Comentariile membrilor:

 =  Rup doar o petală
Amanda Spulber
[14.Jun.24 17:12]
Și mă retrag să las timp pentru țeserea cămășii, altfel știm ce se întâmplă.

 =  un text extrem de slab
Claudiu Tosa
[18.Jun.24 14:35]
Textul este un amalgam de referinte culturale fortate si juxtapuneri arbitrare. Referintele la Homer si la manele, KFC, ambrozia si vinul de Cotnari, toate aruncate intr-o salata de cuvinte fara o coeziune tematica sau stilistica, nu fac decat sa decredibilizeze vocea lirica a autorului. Perspectiva asupra sacrului prin lentila profanului definit de trivialitati cotidiene, cum ar fi zeii care canta manele si mananca la KFC, este un procedeu total epuizat in poetica romaneasca sincer (mai lipseau Sanzienele prostituate si Fetii Frumosi dependenti de pacanele - din aceeasi serie a kitchurilor poetice postdecembriste). Pe urma comandarea "aripioarelor picante", emblematice pentru KFC, este o stangacie tipica pentru un amator, fiind echivalenta unei redundante de genul merg la berarie si comand o... bere. Vinului de Cotnari nu are nicio legatura cu KFC dar e probabil o ironie - neconvingatoare pentru mine, pusa mai degraba la plesneala ca sa sune textul "atipic" si interesant.

In alta ordine de idei utilizarea de structuri suprapopulate cu imagini dezarticulate saboteaza mai degraba textul decat sa-l scoata in evidenta cu ceva. Spre exemplu, fraza despre trandafirii de damasc si corpul fecioarelor intalnite pe scarile rulante ale memoriei, desi pretinde a fi o introspectie profunda, e mai degraba superficiala si lipsita de impact autentic. Altfel spus, viziunea autentica si potentiala explorare poetica sunt inlocuite cu o narativa plina de clisee fortate, expirate dpdv stilistic.

Sincer, incercarea de a contopi elemente ale mitologiei clasice si filosofice cu trivialitatile culturii de consum in poezie este ceva extrem de fumat.
Zici ca cineva incearca sa-ti vanda un Trabant la pret de Porsche.

Am citit si alte texte de acelasi autor si tind sa cred ca e mai degraba vorba de dicteu automat pentru ca totul pare scris dupa reteta.

 =  Claudiu Tosa: Un comentariu extrem de slab
Constantin Rupa
[18.Jun.24 15:48]
"Sincer", incercarea de a-ți da aere ex catedra, de parcă ești Grigurcu la examenul de semiotică, nu te prinde. Rmâi la ceea ce te pricepi, să vinzi mașini second hand. Și nu te băga la Porsche, rămâi la Trabant.

 =  Raspuns
Claudiu Tosa
[18.Jun.24 16:18]
Stimate domnule Rupa,

ma pricep la vandut masini second-hand exact asa cum va pricepeti dumneavoastra la poezie.

Va salut

 =  Răspuns la Răspuns
Constantin Rupa
[18.Jun.24 18:48]
Exact asta spuneam și eu când admiram minunatele dumneavoastră comparații automobilistice ce țin de memoria abisală și vin dinspre liceul industrial abia absolvit.

 =  Raspuns
Claudiu Tosa
[18.Jun.24 20:22]
Stimate domnule Rupa,

Va aflati intr-o usoara confuzie a carei clarificare e imperativa: nu eu sunt persoana cu care ati dat impreuna proba pentru rolurile celor doua personaje principale din Doamna si Vagabondul, care la un moment dat sfarsesc prin a sorbi aceeasi macaroana. Prin urmare, cum intre noi orice grad de familiaritate este exclus, singurul lucru care se poate prezuma este distanta, care la randul ei se poate parcurge sau incalca. Eu prefer prima varianta, dumneavoastra pe a doua. Se spune ca oamenii sunt mai degraba uniti de diferente decat de asemanari. Totusi, comentariile dumneavoastra contrazic aceasta mostra de intelepciune populara din care din pacate nu reusiti sa faceti parte. Iar evidenta empirica a interactiunii noastre o demonstreaza: eu comentez calitatea textului dumneavoastra, iar dumneavoastra imi raspundeti comentand calitatea persoanei mele.

Cu stima

 =  C.P. L. !?
Emilian Lican
[18.Jun.24 20:50]
Automobilisbul este o literatură!
Aici nu văd nici Trabant, nici Mercedes(fan), nici tenrativa aia de literatură...
Părerea mea!

 =  Părere, întru echidistanță, cavalerie și onestitate...
Iulia Elize
[18.Jun.24 21:34]
Claudiu, mai bine postează și tu ceva, decât să ataci varii autori, tu ai aproximativ doi ani de comentarii, fără texte, sau mai mult, dar zilnic ai treabă cu cineva, de pe site, numai să dai cu bățul în baltă, parcă. Mai bine scrie și tu, vezi de o carte de-a ta, decât să te iei la harță cu tot site-ul. Scrisul este mai productiv decât orice ”curechi” fie feminin, fie masculin, care încerci tu să îi faci tu pe oamenii care chiar scriu. Deci sunt absolut pe plus, pe când tu vii cu chestii împotrivă...

Fii și tu de plus. Eu așa spun... Fii de plus! Climatul de pe site este de atac sau de minimizare, eu aceasta am observat în ultima lună, fie că este vorba de x sau de y, pe site. În loc de aceasta, mai bine să scriem, oameni buni... Mult succes.

Eu pe Constantin Rupa îl respect foarte mult și văd că încă se scrie și se lucrează... Mult spor! D-le Constantin Rupa, eu vă lecturez mereu, mai ales că sunteți o prezență mai rară pe website...

Mult succes tuturor și să fim înțelepți și să scriem.

Claudiu, nu te supăra, te așteptăm cu o carte nou nouță, crede-mă, lumea deja te cataloghează drept o persoană care mereu are ceva de cârcotit. Așa se vede... 80-90% din comentariile tale sunt de atac texte autori? Sper ca site-ul să fie mai cu capul pe umeri, altfel, nu știu ce va mai rămâne drept, pe aici. Și ne retragem, cei de care nu încape lumea...

Eu una o să refuz să mai intru în dispute pe acest site. Poate, nu e exclus să ne retragem unii dintre noi sau să postăm mai rar, având în vedere trendul ”incitant” care nu a ocolit decât grupulețe. Nu putem să fim mai echidistanți? Fără să ne atacăm unul pe celălalt și cu un limbaj mai adecvat? Zic, de bun simț.

Eu aștept numai comportamente moderate, nu mai acide, poate, decât este normal.

 =  Iulia
Claudiu Tosa
[18.Jun.24 22:17]
Îți mulțumesc pentru invitația la delir dar trebuie să refuz din păcate.

 =  scuze că mă bag si eu in discutie
Leonard Ancuta
[18.Jun.24 23:08]
dar de ce textele trebuie numai lăudate, de ce critica - critica, dhaaa - să fie pozitivă? de unde inconfortul autorului cand critica e negativa? simplu, din nesiguranta pe care o are asupra textului, despre nesiguranta asupra propiei valori care se traduce prin ignoranta asupra fenomenului creativ. eu nu-l vad pe claudiu rau intentionat, iar in ce priveste comentariile lui sunt nepartinitoare, cand ii place o spune, cand nu, nu. iar calitatea tot mai pregnanta a textelor slabe pe site, calitatea la fel de indoielnica a comentatorilor si a comentariilor acestora conlucrează suficient cat sa ai impresia gresita exprimata mai sus. si da, ca sa spun de text, si mie mi se pare o ciorna la care mai e mult de lucrat.

 =  Cum ziceam, grobianismul Toșa
Iulia Elize
[18.Jun.24 23:09]
Știi, dacă mă jignești ești de fapt... Pa!

 =  așa, ca fapt divers
Stanica Ilie Viorel
[19.Jun.24 00:03]
Leo, tu care ești atât de vechi și activ pe site, spune-ne părerea ta
unde sunt autorii buni care foloseau acest site?
de ce crezi că ei nu folosesc site-ul?
și mai ales, cui trântesc, aceștia, ușa în nas?
eu n-am folosit acest site vreo zece ani
cam cum stau lucrurile?

 =  Doamne al puterilor ocroteste-ne pe noi
Claudiu Tosa
[19.Jun.24 00:17]
Părere, întru echidistanță, cavalerie și onestitate...

Cavalerie
1. Parte a armatei care folosește calul ca mijloc de luptă și de transport al luptătorilor; grup de soldați care fac parte dintr-o astfel de unitate.
2. Instituția (sau ordinul) cavalerilor.
3. Decorație, ordin în gradul de cavaler.

Sursa: dexonline.ro

Scrisul este mai productiv decât orice curechi fie feminin, fie masculin, care încerci tu să îi faci tu pe oamenii care chiar scriu.

Corectat: Scrisul este mai productiv decât orice curechi, fie feminin, fie masculin, pe care încerci să îl faci oamenilor care chiar scriu.

Sursa: Gramatica elementara a limbii romane.

Sa nu mai vorbesc de insertia virgulei peste tot in propozitii asemenea dusmanilor in manele.

 =  Pentru Claudiu, cu amor etern și în glaciațiune topită...
Iulia Elize
[19.Jun.24 06:25]
Toșa, vezi că nu ai pus bine accentele la cuvântul ”cavaleria ta”, în sensul de aptitudinea ta de eleganță... se poate da spune și ”cavalerismul tău”, dar merge și cum am spus eu, pune bine accentele, nu fă pe ”prostul”.

Apoi curechiul `îi masculin. Din câte știu eu...

Dar eu mă supărasem pentru ”delirul” acela, dar se pare că o dai pe ”gramatici”.

Mai studiază accentele, după aceea mai vorbim, dar pe texte.

Numai bine și scuze de intruziune, o dimineață excelentă și nu mai intervin, e suficient, sper...

 =  Curechi... Varză... Dar nedefinit, la plural...
Iulia Elize
[19.Jun.24 06:32]
Sau neutru, ce e, indefinit, oricum se articulează la singular ca un substantiv masculin. E generic, da, Claudiu. (Se culege din curechiște...)

Din cavalerie, din cavalerism... Nu merg ambele variante? Ce fu cu delirul, ar trebui să îți ceri foarte repede scuze (onorante).

 =  ...
Claudiu Tosa
[19.Jun.24 08:27]
scuze "onorante"... bine ca n-ai spus oneroase

 =  Leo, mult zgomot pentru nimic. Textul e slab, comentariile offtopic
Claudiu Tosa
[19.Jun.24 10:43]
Din cate stiu eu poezie.ro este un atelier literar. Nu pensiune, salon de masaj, cabinet de psihoterapie pozitiva si nici statiune unde se fac bai cu namol, se sta la soare si se soarbe limonada. Insasi ideea de atelier literar in sine presupune din start perfectibilul. Ca asta faci in atelier: imbunatatesti, prelucrezi, slefuiesti si restul. Iar daca nu esti singur, atunci activitatile anterior enumerate devin involuntar subiect de discutii sau dezbateri in conditiile unui climat deschis, democratic, constructiv, obiectiv si de bun simt. Textul de fata pentru mine e slab, stangaci. E mai degraba expresia dicteului automat si mie personal nu imi transmite prea mult, lasand impresia unei cascade de imagini fara noima pentru care incadrarea la *poezie* e o chestie exagerata. Gaselnita dintre mitologia greaca si trivialitatile culturii de consum reprezinta ceva extrem de exploatat, neaducand practic nimic nou. Macar daca dupa prima aluzie la mitologia greaca autorul s-ar fi oprit, dar textul e mapat tocmai in jurul acestei gaselnite. Ca e din confort, lipsa de inspiratie sau mai stiu eu ce, nu e problema mea si nici nu ma intereseaza. S-a mai spus: cand postezi un text cu comentariile deschise iti asumi reactiile. Gusturile si interpretarile literare pot varia iar critica cuiva pe un text nu e vreo sentinta definitiva si irevocabila a ÎCCJ. E o parere si atat. Eu cand mi-am inregistrat contul pe poezie.ro si am citit termenii si conditiile utilizarii siteului nu am gasit nicaieri vreo regula cum ca trebuie sa scriu comentarii care sa stimuleze interlocutorilor mei secretia hormonilor fericirii, ca autoritatea DEXului nu este recunoscuta, ca gramatica e ceva relativ sau ca parerea despre un text ar echivala cu parerea despre autorul textului de fapt.

Inteleg ca stimata noastra colega Iulia imi reproseaza delictul de opinie spunand nici mai mult nici mai putin ca eu nu pot critica textul lui Constantin Rupa pentru ca ea il respecta pe dumnealui. De cand sunt respectul si critica mutual exclusive? Apoi, in lipsa argumentelor, Iulia varsa caldarea cu offtopicuri: santajul emotional (pleaca nu stiu cati oameni de pe site daca eu mai critic), zazanii de bloc (lumea crede ca eu sunt nu stiu cum), informatii false care fie denota neintelegerea functionala a textelor fie reaua vointa (dupa parerea ei eu atac autorul, desi eu doar am comentat textul, in schimb in mod ironic, autorul e cel care ma ataca pe mine), contradictii (ne atentioneaza ca ea nu mai intra in dispute dar aici incearca sa creeze una), evaluarea mea ca autor (ce legatura are ce scriu si cat de des scriu cu ceea ce comentez?), amenintari (daca o atac sunt *pa*), trocuri relativiste (ea asteapta comportamente nu mai acide decat i se pare ei normal sa fie, dar nu stim cum defineste ea normalul), atacul voalat la persoana (*nu fa pe prostul*) si exprimari care din punct de vedere gramatical lasa de dorit (sunt oameni care ajung in atelier pentru o cratima sau una-doua conjugari gresite, iar Iulia masacreaza limba romana constant si linistita pe prima pagina; ti se pare in regula?)

Nu stiu daca domnul Constantin Rupa are nevoie de asemenea avocati sincer, dar, avand in vedere atacul sau voalat din al doilea comentariu catre mine -> orice e posibil.

Leo, am comentat pe text, nimeni nu mi-a raspuns pana acum pe text.
Dar unii asteapta *cavaleria* din partea mea :)

 =  Citez:
Emilian Lican
[19.Jun.24 12:40]
,,între mine și mine există o grădină cu trandafiri de damasc acolo arunc noapte de noapte trupurile femeilor sacrificate pe altarul zeului din subconștient psihologii ar putea spune că de vină e realitatea asta plină de tentații și remușcări dar fără ea nici zei n-ar mai fi nici dicționare"




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !