Comentariile membrilor:

 =  Parere
Daniel Ionuț Vasile
[09.Feb.10 20:26]
Egocentrism si lipsa de compasiune, iata doua caracteristici bine surprinse ale omului modern.

 =  O treaptă a sincerității
Nicolae Diaconescu
[09.Feb.10 21:26]
Efortul psihologului este de a accesa diverse nivele de sinceritate. Curajul de a te descoperi celorlalți nu e la îndemâna oricui. Dar "uneori obosesc să fiu universul altora". Sigur că obosești, faci transfer de energie, pacienții sunt niște "vampiri". "Cât de asemănători suntem în goana noastră după dragoste.." Într-adevăr, aspirația către sentimente înalte se sprijină obligatoriu pe sinceritate.

 =  Re: Parere
Elena Albu
[10.Feb.10 12:18]
Daniel Ionut Vasile : Nu, nu tine de omul modern... ci de om.

 =  Re Elena
Daniel Ionuț Vasile
[10.Feb.10 13:10]
Îmi rezerv dreptul de a-mi susține punctul de vedere. Dacă analizați cu atenție aceste trăsături veți observa că ele cunosc o transformare diacronică, în sensul că pe măsură ce înaintăm în timp ele se amplifică.
Un exemplu subtil în acest sens: nu v-ați gândit niciodată că pe vremea bunicilor erau oamenii parcă mai altfel? Bărbații erau mai bine crescuți și femeile aveau fustele mai scurte? Progresul nu pare să ducă decât la o dislocare a acestor tipare neînlocuindu-le însă cu altele mai juste, ci cu unele care promovează tocmai ce vă străduiți dumneavoastră a combate – egocentrismul și lipsa de compasiune. Din păcate însă, în epistema socială și culturală actuală, aceste trăsături nu numai că nu sunt promovate, dar au devenit desuete. Acum se operează o edificare a egocentrismului prin practica neîntreruptă a spiritului de competivitate – toți vor să câștige ceva, cu orice preț. Și de câtă compasiune credeți dumneavoastră că au parte cei învinși? În zilele noastre compasiunea trebuie să o câștigi, ceea ce face că însuși conceptul de compasiune să fi fost alterat, iar o reîntoarcere la vechile valori vedeți bine că nu este niciodată posibilă. Procesul acesta nu este reversibil.
Eu nu îmi asum o opinie diferită doar de dragul de a vă contrazice, ci din pricina faptului că așa este realitatea. Dezbaterea în sine este și ea interesantă.

 =  erată
Daniel Ionuț Vasile
[10.Feb.10 14:23]
erată

"Bărbații erau mai bine crescuți și femeile aveau fustele mai lungi?"
Fustele mai lungi (acum sunt mai scurte)
Totodată enunțul în sine are un comic involuntar.

 =  Nicolae Diaconescu...
Elena Albu
[11.Feb.10 19:08]
Daca ar fi ,,vampirism energetic" ar trebui sa ma opresc, nu crezi? :)
Nu era vorba doar de pacienti.
,,Efortul" pe care il face psihologul consta in a vedea realitatea cu ochii pacientului sau, pentru a intelege ce anume nu (mai) merge. Sinceritatea e implicita...de ambele parti...Iar gradul, pentru o terapie reusita, tinde spre maxim.
Multumesc de aplecare ...

 =  Daniel Ionut Vasile
Elena Albu
[11.Feb.10 19:18]
Eu nu combat nimic...E un text la ,,personale", nu un articol. Exprima o stare de spirit si niste reflectii.
Daca te distantezi de bunici, vei vedea ca omenirea a avut tot timpul ,,fustele scurte" :) ( vezi istoria, incepand cu Kama Sutra) Si, de asemenea tot timpul au existat barbati bine crescuti si prost crescuti.
Si apoi, ai ceva cu femeile de azi? Mie aceasta epoca imi pare o descoperire si o celebrare a sexualitatii feminine. Ma bucur pentru asta. Intelegerea si intelepciunea vin cu timpul, atat la fete/femei cat si la baieti/barbati. O fusta lunga sau un barbat manierat nu garanteaza un caracter frumos.

 =  Re Elena
Daniel Ionuț Vasile
[12.Feb.10 13:59]
Înclin să cred că vă contraziceți într-o oarecare măsură.
„ca omenirea a avut tot timpul ,,fustele scurte” – un enunț mai mult decât discutabil. Să nu ignorăm, totuși, întreaga istorie în afară de Kama Sutra, ar rămâne în întuneric nenumărate aspecte relevante – Girolamo Savonarola ar fi unul (cred că el ar fi optat pentru o fustă lungă. Îl menționez doar pentru a vă demonstra că istoria nu este reprezentată numai de Kama Sutra, ci gândurile dumneavoastră par a se fi concentrat asupra acestui episod ignorând tot restul). Oricât de surprinzător vi s-ar părea acest fapt, de-a lungul istoriei oamenii s-au mai ocupat și cu alte activități pe lângă, bineînțeles, sex.
„aceasta epoca imi pare o descoperire si o celebrare a sexualitatii feminine.” – enunț care afirmă un fel de exhibiționism îndelug reprimat care însă, a găsit acum posibilitatea să se manifeste din plin – sexualitatea celebrată.
Cele două afirmații se contrazic prin faptul că dacă omenirea a avut tot timpul „fuste scurte” nu ați mai avea niciun motiv să numiți epoca actuală o celebrare, ba mai mult, o descoperire a acestor scurtimi și astfel, niciun motiv de bucurie. Dar, din moment ce vă bucurați astfel, scurtimile trebuie să existe – chiar există – însă celălalt enunț referitor la întreaga istorie a omenirii (una a fustelor scurte) devine într-un mod inevitabil fals.
„O fusta lunga sau un barbat manierat nu garanteaza un caracter frumos.” – această formulare este chiar ciudată. Nu știu sigur ce anume înțelegeți dumneavoastră prin sintagma „caracter frumos”. Ar putea o femeie cu fustă scurtă – astfel de o moralitate îndoielnică –, ori un bărbat grosolan să aibă un caracter frumos?
Să analizăm însă și sintagma „fustă scurtă”, expresie care vă place atât de mult de vreme ce este o dovadă a celebrării sexualității: prin faptul că este scurtă, o astfel de fustă lasă descoperită vederii o suprafață cât mai mare din corpul purtătoarei, care nu poate fi alta decât o femeie căreia îi place să se expună, să se dezvăluie, să se dezvelească, în fapt, să rămână cât mai goală posibil. Întrebarea care se ridică acum este: de ce anume ar dori o femeie să se expună astfel? Ca o marfă? Cât de morală este această intenție de a te dezveli în public? Oare are ceva în comun intenția de a te expune cu egocentrismul, ori compasiunea a cărei lipsă o deplângeți? Expunerea de acest tip este cu siguranță tocmai o dovadă a egocentrismului: te expui ca să fii văzută (nu cred că o femeie ar purta fustă scurtă într-o pădure unde nu o poate vedea nimeni), să fii dorită și admirată, cu siguranță nicio femeie nu își scurtează fusta din compasiune pentru alții respectiv altele.
Remarc aici încă o tendință contradictorie: vă infirmați prin acest comentariu propriile reflecții. Până la urmă s-ar părea că nu vă deranjează atât de mult egocentrismul și lipsa de compasiune.

 =  aveti rabdare... veti creste! ( Daniel Ionut Vasile)
Elena Albu
[12.Feb.10 14:20]
,,Omenirea a avut tot timpul fustele scurte" insemna ca intre ceea ce afirma oamenii si ceea ce fac e o mare diferenta.
Epoca actuala e o celebrare a feminitatii in sensul ca seductia e recunoscuta la paritate cu barbatii, care dintotdeauna si-au urlat virilitatea. De ce sa valorizam feminitatea doar prin maternitate? Barbatii sunt mai putin valorizati social sub aspectul paternitatii. Impartirea femeilor pe categorii e doar in mintea dvs. O femeie cu fusta scurta are aceleasi drepturi cu una cu fusta lunga!
Mi se pare ca insistenta dvs. pe dezvaluirea corpului feminin arata ca va nelinisteste ceva legat de aceasta latura a realitatii, sau ca o anumita ingustime a spiritului va impiedica sa priviti fara egocentrism sau cu compasiune diversitatea umana.
Da, nu ma deranjeaza - ati prins ideea! Egocentrismul și lipsa de compasiune ma intristeaza. E un alt nivel de discutie, la care nu aveti acces deocamdata. Mai cresteti(-ti-va) !

 =  fara polemica...
Elena Albu
[12.Feb.10 14:39]
Deoarece ,,False recunoasteri" nu este un articol, nu vad de ce ar trezi o ploemica. Eu as comenta un astfel de text incepand cu :,,daca am inteles bine..." pentru ca prezinta o perspectiva ,,personala'' care nu asteapta nici sa fie ridicata in slavi, nici aprobata si nici criticata. Pentru ca nu mi-e util.
Multumesc editorilor pentru ca permit oprirea comentariilor!




Autorul acestui text nu mai acceptă comentarii la acest text
(sau şirul de comentarii a fost oprit de un editor)