Comentariile membrilor:

 =  Felicitări pentru coroniță
Ruse Ion
[03.Oct.09 14:57]
Muncesc din greu cu stăruință!
Motiviul? Iată că vi-l spun:
Doresc s-ajung la coroniță
Dar iar mi-o “suflă” un N. Bun.


 =  consolare
Ioane, nu fii supărat!
Să-ți spun de ce-a luat coroniță:
Cuvintele-i au îmbătat
Până și-a juriului peniță.

Glumesc, desigur:), epigramele își merită premiul din plin.
Felicitări ambilor pentru rezultate!

 =  Felicitări !
Dan Norea
[03.Oct.09 18:22]
Felicitări din inimă pentru premiul I la Iași, unul din cele mai valoroase premii.

Cel mai mult mi-a plăcut "Noiembrie 2009". Prin simplitate, putere de percuție și satiră eternă caragialescă, o consider o epigramă de-a dreptul antologică.
Mi-a plăcut și a doua, "În Parlamentul României", prin construcție și poantă, dar la a doua citire mi s-a părut că are o construcție gramaticală neconformă.
Celelalte, ca de obicei, la nivelul de sus.

Succes în celelalte concursuri din sesiunea de toamnă!


 =  Felicitări
Gârda Petru Ioan
[03.Oct.09 18:46]
Eu o prefer pe a doua. La prima vedere "mi s-a părut că are o construcție gramaticală neconformă", dar la a doua nu :)

 =  IP GÂRDAși Dan Norea
nicolae bunduri
[03.Oct.09 19:05]
Poate acel "-deocamdată-" crează un "disconfort" gramatical.Probabil că aș fi găsit o formă mai bună dar riscam să nu iau premiul unu ci zero, ceeace nu mi-ar fi convenit. Vă mulțumesc pentru felicitări și vă stimez.

 =  erată
nicolae bunduri
[03.Oct.09 19:09]
...acel "-câteodată-"...în loc de "deocamdată"-scuze

 =  Felicitari
Chitul Grigore
[03.Oct.09 21:47]
Preferata mea: NOIEMBRIE 2009.
Epigrama a doua,desi are poate poanta cea mai buna,are,si dupa parerea, o fisura in constructie.Daca eliminam "- câteodată -/Când pledează pentru bine," ramane : "Demnitarii (...) Logoreea lor ne-„mbată”...",ceea ce nu suna bine.

 =  Grigore,
nicolae bunduri
[03.Oct.09 23:01]
Daca eliminam "- câteodată -/Când pledează pentru bine," ramane : "Demnitarii (...) Logoreea lor ne-„mbată”...",ceea ce nu suna bine.

Și ceva mai sus am afirmat că acel catren putea fi mai bine "lucrat" dar în concepția ta, se elimină adverbul precum și predicatul ori pentru a remarca logica frazei, nu elimini funcțiile principale ci doar cele secundare, ajutătoare de-asta am și pus "câteodată" între liniuțe. Dacă elimin numai adverbul, rămâne: "Demnitarii(...) Când pledează pentru bine..." ceea ce nu este absurd.E și normal să nu mai fie logică dacă elimini predicatul într-o frază sau propozitie .Când elimini un adverb sau complement, acestea pot fi suplinite de subînțelesul care se integrează în context. Nu intru în polemică, faptul fiind împlinit dar catrenul are logică chiar dacă ai impresia unui disconfort gramatical-auditiv. Am spus și mai sus.

 =  Carcotasul de serviciu
Chitul Grigore
[04.Oct.09 14:07]
Revin si imi cer scuze,Nae Bunduri,daca sunt pisalog, pentru a incerca sa clarificam lucrurile,intrucat evolutia ascendenta a nivelului epigramelor scrise de membrii acestui site se datoreaza si dezabterilor ulterioare concursurilor.
Dupa parerea mea,de nespecialist(care a avut de-a face cu gramatica cu multi ani in urma),propozitia regenta din aceasta fraza este:"Demnitarii (...)ne-„mbată” [cu] logoreea lor ..." iar "Când pledează pentru bine" este o propozie circumstantiala de timp,"- câteodată -" fiind un complement circumstantial de timp.Daca este asa,in propozitia regenta lipseste prepozitia "cu".
Poate ne ajuta si vreun profesor de romana,ca tot fac maine greva...

 =  Părerea mea
Vali Slavu
[04.Oct.09 14:28]
Cu scuzele de rigoare, intervin:

„Când pledează pentru bine” este o temporală intercalată în propoziția principală. Problema este cum sună această propoziție principală: „Demnitarii, câteodată, logoreea lor ne-mbată”.

Trecând peste acest inconvenient, felicitări, domnule Bunduri, pentru premiul obținut! „Noiembrie 2009” mi-a plăcut cel mai mult.
Numai bine!
Vali

 =  Vali și Grigore
nicolae bunduri
[04.Oct.09 19:30]
M-ați convins, m-am conformat. Vă mulțumesc pentru intervenții

 =  mare beție în guvern
milos petru
[04.Oct.09 21:56]
O beție golănească,
Trag miniștrii,zic că-s mari,
Cu pălincă românească
Și cuvinte de birjari.

 =  consistent cu minusuri
Laurențiu Orășanu
[05.Oct.09 07:23]
A doua (În Parlamentul României), reșapată la cârcotelile colegilor, este foarte bună, antologia o pândește. De remarcat cum a dormit juriul pe greșeală. La noi, că tot s-a amintit de concursurile interne, un juriu de 15-18 ar fi depunctat-o.
La prima - eu am găsit în DEX on-line casierie, nu caserie. Poanta e bună, numai că nu mai sunt casierii, ca pe vremuri, care să te împrumute.
Alte două, "Betie de cuvinte la guvern"
"Cu pălincă românească
Și cuvinte de import"

și "Filosoful"
Să fii tăcut e-apăsător...
Limbut...de-a dreptu’ confortabil !

forțeză antonimiile (care știm că întăresc o epigramă). Import e forțare în prima. În a doua - nici tăcutul nu e întotdeauna apăsător, nici limbuția întotdeauna confortabilă.

"Unui parlamentar" merge pe o cale bătută, numai pe aici, de vreo alte cinci epigrame.

"Noiembrie 2009" - de pluton.

Oricum, un grupaj consistent, dacă n-ar fi fost greșeala de la epigrama a doua.

Calimero


 =  Le adaug
Rodean Stefan-Cornel
[05.Oct.09 14:17]
Doar câteva probleme, foarte pe scurt:
- nu știu dacă felicitările mele te mai pot bucura, după ce ai fost clasat pe primul loc la atâtea și atâtea concursuri, dar le adaug și eu, din toată inima, celor de mai sus;
- în privința cuvântului adus în discuție, Calimero are dreptate, corect este "casierie", cu "ie" pronunțat în hiat, deci cuvantul are 5 silabe (DOOM, pag. 123 și DEX pag. 142);
- mie mi-au plăcut toate poantele, iar grupajul, în general, arată foarte bine.
Dar de ce nu este încadrat textul de mai sus la "epigramă"?
Cu respect,
Cornel

 =  Dan, Grigore, Vali, Calimero, Cornel
nicolae bunduri
[05.Oct.09 15:49]
Observațiile voastre sunt pertinente și mai ales...constructive.Lucru pentru care vă mulțumesc, la fel și pentru felicitări.Se apropie alte competiții, la fel de importante, la care vă doresc mult succes.Slatina, Vâlcea, Chișinău, Tg Jiu, Reghin...și poate altele. Succes la toată lumea "agoniciană"




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0