune conteaza, desi toata lumea ii spune contrariul.

 =  Balanța...
Miclăuș Silvestru
[29.Sep.10 10:44]
... înclină de partea ta, Valeriu. Ca și tine, au plecat rușinați de-acasă, cu sutele de mii, români nemulțumiți de prigoana nedreaptă ce s-a abătut împotriva lor. Au plecat, în primul rând, cei ce nu aveau "pâine pentru mâine", au plecat cei ce refuzau să spună "da, suntem de-acord", au plecat cu lacrimi în ochi și regrete sfâșietoare în inimă, cu speranța că se vor putea întoarce "la vatră", fără teamă, cu fruntea sus... Felicit pe dl Sibiceanu pentru valoarea comentariului, articol de critică literară. Textul lui Valeriu, luați-l așa cum este, cum l-a postat... o "pagină de jurnal", ruptă și arătată lumii întregi, scrisă, numai el știe în ce condiții, fără pretenții... La momentul potrivit, dacă vrea, va arăta și în scrieri, adevărata sa valoare...
mult succes, nu numai lui Valeriu,
tuturor

 =  ...
Silvia Bitere
[29.Sep.10 10:24]
Emilian, eu nu înțeleg de ce este necesar acum să te justifici.Cui te justifici tu? Textul este foarte bun, nu bun. Mergi precum mergi tu. Ar fi trebuit să te justifici precum Lars Von Trier și atunci dispar cârcotașii. De ce n-o faci?

Te citesc chiar dacă nu las semn mereu.
Bravo!
Silvia

 =  silvia
emilian valeriu pal
[29.Sep.10 10:44]
Nu m-am justificat ci am tinut sa clarific niste lucruri pe care vad ca unii le-au interpretat cum au vrut.
In al doilea rind nu tolerez degradarea, umilirea sin incrincenarea in lipsa unor argumente reale. Faptul ca acest text a fost comentat, in majoritate de "muieri" sau "gacici" nu da dreptul nimanui la comentarii degradante.

 =  *
Monica Manolachi
[29.Sep.10 14:41]
Textul pare o bună mostră a unei reacții din partea unui Cain pe cale de abelizare sau a unui Abel gata să se cainizeze înainte să i se ofere ocazia să-și dea duhul. Ce contează este asumarea acelei vini de care amintești în final, fiindcă se pot face minuni cu ea. Aș vedea textul acesta integrat cumva într-o proză mai lungă, în gura unui personaj.

 =  rezonam, da!
Anni- Lorei Mainka
[29.Sep.10 14:59]
draga scriitorule
sper ca nu m-ai inteles gresit! textul este atit de bun incit rezoneaza si ne-exilatii....
iar despre exil nu ma pierd cu firea analizindu-l , il maninc pe piine de 30 de ani si nu o data, chiar m-am repetat exilindu-ma sau lasind sistemele sa ne miste cum au vrut.....

Sibiceanu , esti mare

 =  Nu ma intreba de " Concluzie-Rezumat"
Enache Narcis Nicolae
[02.Oct.10 21:21]
Privesc la cele doua puncte ce apar dupa "Ce crezi despre acest text" si ma gandesc. Ai dreptate! E cumva pueril tot ce ai zis ,dar adevarat( nu te supara,dar nu ai zis nimic nou). Mai mult decat situatia tarii ma enerveaza atitudinea batjocoritoare a romanilor...ma gandesc cum inca suntem manati de instincte.O sa plecam prin strainatati unde o sa "șutim" cate ceva...Imi este o greata cumplita. O zi buna!

 =  Un text cu farmec si talent.
emilia gunea
[04.Oct.10 23:50]
Sunt încă "o muiere" care apreciază textul. Din punct de vedere al gustului meu literar este scris cu farmec. Denotă talent.
Subiectul este motivația emigrarii unui român. Desi e motivația ta, ea poate fi a celor mai multi din emigranți. Asta îi da autenticitate, realism. Că este doar o pagină de jurnal nu are importanță. Multe carți au pornit de la jurnale personale și au ajuns carți de refență pentru o epocă. Nu că ar fi deja o carte, dar mie mi se pare un fragment de carte bine scris.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !