Comentariile membrilor:

 =  Interesant discurs
Amanda Spulber
[05.Jun.24 21:45]
Chiar îmi dă impresia că e la limita dintre vis și realitate, starea aceea dintre somn și veghe. Există o anume coerență, dar și imagini mai puțin obișnuite, stranii chiar. Da, o definiție posibilă "probabil dragostea este ceva imaginar și temporar
un fel de boală
ireversibilă".

Am observat câteva erori
mă deranjeau
ele să continuă să lucească
dacă capul

Aici nu știu dacă este eroare sau ține de senzația de confuzie din vis în care se amestecă toate:
mireasă brună încă eram al tău

La fel și aici:
steluțe și ștrasuri pentru picioarele mele
subțire
cu ele
cu sclipici auriu


 =  Răspuns
Iulia Elize
[05.Jun.24 21:52]
Pun acolo ceva, pentru acel ”capul”, în rest exersez, mă descopăr, inclusiv senzația de cădere în vers, așa că deocamdată nu mai modific altceva.


Mulțumesc mult, Amanda!

 =  Zic și eu...
Iulia Elize
[05.Jun.24 21:54]
steluțe și ștrasuri pentru picioarele mele/subțire/cu ele/cu sclipici auriu

dublura aceea o las, pentru că nu îi găsesc soluție (Masculin/feminin).

 =  Amanda,
Iulia Elize
[05.Jun.24 21:57]
E un stil mai nou, nu știu ce să fac cu el, exersez deocamdată. Mulțumesc.

 =  sunt și ceva urme de poezie
Leonard Ancuta
[05.Jun.24 22:12]
altfel e un delirium tremens scapat din haturi, fără o logica, fara o cursivitate, puctat pe alocuri cu expresii confuze, căutări care vor șoc și multă indecizie. care de altfel se observa si in comentarii, tu nu scrii niciodata un singur comentariu, raspunzi la unul cu doua sau trei, lucru care uneori deranjează alteori te face să te gandesti că nu exista un focus al gandirii.

 =  Mulțumesc
Iulia Elize
[05.Jun.24 22:20]
Genul că las trei commenturi, e că gândesc sacadat și etapizat.

Apoi, frustrările cuiva nu m-au interesat niciodată, mai ales că unii când se simt amenințați, de varii creșteri poetice, și în loc să dea un bună ziua onest, aleg să lase astfel de atacuri, probabil, din Neîmpliniri proprii, Leonard. Îți foarte mulțumesc că ai trecut pe aici... Eu când observ creșteri sau fandări, încurajez, e onest.

Și eu pot să îți las apreciere general fără citat, e cel mai simplu mod de a jingi, pe care l-ai ales, și a masca neîmplinirea, și nu îți face prea mult cinste. Ce e sus e mult mai bun decât sexualitatea exagerată, de prin poezii, care e tot o formă de dezlânare poetică.

Îți foarte mulțumesc.

 =  eu am comentat textul
Leonard Ancuta
[05.Jun.24 22:32]
nu e vorba de niciun atac. parerea mea poti s-o ignori, e treaba ta, dar repet deocamdata textul tău de deficitar de poezie. spui ca e un stil nou, dar nu e, e autodicteu necontrolat, cu putina atenție si munca pe text poti tăia surplusurile si poți face ceva mult mai apropiat de poezie.

ia sa vedem. ce inseamnă asta?

Mă lamentam pe un scaun eram foarte tânără
părul meu frumos și cred mireasă brună încă eram al tău - o exprimare ilogică, ambiguă, lipsită de sens

păsările intrau pe fereastra deschisă - bine că nu intrau pe fereastra inchisă

dacă în portofel țin și acum lacrimi ca pe niște perle lunguiețe
opal
o să mi le culeg - cum adică le tii in portofel și apoi o să ti le culegi? nonsens

si tot asa, nu are sens să-mi pierd timpul. daca ai bun simt, gandeste că nu e răutate si rea vointă, e decenta pe care o are un cititor fata de un text care e inca departe de titulatura poezie.

 =  Răspuns...
Iulia Elize
[05.Jun.24 22:34]
Leonard, îți foarte mulțumesc.

 =  reacții adverse
Stanica Ilie Viorel
[05.Jun.24 22:37]
compuși strâmbi trepte albastre prinse sub magneți pe frigider
vezi la recomandări unde se prind apele în visul celui supradozat
poruncește stăpâne câinilor să tacă pe prag am lăsat lanțul
mă leagă înainte de miezul nopții
pune-mi rochia de bal pe marginea patului
să nu mă visez cunoscătoare de timpul ce nou
îmi puneam perle și mă jucam cu părul
într-o noapte albă
ferestrele îmi selectau riguros stelele care să-mi cadă pe podea
prețios somn liniștit
eu nu sunt făcută pentru lumea nouă
doctore, să-mi prescrii și antidotul
în noaptea cu lună plină am de gând să mă ascund

 =  dacă nu se înțelege
Stanica Ilie Viorel
[05.Jun.24 22:42]
am lăsat un discurs inspirat de text
îmi pare o scenă în care protagonista trăiește frânturi de realități
cel puțin, eu m-am luat după subtitlu, care îmi pare o indicație

 =  Stănică,
Iulia Elize
[05.Jun.24 22:44]
Umbrelele sunt pentru ploaie, dar afară e lună plină, cum spui, și poate nici somnul nu e prea ok, dacă sunt stele, de exemplu. Deși stelele influențează persoanele cum luna produc mareea, așadar efectul lor este multifazic și multiplu. Dar noima este, nimeni nu își pierde timpul când se vine cu elucubrații de gen câte commenturi lasă, în mod personal, sub topicul acesta, Iulia Elize...

Mi-a plăcut replica ta, apropo... Mai treci...

 =  Err...
Iulia Elize
[05.Jun.24 22:46]
luna *produce

 =  nu-mi place
Leonard Ancuta
[05.Jun.24 22:55]
sa fiu discutat, de fapt mai degraba barfit. nu-mi place să mi se puna in carca diagnostice de genul frustrat, cand frustrarea e evidenta la cel care o arunca, pun pariu ca nici nu intelegi ceea ce scriu, dar nu ma deranjeaza, nu e pentru toata lumea, in finedacă tot comentezi limiteaza-te la ce face obiectul acestui site.

 =  nu-mi place
Leonard Ancuta
[05.Jun.24 22:55]
sa fiu discutat, de fapt mai degraba barfit. nu-mi place să mi se puna in carca diagnostice de genul frustrat, cand frustrarea e evidenta la cel care o arunca, pun pariu ca nici nu intelegi ceea ce scriu, dar nu ma deranjeaza, nu e pentru toata lumea, in finedacă tot comentezi limiteaza-te la ce face obiectul acestui site.

 =  Răspuns...
Iulia Elize
[05.Jun.24 22:58]
Leonard, nu eu ți-am commentat commenturile tale. Eu am răspuns unui atac, care părea personal.


În rest, ne citim.

 =  Err...
Iulia Elize
[05.Jun.24 22:59]
*comentat

 =  Dacă s-a înțeles altceva...
Iulia Elize
[05.Jun.24 23:34]
Stănică, drugs normal că e sinonim cu medicamente, nu altceva.

 =  nu ne mai citim
Leonard Ancuta
[05.Jun.24 23:37]
o data pentru ca eu nu mai citesc elucubratii, doi eu sunt cel atacat dar mi se reproseaza mie ca atac, in situatia in care fac comentariu pe text, trei, nu mi se pare normal să nu iti accepti propriile limite. atata poti, atata dai. eu nu am ce primi de la tine, e clar pentru mine. revizuieste-ti atitudinea mai intai, stiu, e in avantajul tău să ataci, aduve vizualizari, dar nu aduce valoare. valoarea sta in munca, nu aparand un text care e nonvaloare, vad ca ai modificat ceva desi ai spus ca nu modifici, oricum, nu ai modificat nimic, nonsensul si lipsa de logica e perpetuă în tot textul. ca un sfat, despre care nu e treaba mea cum il percepi, daca cineva iti da un comentariu negativ la un text, nu e atac, intreaba-ye de ce, mai ales cînd sunt si argumente. bunul simt e greu de gasit la persoanele narcisice care mai, mai că și-ar face selfie cu frumoasa creatura numita pompos poezie. deocamdata nu ești poetă, cu toata biografia ta, la fel de pompoasa. și asta o spun cu tărie și convins că dacă ai fi mai modestă ai putea ajunge. și te rog să nu-mi răspunzi, e destul cît te-ai bucurat ca ai comentarii sub un text de atelier.

 =  Răspuns...
Iulia Elize
[05.Jun.24 23:46]
Leonard, așa e. Nu ne mai citim. Cel puțin cu ”coitorul-interuptus” ca titlu, sau cum zici tu, mai lasă-mă în pace. În rest, fă ce vrei...

Eu le am pe ale mele, ”infinit” independent de ceea ce crezi dumneata, ca autor...

Nu prea mă dau după stors citiri, sunt oricum o autoare mult mai lecturată, decât tine, aceasta în general, dacă vrei te poți uita la număr general lectori. Dar nu îți dă de gândit, așa e, că nu gândești, aici, pentru că tu ai pornit discuția cu atacuri și subminări, fapt care nu prea mă mai interesează deloc.

Aceasta ca să îmi iau dreptul la replică și la a închide în mod natural un dialog care se prelungește în mod inutil...

Apropo, să știi că nu sexualitatea face un poet, poet, ci alceva, dar tu ești prea ”picant” pentru publicul larg, nu te interesează, dar aceasta nu mai discut, pentru că tu nu prea ai pricepe... Sexualitatea exacerbată nu ar avea loc general, decât în mod privat. Dat social pe care tu oricum nu îl pricepi, oricine ți-ar explica.


 =  coitus interruptus, draga mea
Leonard Ancuta
[06.Jun.24 00:00]
atat pentru discutii, cat și pentru modul tau obtuz de a înțelege arta, filosofia și psihologia. e la libera vedere ce viziune limitata ai, mai ales că sub textul meu există cateva explicatii. sexualitatea există, e ceea ce te-a facut si pe tine, e normala, e chiar bucurie și plăcere și implinire, o recomand si celor care nu o practica fie de rușine, fie din neputință. de altfel ma intreb de ce numele cele mai mari ale istoriei artei, de toate felurile, au la bază sexualitatea, ajunsă chiar și acum un element cheie pentru existență, de vreme ce a fost divizata si subdivizata. ma tem insă ca irosesc orzul.

 =  Părere...
Iulia Elize
[06.Jun.24 00:16]
Rușinea mea e rușine, pe când a ta e epatare, probabil ești ușor frunzărit de frustare, de ieși la înaintare, sexual, așa pot observa. Ceea ce nu observi, e că nimeni de pe site nu procetează, Leonard ca tine, dar indiferent ce spui, înaintarea ta nu o să mă mai urnească înspre un următor răspuns... Voyeurism literar? Îți spune ceva? Iar dacă mă iei cu Salvador Dali și cu Henry Miller, soarta lor, sunt doar pentru persoanele care vor să se descopere sexual și pentru cultură generală, dar ia să te văd că îl bat pe William Shakespeare sau pe oricare mare clasic. Literatură sexuală, ăsta e termenul, și nu va rămâne drept etalon, ci ca picanterie pentru adolescenți... Da, o bate pe Sandra Browm, poate reușești să o bați și tu, prin romanele tale, dar niciun ”Henry Miller”, după notorietate, nu va bate orice clasic... Ceea ce nu pricepi tu e că prea exagerezi și că te bazezi prea mult pe sexualitate, ca epatare, și ca atragere de adolescenți sexuali, numai. În rest, nu mai vezi unul ca tine... Cel puțin pe site. Ești nenatural de picant, nenormal nepudic, pui piciorul înainte pe un subiect care ar trebui să rămână, însă, numai la tine în incintă.

 =  nu sunt o persoană asexuată
Leonard Ancuta
[06.Jun.24 00:28]
, sunt relaxat, și văd că ții in continuare cu frustrarea si cu sexualizarea. dar ești în eroare, am o viață sexuală sănătoasă, iar în ce scriu, sexul e un pretext. ca sa iti zic si un banc, diferenta intre labă și sex e că atunci cînd faci sex, mai cunoști lumea. nu ma pretind cine nu sunt, adica cum faci tu, dar in același timp explorez probabil cel mai vast teritoriu din capul omului. banuiesc ca lecturile tale despre sex sunt destul de limitate, asadar iti urez lectură placută. oricum, nu ar strica o sticlă de vin si un film porno de artă, da, există si asa ceva. cică mai schimbă gîndurile și viziunea.

 =  Mulțumesc!
Iulia Elize
[06.Jun.24 00:39]
Leonard, de acum înainte abține cu aluziile sexuale, la mine, sub pagini, dacă nu am cumva un text care să indice. Ca sfat general. În general, sub textele nesexuale, nu mai acceptăm indicații gen ”porno” sau de ale tale, gen. Mulțumesc, măcar eu...

 =  Părere...
Iulia Elize
[06.Jun.24 00:40]
Din punctul meu de vedere, subiecte închise.

 =  o, tu visezi, străino
Leonard Ancuta
[06.Jun.24 00:50]
sunt un om liber, imi expun parerile. ai avut parte de atenția mea, probabil ca o sa revin oricînd am chef si fara nicio opreliste, cand consider că e cazul. pe text, că nu sunt aici din alt motiv. daca scrii poezie primesti aprecierile mele, sunt sigur ca s-a intamplat si asta. momentan imi e suficienta aceasta discutie ca sa inteleg fazele lunii si faptul că universul se rotește într-un singur sens, oare ți-ai pus intrebarea de ce?

 =  Mie mi-ar fi plăcut să văd o discuție punctuală
Amanda Spulber
[06.Jun.24 01:03]
Între doi autori experimentați. Din punctul meu de vedere, dacă Iulia a vrut să transmită senzația de ușoară confuzie între vis și realitate, i-a reușit. Mie asta mi-a transmis. Dacă mai sunt modificări de făcut, ar fi fost utile observații punctuale. Acelea cu fereastra deschisă și adunat perle nu stau în picioare. Fereastra deschisă nu e pleonasm și se poate intra și prin ea închisă. Plus există expresia să pescuiești bani din portofel.

 =  Răspuns, Amandei
Iulia Elize
[06.Jun.24 01:07]
Amanda, mulțumesc, este târziu, eu merg la somn. Dar mă bucur că ai revenit...

 =  Leonard,
Iulia Elize
[06.Jun.24 01:08]
În atâtea commenturi, am înțeles părerile tale, jur... Mai scriem, citim... Noapte bună!

 =  parere
Claudiu Tosa
[06.Jun.24 02:00]
Sunt generos cand spun ca textul m-a obosit. Mi se pare complet inutil si fara sens. Poezie? In niciun caz. O logoree inconsistenta care pare mai degraba un caleidoscop de episoade psihotice fara noima surprinse in scris.
Se schimba atat de des timpurile si persoanele, acordurile gramaticale sunt atat de des date peste cap, apar atat de multe insertii cu caracter explicativ (combinate cu unele ciudatenii gramaticale de genul versului numarul 2, pe sistemul Stefan Petrea) incat sfarsesti prin a te intreba care e ideea. Par idei aruncate la intamplare, fragmente independente rupte de pe ici-colo si lipite unele de altele cu intentia de a crea un tot unitar. Rezultatul e insa un intertext obositor si confuz, aparent agramat (sub marele pretext al licentei poetice) presarat pe alocuri cu expresii redundante. Daca Stefan Petrea nu ar scrie in rima pe acest site si s-ar lansa in vers alb, cred ca fix asa ar scrie. Aceeasi Marie cu alta palarie.

Cateva observatii:

Versul doi ma face sa cred ca fie autorul are probleme cu gramatica (acordul atributelor cu substantivul) fie ca se povesteste despre cineva care sufera de disforie de gen.

/păsările intrau pe fereastra deschisă/ - se subintelege ca e deschisa, nu e nevoie sa precizezi.

/opal/ (versul 5) din ce film e si ce legatura are cu versurile de dinaintea sa si cu cele de dupa? Cu cine se acorda in gen si restul?
La fel e si in cazul lui /subtire/ (versul 8), ce legatura are cu versurile de dinainte si dupa si cu cine si in ce se acorda dpdv gramatical?

Pe urma aflam ca singuratatea e o sticla de lapte in care autoarea nu mai cade (nu am inteles deloc aluzia) pe care i-o cere vecinul, totul relatat la prezent, ca apoi ca o nuca in perete sa aiba /l-am iubit/.

Legatura dintre conjunctie, ZER si rasplatiri ma lasa cu gura cascata.

/nu o să mă duc la spitalul de corduri semi să îmi vindece inima pentru că
inima mea este întreagă pusă în piept știe foarte bine să pulseze/

Nu ai nevoie sa scrii de doua ori inima.

Imi plac ultimele patru versuri. Acolo e poezie dar prea putina ca restul sa stea in picioare.

 =  continuare
Claudiu Tosa
[06.Jun.24 02:04]
Nu stiu ce s-a intamplat cu restul comentariului dar il adaug aici:

Merita ca la un moment dat Iulia sa se intoarca la cele patru versuri si sa faca ceva cu ele. Sunt coerente, clare si mizeaza pe o imagine frumoasa. In ele e mai multa poezie decat in tot textul. Am citit texte cu adevarat bune scrise de Iulia, dar mai vechi. Cu toate astea, fiecare din noi e liber sa experimenteze si sa se joace. Si voi prefera intotdeauna pe cineva care incearca sa experimenteze decat pe cineva cazut intr-un stil previzibil de care trage ca de un cal gata sa isi dea duhul.

 =  completare
Claudiu Tosa
[06.Jun.24 02:14]
Intr-un fel si Iulia recunoaste in mod indirect ca ultimele patru versuri sunt de fapt poezia. Dovada? Titlul - care reprezinta o aluzie la imaginea respectiva. (Apropo, nu as lasa deloc titlul asta, face lucrurile muuult prea evidente).

 =  discuțiile
Stanica Ilie Viorel
[06.Jun.24 10:47]
mi-au adus aminte de Gog, o carte pe care am citit-o prin 1992
ca referință, partea în care personajul propunea să se impună ca fiecare să mănânce singur, într-o cameră, făcând trimitere la procesul de evacuare a alimentelor din corp...

 =  Răspuns...
Iulia Elize
[06.Jun.24 14:37]
Claudiu, mulțumesc, chestia cu fereastra care e deschisă (și ea) e că astfel se conferă lățime literară versului, pentru că nu e aici vorba de matematică sau logică, ci de literatură:

”prin fereastră, treceau păsări”
”prin ferestra deschisă, treceau păsări” - versul capătă anvergură și lățime literară și nu e redundant, pentru că nu e matematică, cum spuneam, ci este poezie...

sau ”păsări treceau prin fereastră”
față de
”păsări treceau prin fereastra deschisă”

nu e de preferat, d.p.d.v. literar a doua variantă? am explicat, poezia e despre exprimarea pe orizontală și despre lățimi...

cuvântul ”opal” e de sugestie, crează un anumit efect (contextual)

”subțire” ((subțire), cu ele, cu sclipici auriu, ea etc...) la ”subțire” am mai explicat, e un fel de vocativ care nu se vede: subțire, ea trecea... etc.

La zer, ”lapte”, poate e un fel de efect anterior (sticla de lapte)

E un text ușor suprarealist, cu aceasta sunt de acord, mai experimentez, și eu...

Claudiu, îți mulțumesc mult pentru trecere, păreri și semn, m-a bucurat foarte mult să te știu pe aici, te rog frumos să mai treci, te-am remarcat și prin alt text, văzusem, îți mulțumesc că mă bagi în seamă. E onorant.

Stănică, mă bucur că ți-ai adus aminte de Gog, și eu am citit cartea mai demult, mi s-a părut cam bizară, complexă, dar ca referință este o carte bună. Crează un anumit tip de senzație de personaj amplu. Nu rămân chestiile mai negative din Gog, părerea mea, și nu se face exces, în carte, de exemplu, ci un anumit tip de structură mentală.

 =  Iulia
Stanica Ilie Viorel
[06.Jun.24 14:44]
ai înțeles perfect la ce făceam trimitere

 =  Iulia
Claudiu Tosa
[06.Jun.24 16:20]
Multumesc pentru raspuns. E parerea mea sincera despre text si nu despre omul care l-a scris. Omul... e prea complex ca sa il judecam dupa cum scrie :) La fel de bine il putem judeca dupa cum doarme, mananca, se imbraca, glumeste, s.a.m.d Stiu ca stii asta. Asa cum si eu stiu ca esti o persoana foarte emotionala si sensibila si ca multe lucruri pe care le postezi au in realitate o incarcatura personala foarte puternica. Motiv pentru care am vrut sa ma asigur ca iti spun si ce mi-a placut la text. Scrisul, pentru unii din noi (inclusiv pentru mine), e (mai rar sau mai des) si o forma de autoterapie. Asa ca prea multa critica si incrancenare e lipsita de sens pentru simplul fapt ca nu toti dorim sa ajungem langa Nichita la Bellu si nici sa stam peste Eminescu in vreo biblioteca. Spor!

Remarc comentariile acide ale lui Leo c

 =  s-a dus
Claudiu Tosa
[06.Jun.24 16:22]
iar restul comentariului in care spuneam ceva despre ce-a scris Leo, dar nu mai reiau. Ideea era ca desi comentariile lui sunt acide e in realitate baiat bun.

 =  Pentru Claudiu../
Iulia Elize
[06.Jun.24 16:43]
Claudiu, nu știu de ce trebuie să fiu judecată după poeziile mele, care sunt diverse, asta ca punct unu. Sunt deșteaptă. Normal că mă exprim... În general, mai ales drama femeii deștepte, că este judecată după stări sau imagini și imaginație, după coloratura de stare poetică, sau scurte flashuri care numai și le atribuie semi. După starea poetică.

E un exercițiu de amploare, câteodată, e ca și cum ai picta.

Imaginația este ca inteligența, atinge anumite cote, la fiecare, fie că sunt mai scurte sau de nivel mai înalt. Dar aceasta poate fi perceput greșit, din păcate. Că te dai în stambă, mai ales de către un bărbat. Pe când eu numai mă exprim, la fel cum o fac și persoanele ca tine, masculine. Numai că femeia este percepută, ori slabă, în general, ori trebuie să se prefacă stupidă, ca să dea bine.

Mulțumesc foarte mult pentru empatie (mi-ar plăcea ca în general oamenii deștepți și cu imaginație să fie înțeleși, măcar pe jumătate, normal că și noi avem un suflețel încă mare.)

PS:

Știu că Leonard e un băiat bun.

 =  Err...
Iulia Elize
[06.Jun.24 16:45]
Mi-a scăpat un backspace, scuze mii...

 =  Ziceai...
Iulia Elize
[06.Jun.24 17:08]
Vorbeai de pisica albă, poate ai dreptate, că e prea mult. Poate, câteodată trebuie să te gândești la percepție. Literar, nu e mult. Dar este un fel de noimă, în toate. În general, pot fi trase concluzii multilateral. Oricare om învățăm, dar ești ușor subiectiv.

Țineam să punctez, cred că toți tragem concluzii, fiecare la un moment dat și poate aici e drama, nonautenticitatea.

Secretul este cred să știi să rămâi copil, mă refer la fericirea autentică, a lăsa garda jos, într-un anumit moment.

Neapărat am vrut să zic aceasta și poate da, sunt prea vorbăreață. Nu o să mai insist, deloc.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !