Comentariile membrilor:

 =  ...
Neisa Conta
[01.Sep.03 13:08]
ascunderea


umbrele cailor
adăpați scânteilor
ochii tai
najima
visul
clopotelor
îngenunchează
aripii tale întoarse
înlăuntru
tu rotund crescut tu rotund împuternicit
s-au deschis porțile orbii văd
timpurile sunt rotunde și ele
ascultă
respiră
sunt lucruri pe care faptele
nu le pot face
iar cuvintele
nu le pot rosti
acolo
privește
în tine
tremurul
sunt lucruri pe care faptele
nu le pot face
iar cuvintele
nu le pot rosti
glasul
cantecul albastru
tu
rotund
tu
crescut
rotund
împuternicit
auzi
te cheama
în ea
sa te naști
pe tine
tu

 =  esentialism
liviu dascalu
[01.Sep.03 15:09]
Cine e najima?
Care e legatura intre text si fotografie (sau intre frumusetea certa a tinerei, si aceea incerta a poeziei)? Inteleg, poemul "apropie concretul cu un abur", fiindca e oricum prea abstract, saturat de retorica esentialista a poeziei interbelice.

 =  retorica neesentialisata a dascalului liviu
Neisa Conta
[02.Sep.03 01:37]
Liviu draga, apreciez vizita ta prin zona asta. Apreciez de asemenea si talentul tau la scris. Ca de obicei insa, caracterul se pare ca nu face buna cu talentul... Vad c-ai pornit un fel de cruciada prin poezie.ro. Foarte interesant. Ce vrei insa sa demonstrezi cu asta? Ca esti mai bun? Aia ramane de vazut din creatile tale, nu e necesar pentru asta sa te erijezi in criticul de serviciu. Iar daca vrei cu adevarat sa dai sfaturi literare si stilistice celor aflati la inceput de drum, cred c-ar fi cazul sa-ti schimbi putin atitudinea si tonul.

Dar revenind la critica facuta de tine poemei de fata: ce intrebare e asta, "cine-i najima?"??? Hai zau asa... avem pretentii de la tine, doar cunosti pe dinafara toti clasicii in viata (sau nu), te mira in asa hal cand gasesti ceva ce nu poti incadra la "pastisa" sau "scrisa in stilul"...

Legatura dintre poza si text este una pe care tu, de rea-credinta fiind, nu poti s-o vezi in mod evident. Atata timp cat gandesti in clisee de tipul celor aruncate de tine IN TOATE COMENTARIILE pe care le-ai pus pe sit numai in ultimele 24 de ore, nu cred ca este loc de dialog.

Pacat.

Daca te vei hotari totusi sa cobori din turnul de fildes, anunta-ma, mi-ar face placere schimbul de idei de la om la om.

 =  lipsa de tact
liviu dascalu
[02.Sep.03 17:07]
Mi-a placut "solfegiu mic", pe care l-am comentat, nu mi-a placut "Spre seara" (nu am simtit nevoia sa argumentez, asa ca am tacut). Ti-am citit mai multe poezii, sperand ca voi mai gasi ceva similar "solfegiului".
Da, nu stiu cine e Najima. Poate ca am sa caut pe net. Regret ca ti-am pus intrebarea.
Nu stiu la ce cruciada te referi. Recunosc doar ca am dovedit lipsa de tact cand am comentat poezia slaba a lui Silvia Dutu. Nu mi-e clar daca este sau nu bine sa descurajezi total lipsa de talent. Cand primeste stelute si aprecieri, e necesar, fiindca tineri incepatori, cu gustul nesigur, raman fara repere.
Exista cel putin un autor caruia poate ca i-a prins bine critica mea, intrucat, dupa sase luni, scrie cu totul altfel.Poate ca nu am avut nici un rol, totusi.
Cat despre reaua credinta... Spune-mi si mie, esti atat de sigura ca doar cei de buna credinta inteleg legatura dintre textul tau si imagine, aici? Nu ti se pare ca ai o atitudine cam ciudata fata de comentariile critice? Daca iti doresti doar elogii, ma retrag. Afirmatia ta ca "gandesc in clisee" este indemonstrabila, fiind o chestiune de gust, dar tonul categoric cu care o faci nu are nimic de a face cu calma identificare a unor locuri comune, in textele citite. Pe de alta parte, in acest moment cultural, pe care unii il boteaza "postmodernism", a ajuns un titlu de glorie sa operezi doar cu "clisee".
Cu oboseala...

 =  Liviu
Neisa Conta
[04.Sep.03 00:06]
Liviu, chiar iti multumesc pentru timpul pe care l-ai dedicat citirii poemelor mele. Si iata, acum mi se pare ca ai revenit la un ton ceva mai normal, asa ca dupa cum spuneam, imi face placere dialogul cu tine. Precum cu oricine altcineva care deschide o discutie dincolo de ironii si parade ale eruditiei si/sau personalitatii debordante.
(In paranteza fie spus, sunt convinsa c-ai observat totusi citindu-mi poeziile ca "atitudinea cam ciudata fata de comentariile critice" am avut-o numai vis-a-vis de cei ce le-au scris cu o mare emfaza, cu intentia mai mult sau mai putin evidenta de a-si demonstra superioritatea.) In rest, repet, abia astept o confruntare reala de argumente si pareri de la om la om referitor la poezia mea si in general. N-am probleme cu critica, crede-ma, mai ales ca nu sunt de meserie poet, si nici n-am pretentia de vreun geniu pustiu...
:)
Asadar, sa revenim la poema de fata. Mai intai, sa-ti zic cum anume decurge procesul de creatie la anumite poeme (printre care si asta): e nevoie de anumita muzica, stare de spirit, samd. Poezia atunci vine de la sine, ca un fel de dicteu automat... Aproape pot spune ca nu-i a mea!!!
Asa si cu numele Najima, mi-a venit pur si simplu, este desigur un personaj din poezie. A, l-am cautat si eu pe net, eram curioasa... am descoperit chestii interesante, se pare ca apartine zonei arabe vechi, exista si ruinele unui castel ce poarta acest nume in Japonia, de asemenea e un nume ce poate apartine atat unei femei cat si unui barbat.
Eu tind sa cred ca pe fata din poza de fata o cheama Najima, de aici si legatura intre poza si poema...
:)
Acum, in legatura cu locurile comune identificate de tine in poezia mea: n-am deloc pretentia ca inventez eu apa calda, cu atat mai putin ca revolutionez poezia romaneasca... De fapt in zilele noastre mi se pare usor fortata pretentia de a crea ceva cu-totul-si-cu-totul nou in zona asta. D-aia si post-modernismul, dupa cum ai observat. Asa ca ce sa spun, toti suntem (constient sau subconstient) victimele lecturilor noastre... Dar ca sfat sincer pentru tine: nu te mai lasa chiar asa doborat de ele!!! Asta vroiam sa spun prin afirmatia "gandirea in clisee". Zau asa, se vede clar ca esti un om cultivat, etc. , si fara sa... stii tu. Cred ca lucruri extrem de spirituale si adanci pot fi spuse si intr-o forma simpla, cu cuvintele ne-cautate in dictionare.
Nu crezi?




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !