Comentariile membrilor:

 =  îmi place la "colectiv"
Laurențiu Orășanu
[19.Jul.10 09:11]
Eu nu-s nervos. Am un motiv
Să-mi placă totul la grămadă:
M-am fript și eu c-un colectiv
...Acela de femei de stradă.

Calimero
Versurile 1 și 2 nu prea participă. În plus, mai și umblă cu focul (luleaua), când ar trebui să pufăie numai în iaurt.

 =  alte timpuri
milos petru
[19.Jul.10 09:38]
Dar Veta are un motiv,
Că proastă nu a fost și nu e,
Ea apela la colectiv,
Iar astăzi tot mai des la UE.

 =  necazul lui
Stefan Petrea
[19.Jul.10 10:17]


Necazul lui, se vede, nu e
Că am intra cumva în UE
Ci-l agasează, efectiv,
Tot ce e-n lume colectiv.

 =  Amintiri din copilărie?
Laurentiu Ghita
[19.Jul.10 10:03]
Ioane, dar mai proaspete nu ai?
Sau ai terminat gazul?

 =  S-a ferit de dracau și a dat de tacsu
Gârda Petru Ioan
[19.Jul.10 10:08]
Ion, în zilele aceste,
Din nu știu ce motive, este
Exact la fel de costeliv
În UE ca și-n colectiv.

 =  Calimero
ioan toderascu
[19.Jul.10 14:18]
Eu nu-s nervos. Am un motiv
Să-mi placă totul la grămadă:
M-am fript și eu c-un colectiv
...Acela de femei de stradă.

Te cred...

Nu-i un lucru de mirare
Că te-ai fript ... la buzunare!

Referitor la comentariul tău, cârcoteală ieftină! Ai un fix și nu mă obosesc să ți-l fac ... mobil! Această epigramă a fost destul de apreciată la vremea respectivă, dar e dreptul tău să crezi ce vrei.
Apropo de "fixul" tău, cred că dacă aș posta un distih, ți s-ar părea că un vers e de umplutură, sau "nu participă", cum foarte elegant ai spus mai sus.
Îmi pare rău că trebuie să spun asta...

 =  Răspunsuri
ioan toderascu
[20.Jul.10 09:36]
Miloș Petru și Nelu Gârda,

V-aș întreba cine e Veta, respectiv Ion, dar mă tem că vreți să știți și voi cine e moș Gheorghe. Nu că n-aș ști...
Mulțumesc de trecere!


Ștefan Petrea,

Mulțumesc pentru vizită!

 =  Laurențiu Ghițță...
ioan toderascu
[20.Jul.10 10:21]
"Ioane, dar mai proaspete nu ai?
Sau ai terminat gazul?"

Te roade ceva, Laurențiu? Gulerul de la cămașă? Vreun pantof? Altfel, poate nu te-ar fi deranjat faptul că epigrama am scris-o acum patru ani. Am spus de la bun început motivul inițierii acestei "Retrospective": de a posta epigrame care tratează subiecte și anumite evenimente, epigrame apreciate la vremea respectivă, dar pe care nu le-am postat până acum pentru că nu mai erau actuale. În plus, cred că fiecare decide să posteze ce consideră de cuviință, iar eu am sentimentul că postez doar texte de calitate. Pentru mine e mai importantă calitatea, nu prospețimea lor.
Sper că am fost destul de explicit.

P.S. Stau destul de bine cu gazul. De doi ani, comuna Costești s-a racordat la rețeaua de gaze.

 =  Colectivul
nicolae bunduri
[20.Jul.10 11:42]
Deși epigrama își merită locul, Calimero zice că nu-i bine pregătită poanta cu primele două versuri. Poate. Poate se putea și mai bine dar...nici colectiv de femei de stradă nu am văzut.Decât în catrenul lui Calimero. Ãstea umblă maxim două. Și își "marchează" teritoriul. Dacă vine a treia se lasă cu păruială. Deci, unul nu începe bine, altul o termină rău.Zău!

 =  cine-i Veta
milos petru
[20.Jul.10 19:20]
Pe timpul când lucram în agricultura socialistă circula o epigramă care se putea dedica, de exemplu, și amantei Veta:

Cu timpul de vei constata,
Că nu mai sunt membru activ,
Ești liberă iubita mea,
Să apelezi la colectiv.

Scuze dacă nu am pus bine vreo virgulă, ea circula oral! Epigrama, nu Veta.
Aș fi curios dacă cineva știe autorul sau e folclor.
mitru

 =  Mulțumesc, Miloș Petru!
ioan toderascu
[20.Jul.10 20:33]
Interesantă dar și bună această epigramă. Acum aflu de ea, așa că nu știu cine e autorul. În mod sigur, un autor există, dar epigrama a circulat oral tocmai pentru faptul că nu făcea o bună propagandă colectivului. Vorbim de CAP, desigur.
Simpatică precizarea cu circulația orală.
O seară plăcută!

 =  Scuze, maestre!
Laurentiu Ghita
[21.Jul.10 08:38]
Am vrut să-ți răspund, dar mă roade gulerul de la cămașă. Nu voi mai îndrăzni să comentez opere la care scrie jos că au fost premiate.

 =  Ca să vezi, Laurențiu!...
ioan toderascu
[21.Jul.10 09:49]
Mă gândeam eu că asta te roade, faptul că menționez premiul. Aș vrea să știi că dacă aș fi avut inspirația să fac lucrul acesta de la primele postări pe Agonia, nu ajungeau atâtea epigrame la atelier. Dan Norea, fiind revoltat de tot ce mi se întâmpla atunci, mi-a sugerat să trec, în subsol, premiul obținut cu acea epigramă. Desigur, acum nu s-ar mai întâmpla așa ceva, pentru că am nivel și pot posta direct, pe prima pagină. Dar, dacă am început astfel această "Retrospectivă", voi proceda la fel până la sfârșit. Mai am câteva epigrame pe care țin să le postez.
Puțină îngăduință, te rog!

 =  constată moș mitru
milos petru
[21.Jul.10 10:57]
Nu aș vrea să se supere Ghiță, dar constat că dacă nu ar fi provincia:Toderașcu(Vaslui), Norea(Constanța), Bunduri(Brașov), Gârda(Cluj),Tataia și Atropa(Iași), Slavu(Aninoasa), Rodean(Sibiu)și alții, ar fi mare secetă de epigrame pe Agonia, și nu uitați că ăștia(să mă ierte că zic așa) iau cam toate premiile la concursurile la care năvălesc prin țară.

P.S. Eu îl înțeleg pe Ghiță, de ce i-ai zis la eroul tău Gheorghe?

 =  Hop și avocatul!
Laurentiu Ghita
[21.Jul.10 12:20]
Mitrule, ce-are sula cu prefectura? Scuze pentru cuvantul "prefectură". Pe ce să mă supăr? Numele menționate de tine fac parte din galeria celor mai buni epigramiști din țară și nu are nici o importanță că sunt din București sau din alte orașe. Asta înseamă că românul, de orinde ar fi, e născut poet. Todo e unul din cei mai buni și nu are nevoie de avocați. Chiar dacă o dă cotită, oțărându-se la mine, că aș fi invidios pe premile sale (meritate, incontestabil).

 =  Laurone dragă
milos petru
[21.Jul.10 13:28]
Eu te respect cum vă respect pe toți. Nu sânt avocatul nimănui, nu vreau să te supăr, scri bine și încă mai poți, asta o să ți-o spun pe altă pagină, te apreciez deși simt că parcă te râcâie ceva în cazul mitru, știu sau cred că știu, asta nu contează. Repet: nu sunt avocatul nimănui, îmi exprim opinia și nu te supăra dacă întâmplător și la unele opinii ale tale. Așa cum voi vreți să faceți mare epigramist din mine așa vreau să vă văd și eu mari pe voi cei mai tineri, care încă nu ați ajuns unde tindeți, mai aveți mult până la anii lui Tataia, de exemplu. Și nu mă mai lua avocatul nimănui, sunt agronom și seamăn acolo unde pământu-i reavăn să scoatem producție bună, toată viața am fost un mare singuratic dar sar în ajutorul oricui, nu a fost cazul acum.
mitru

 =  Laurențiu Ghiță, 3 semne de întrebare și o paranteză
Eugen Sfichi
[23.Jul.10 21:32]
Amintiri din copilărie?
Ioane, dar mai proaspete nu ai?
Sau ai terminat gazul?
(Laurențiu Ghiță)

Nu sunt un fan al festivalurilor, poate pt că am obținut un premiu chiar de la prima participare. Am câteva diplome despre care nu am amintit nici în prezentarea de pe “Agonia”. Deci sunt mai puțin sensibil și rămân obiectiv când văd catrene premiate. Unele sunt bune, altele penibile.
Privind lucrurile detașat, nu pot decât să salut ideea domnului Ioan Toderașcu de a posta epigramele sale premiate, pentru că este un autor talentat și pretențios cu propria sa muncă. Domnul Toderașcu Ioan, ca să folosesc un cuvânt proaspăt, la modă, a devenit un brand. Epigramele bune nu sunt ca salata, să se strice. Involuntar, titlul comentarilui lui Laurențiu Ghiță, “Amintiri din copilărie”, preia numele unei creații literare greu de egalat care nefiind ca o pătlăgică, a rămas și azi la fel de “proaspătă” ca în prima zi (acum aproape un secol jumătate...).

E.S.

 =  Hop și grefierul!
Laurentiu Ghita
[25.Jul.10 19:43]
Sfichi-san, dar nu era involuntar deloc. Nu l-am certat pe Todo că publică epigrame vechi. Hai să explic, ca să pricepi și mătăluță. Ioan Toderașcu e un nume mare în epigramă. E caraghios ca tocmai el să posteze epigrame, bune, nu zic nu, și să specifice jos, că a luat nu știu ce premiu pe vremea lui Gheorghe Doja. Asta, din start vrea să spună: " de epigrama asta să nu îndrăzniți să vă luați"! Asta poate face, cel mult unul care participă la un concurs , o dată în viață, din motive "inabordabile".
Știu că Ionică are în tolbă epigrame noi și faine, pe alea le aștept!

 =  Ghiță-efendi
Eugen Sfichi
[26.Jul.10 10:47]
Săracii Caragiale și Cincinat nu mai pot scrie astăzi, dar îi citim așa vechi cum sunt. Ne desfată umorul lor și nu ne întrebăm dacă au compus pe vremea lui Soliman Magnificul sau Ghiță Doja.
Pe un site, sau într-o revistă, cei ce publică trebuie să aibă inoculată ideea calității și nu contează dacă epigrama a fost scrisă acum sau cu câțiva ani în urmă.
Într-o carte treci fără probleme premiile obținute de o anumită lucrare. Vezi celebrul caz cu „Ginta Latină” a lui Alexandri. E la fel de normal și când postezi pe un site să faci la fel. Exemplul ar trebui urmat și de ceilalți premianți. E un act de curaj și transparență. Ar trebui să fie o normă morală (obligatorie).
Fiecare epigramă poate fi comentată.
Problema e alta: nici un premiat conjunctural sau prin pile nu și-ar publica, nici picat cu ceară, „producțiile” însoțite de menționarea premiului obținut.
Abia atunci când exemplul lui Ioan Toderașcu ar fi urmat de cât mai mulți s-ar stabili un climat de normalitate între epigramiști.
Meștere Ghiță, te provoc să-ți postezi epigramele premiate. Lumea așteaptă.
E.S.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !