Comentariile membrilor:

 =  Doamna Floare Petrov,
Maria Mitea
[17.Jun.24 17:24]
am citit eseul,

Haideți, împreună, să ne uităm un pic la ce ași scris.

1. Am ales o frază mai de la sf.
”Este regretabil că oamenii care au avut parte în copilărie de conflicte în familie, care au avut parte de părinți abuzivi, violenți, au devenit și ei ca adulți lipsiți de sentimente umane pentru cei din jur.
(ce afirmați aici este Fals)

Doamna Floare, aici transmiteți că oamenii care au crescut traumatizați ca adulți ajung lipsiți de sentimente umane pentru cei din jur.


Ce ați afirmat aici nu este adevărat.

Este doar o generalizare.

Este o frază care doar o să ducă cititorul în eroare.
NU e bine, nu nu nu

Să știți că nu oamenii care au crescut în mediu de dezvoltare precar crează ruptura emoțională cu cei din jur. Ci, adevărul, este cam pe invers.

Sunt cazuri și cazuri, răspunsuri și răspunsuri la mediu. Am dezvoltat pe parcursul evoluției diferite moduri de adaptare și căi de asupraviețui la factorii din mediul unde ne naștem și creștem.

Dezvoltăm fiecare mecanisme de compensare, ce este de fapt o calitate a omului de mare folos, de apreciat, observat...
Fiecare se luptă cum poate când este confruntat, pus față în față cu răul la o vârstă fragedă.
Adultul are rolul să protejeze, să ghideze copilul în lumea asta complexă, nu să-l rănească, să-i taie aripile.

Un copil poate fi afectat major de abuz, iar altul poate trece prin aceeași experiență (traumă) de mediu și să iasă din ea odată cu creșterea, și să devină un pilon de bază în societate, un erou, un Ștefan cel Mare, un Eminescu …. și nici decum o amenințare pentru societate.

Încerc să vă arăt că nici nu aveți idee cât de mare este generalizarea făcută, și cum poate avea consecințe asupra dezv. gândirii cititorului.

Dimpotrivă, cei care sunt ”plați emoțional” suntem cei ce ne considerăm ”fără traumă, bine crescuți, și educați” astfel încât ne permitem să-i arătăm cu degetul pe cei care suferă.
Aducem daune crave prin atitudinea noastră, de parcă ”am fi cei privilegiați” , aleșii.
Astfel de afirmații, gândire ne separă de cei care suferă, și nu mai poate fi vorba de credință, divin.
Atitudinea celor care se consideră ”netraumatizați” , își asumă autoritate față de cei care au suferit mai mult din copilărie, afectează cel mai mult lumea din jur.

Să știți că atunci când noi ”cei ne abuzați” nu ne mai băgăm să încâlcim ițele, să o facem pe ”sănătoșii/privilegiații”, nu ne mai punem într-o poziție avantagată față de cel care suferă,
Nu mai facem efortul să demonstrăm că știm cum e să fii om, și găsim puterea să punem la o parte atitudinea, doar atunci o să putem deshide ochii să vedem să singurii oameni care cu adevărat au adus schimbări reale în lume, și adevăr (de când lumea și pământul) sunt oamenii care au suferit abuz/violență în copilărie.
Însă acuma câți dintre noi au curajul să spună ” am o traumă”, ” am fost abuzat” ”port o bubă în suflet” ?
Nu f mulți.
Și știți de ce? Le e frică că vor fi judecați , neînțeleși, batjocoriți, dați la o parte, arătați cu degetul, pedepsiti, învinovățiți, exluși, chiar numiți nebuni . Vor fi și mai mult răniți de o societate cu mii de biserici, care se declară creștină, dar care nu crește să-și integreze rănile, nu crește să pună în practică credința ( rămâne la o fază de idealizare divină).






 =  schimb de păreri.
FLOARE PETROV
[17.Jun.24 19:18]
dragă Maria, sunt lucrări neuropsihice făcute de psihologi, care confirmă faptul că oamenii abuzați de erau copii, devin abuzatori ca adulți. eu am generalizat dar cu siguranță există și excepții, pentru care a fost nevoie de foarte mult lucru cu sinele, pentru o dezvoltare cognitivă considerabilă.

 =  completare
FLOARE PETROV
[17.Jun.24 19:49]
revin cu o completare, dragă Maria, cred că ești conștientă și tu că este plină lumea în care trăim de răutate, de insensibilitate, de indiferență, de ignoranță, de violență. oamenii în general sunt atașați de bunurile materiale dobândite mai mult decât de semeni, nu eu am creat această lume, eu doar o analizez să văd ce pot schimba cu puterea spiritului meu.
te mai aștept pentru schimb de impresii și cu altă ocazie.

 =  *Doamna Floare,
Maria Mitea
[17.Jun.24 23:16]

Dacă folosiți informație din surse concrete, studii de specialitate, specificați sursa, dați referințe, sursa de unde v-ați inspirat, numele autorului, studiul, anul, locul, numărul de oameni studiați, țara (cultura) numele psihologului, denumirea cărții etc. face diferență ….
Nu știu ce să zic, am studiat (facultate, cursuri) folosesc în munca mea … nu am întâlnit acest studiu unde specifică: ” … faptul că oamenii abuzați de erau copii, devin abuzatori ca adulți.” … sunt cazuri și cazuri …. Nu este regulă ….
Nu pot să cred că un Specialist a făcut așa afirmații. Este o afirmație uriașă ca să v-o puneți în spate. Dacă ați luat-o dintr-o carte de Pop-Psychology” vă înțeleg (și totuși specificați sursa). Mă îndoiesc că este făcută de un specialist. Sunt mulți care scriu cărți în domeniul ăsta dar cei care sunt cu adevărat specialiști îi numeri pe degete.

Referitor la completare, Doamna Floare, lumea este așa cum este, să o analizăm mereu nu înseamnă că și contribuim la schimbarea ei, iar din ce cunosc, referitor la spirit,
Spiritul este un symbol, unifică prin legile sale, crează tensiune între opusuri, scoate la suprafață realitatea care o ascundem de noi înșine și cei din jur, are scopul să integreze umbra (the human shadow) esențială în unificarea ființei.
Spiritul nu are puterea să analizeze, dar are puterea să ne întoarcă atenția spre căile înnăscute/esență, e martorul care ne face conștienți de anumite aspecte interioare, …
Cu mult respect, sănătate, inspirație!
maria,



 =  un alt text care ar trebui refuzat
Claudiu Tosa
[18.Jun.24 01:08]
Scrieti pur si simplu minciuni. E groaznic ca asa ceva e acceptat pe prima pagina.

 =  Nu știu ce e mai înfiorător
emilian valeriu pal
[18.Jun.24 08:56]
Elucubrațiile pseudo științifice pe care le postați fără a avea dubii sau seninătatea cu care respingeți orice argument de bun simț și abnegația cu care vă contraziceți (mai întâi îi băgatii la înaintare pe experții de renume mondial anonimi apoi spuneți că afirmațiile dvs sunt rodul observației) și pedanteria cu care încercați să băgați tuturor pe gât niște aberații ca fiind adevăruri absolute pentru că (nu-i așa?) ați avut acces exclusiv la biblioteca universului. Sau v-ați adăpat din fântâna cunoștințelor universului, după cum ați afirmat recent.

 =  Semn
Oancea Sorin
[18.Jun.24 09:34]
Apodictic și cam atât. Înșiruirea de concluzii și redundanțe terminologice e utilă psihoterapeutului sau duhovnicului domniei voastre, dar la nivel de judecată de valoare e necesar pătrunderea în definirile atașamentului și a funcțiilor lui.
Punctul pozitiv pe care îl acord acestui text este invitația la dialog, lansează idei comune și credințe omniprezente ce pot fi obiectul unui eseu. Cum ar zice orice profesor, de aprofundat.

 =  plagiat si diseminare de informatii false
Claudiu Tosa
[18.Jun.24 10:35]
Oancea Sorin, asta nu este nicio invitatie la dialog, ci o combinatie intre plagiat si diseminare de informatii false. Doamna nu are nicio treaba cu domeniul psihologiei, dar debiteaza cu emfaza si aroganta truisme si interpretari proprii pe care le prezinta ca fiind evidente empirice validate stiintific. Aceste texte decredibilizeaza reputatia site-ului dar si a oamenilor prezenti pe el.
S-a umplut lumea de experti inventati pe canapeaua din sufragerie care intre un cusut de goblen si-o luare de tensiune mai rasfoiesc cate o carte de la editura trei si au impresia ca-s psihologi.

 =  De acord dle Tosa
Oancea Sorin
[18.Jun.24 11:07]
E corect argumentat domnule Tosa. Invitatia presupun ca ar fi catre noi cei ce comentam, cat despre editura Trei si priceperea cititorilor in domeniul si asa destul de heteroclit al notiunilor psihologiei e departe de textul acesta. E clar ca trebuie aprofundata tematica inainte de a publica asa ceva cu pretentie de text de psihologie, chiar si de popularizarea stiintei. Una e ludicul si introspectia pe care o punctez la text si alta e aparatul critic si de adecvare la psihologia de catedra. Oricum e valoros un excurs tematic oricate truisme ar fi in text, la urma urmei majoritate sunten limitati de psihologia proprie.

 =  specificare
FLOARE PETROV
[18.Jun.24 11:24]
dragă Maria, lucrearea de față reprezintă o parte din ceea ce s-a decantat în psihicul meu iluminat, după ce am citit mai multe tratate de psihologie, ale unor mari Dr psihologi și scriitori, Deepak Chopra, William Blake, James Randal, Ioana Tănase, Andrei Diaconu, Constantin Dumitru Dulcan.
în ceea ce privește spiritul nu ești suficient informată, nu toți oamenii au spirit, el se întrupează numai în omul care are un nivel de evoluție considerabil. Spiritul se întrupează în om după un plan prestabilit în împărăția Tatălui Ceresc, dar și în astral. Spiritul influențează în mare parte sistemul de gândire al omului, el poate schimba lucruri, situații, poate deschide orizonturi noi de evoluție, este creat din atomi de lumină, proiectele sale sunt să pună în aplicare idealuri sacre, iluministe.
am suficientă, semnificativă experiență și documentare, am lucrat mult cu suflete oamenilor din viața mea, mulți dintre ei și-au pierdut și sufletul pentru că s-a transformat în demon.
Demonii se întrupează în oamenii sălbăticiți, îndepărtați de divinitate.
în lumea asta o parte materialistă, o parte capitalistă eu sunt o idealistă, și pun în aplicare visurile și idealurile mele, chiar dacă asta înseamnă o luptă cu morile de vânt, cu demonii din oameni.

 =  mesaj concludent
FLOARE PETROV
[18.Jun.24 12:20]
d-lor, eu nu mai răspund la cinism și răutate pentru că sunt acte demonice. îndemnul meu este să faceți salturi în lumea superioară, treziți-vă spiritual, iluminați-vă, abia atunci mă veți putea înțelege.
aveți o cunoaștere limitată în ceea ce privește incomensurabila dimensiune a cunoașterii lumii și universului.
vă răspund de dragul acestui site pe care îl respect și îl prețuiesc, în care sunt prezentate creații de foarte bună calitate dar și cele mai multe de o calitate îndoielnică, indezirabile prin structura lor vulgară, insolită.
îmi permit să mă îndoiesc de calitățile voastre umane, ați sărit ca o haită de lupi pe mine, dar eu am puterea să exorcizez și demonii din sălbăticiuni.

 =  La fiecare demon scos din sălbăticiuni
emilian valeriu pal
[18.Jun.24 12:39]
Îi luați pâinea de la gură lui Cristos. V-ați gândit la asta?
Mi-e clar că nu aveți absolut nicio legătură cu realitatea. Nici a noastră nici cea din alte lumi paralele sau perpendiculare.

 =  Raspuns
Claudiu Tosa
[18.Jun.24 12:45]
Stimata doamna, nu sunteti doar aroganta dar perseverati in a va expune crasa incultura. Toate asa-zisele dumneavoastra eseuri pe tema psihologiei se bazeaza pe informatii false si truisme ordinare. Ca le-ati interpretat in mod eronat sau ca pur si simplu ati consultat materiale de proasta calitate, asta nu e problema nimanui.

Printre membrii acestui site exista persoane care activeaza fix in domeniul pe care dumneavoastra, in visele noptii, presupuneti ca il stapaniti. Probabil ati confundat siteul cu targul sau piata. Nu e cazul.

Va sfatuiesc sa incetati cu impostura.

Sa nu mai vorbesc ca nu sunteti nici macar capabila sa citati pentru a va sprijini afirmatiile total false din aceste asa-zise eseuri.


 =  O ultima articulare despre text. Aprofundati tematica din titlu.
Oancea Sorin
[18.Jun.24 12:50]
Iluminarea pe care o propuneți e o formă de cochilie de melc sau carapace de țestoasă. Problematizarea față de textele pretins științifice e un comportament firesc chiar măgulitor pentru cel care a redactat sau pretinde astfel de caracteristici textului. Psihologia atașamentului este un domeniu greu de închis într-un eseu oarecum perfectibil.
Distorsiunea este utilă artistic nidecum științific, referindu-va la atașament. Adica ați luat un termen si l-ati saturat cu propriile intuitii, perfect onest, apoi ati aplicat grandiozitatea specifica unui discurs new-age cu pretentii cu mult peste a fi o barfa. Corifeii citati de dumneavoastra nu valoreaza in lumea psihologiei cat despre tratate de la acele persoane nici nu au scris asa ceva ci sunt din reteta new-age. Succes cu exorcizarile, psihologia este despre psihe nu supranatural.

 =  din păcate
Stanica Ilie Viorel
[18.Jun.24 13:31]
ajung la subiecte fierbinți tot texte despre nimic, sau lipsite de valoare (aici mă refer strict la textele mele, în general ferindu-mă să fac asemenea aprecieri, din politețe)
mă uit, din când în când, pe dezbaterile din trecut, unde opiniile, mai mult decât textele sub care se exprimau, erau superbe...ca exercițiu chiar și de cultură.

acum, la subiecte fierbinți, stau cocoțate texte de-ale mele, ori ale doamnei Petrov, pentru că, nu-i așa, nu reușim să ignorăm (pe de o parte), pentru că nu mai se produce actul de selecție a textelor (pe de altă parte), ori poate pentru că pur și simplu atât se mai poate face

mi-aș dori (dar cui i-ar păsa) să observ critica, recenzia, dezbaterea...

la urma urmei, atât se poate

textul de mai sus poate fi privit ca un act de terapie personală a autorului, o refulare, amatorism pe o anumită nișă...
nu cred că doamna își propune ceva anume, ci pur și simplu dezvoltă o așa zisă lucrare în care crede
îi doresc sănătate!

poate că asemenea lucrări ar trebui să fie așezate cu grijă și respect (pentru autor și utilizatorii site-ului) în pagina de autor

spor!

 =  Nu Ilie
emilian valeriu pal
[18.Jun.24 13:54]
Eu nu stau cu fundul în două bărci, prefer să iau atitudine când alții se mulțumesc doar cu comentarii de socializare ori cu steluțe acordate pe bază de prietenie. Și cu texte scrise la cotă, să-și facă norma zilnică.
În continuare refuzi să vezi evidenta. Aduci in discuție chestii din trecut, dar nu înveți nimic din ele. Selectezi ceea ce îți folosește ție ca argumentație.
Iar aici, spre deosebire de texte proaste, e un text aberant care nu are legătură nuci cu realitatea nici cu literatura.
Exact așa ai intervenit și atunci când Caragea voia să răspândească, nesolicitat de nimeni, adevărurile lui absolute despre poezie.
Și a avut dreptate Toșa: iar o să te victimizezi că tu vrei binele site-ului, când, de fapt, tu nu vrei nimic.

 =  Ilie
Claudiu Tosa
[18.Jun.24 13:58]
Ai o atitudine duplicitara si perfida. Zici ca ti-ai dori sa observi critica, recenzia si dezbaterea? Ai avut ocazia sa o observi pe textele tale si reactionezi in ultimul hal. Cand esti criticat la nivelul pe care pretinzi ca il astepti iti acuzi interlocutorii de conspiratii si vendete. In locul tau m-as abtine si m-as face mic.

Despre textul asta, aplici cu succes un procedeu care face parte din arsenalul tau analitic preferat: relativizarea. Ceea ce mi se pare alarmant, pentru ca nu pari capabil sa faci diferenta intre beletristica si eseistica si ne iei la sentiment ca vai saraca doamna Petrov a scris si ea niste pagini de jurnal. Motiv pentru care ma intreb, ce cauti in subsolul acestui text daca nu ai nici macar proprietatea termenilor folositi si nici ceea ce iti trebuie pentru a intelege despre ce e vorba?

Inteleg ca reactia ta are la baza biasul de similaritate in raport cu doamna Petrov dar daca vrei ii poti trimite o cerere de prietenie pe Facebook si va puteti consilia reciproc acolo.

 =  Emilian
Claudiu Tosa
[18.Jun.24 14:12]
Ilie ne spune ca doamna Petrov sufera de /amatorism pe o anumita nisa/. Intr-un alt text din aceeasi categorie stimata doamna ne spunea ca introversia este afectiune psihica iar Ilie a comentat si acolo tot in acelasi stil relativist. Ma intreb cum poti vorbi despre /amatorism pe o anumita nisa/ (cu accent pe anumita) cand se afirma asemenea prostii colosale de genul introversia e boala psihica.

Ilie ne mai spune ca el si-ar fi dorit o dezbatere aici, pe textul asta.
Absurditatea asteptarii lui ti-o descriu metaforic: Cineva afirma ca pamantul este patrat, iar Ilie isi doreste o dezbatere pe tema asta.

Fara cuvinte.

 =  noaptea minții
Stanica Ilie Viorel
[18.Jun.24 14:45]
noroc că rămân comentariile așa cum au fost scrise, atfel...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !